Incendiul forestier izbucnit pe 4 aprilie în zona de excludere de la Cernobîl a cuprins şi aşa-numita „pădure roşie”, o zonă care a atras cea mai mare parte din norul radioactiv după accidentul nuclear din 1986 – scrie ziarul Korrespondent.

În plus, potrivit presei din Ucraina, incendiul, care iniţial a cuprins peste 20 de hectare din pădurea situată în jurul fostei centrale nucleare, s-a extins deja pe o suprafaţă de 100 de hectare şi se apropie de centrala nucleară avariată şi de depozitele de deşeuri radioactive.

Autorităţile, însă, au dat asigurări că depozitele de deşeuri radioactive sunt la o distanță sigură de foc. Viktoria Ruban, secretar de presă al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Kiev, a declarat că este prea devreme pentru a prezice când va fi posibilă stingerea completă a incendiului, deoarece pompierii identifică în mod constant noi focare, iar eforturile lor sunt îngreunate și de vântul puternic.

Între timp, poliţia a anunţat că un tânăr de 27 de ani din regiunea Kiev, dintr-o comună apropiată zonei de excludere, este anchetat de autorităţi, fiind suspectat că ar fi responsabil de declanşarea incendiului de la Cernobîl. Bărbatul ar fi dat foc unor deşeuri, însă, din cauza rafalelor de vânt, nu a mai putut să stingă focul. Acesta riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, scrie RADOR.

Incendiile de pădure în zona contaminată de excludere de la Cernobîl persistă de mai mult de o săptămână, în timp ce luni circa 400 de pompieri încercau să stăpânească flăcările, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta către capitala Kiev.

 

Directorul interimar al inspecţiei ecologice guvernamentale Egor Firsov declarase cu o săptămână în urmă că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.

Nu au fost oferite informaţii despre gradul de extindere al incendiilor. Autorităţile ucrainene au menţionat în weekend date consemnate cu câteva zile în urmă, conform cărora focul acoperea o zonă de circa 3.500 de hectare.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

 

3 COMMENTS

  1. Dnul ministru al mediului ne a zis ca totul e fake.Nimic nu este adevarat…chiar daca vedem cu ochii nostri, sa nu credem ce vedem !
    Totul este bine !
    Chiar daca muntii o iau la vale…chiar daca nu ne vedem de fum in Bucuresti. .
    E aceeasi ‘ teorie’ ca pixelul albastru a lui base…
    Ce cauta acel cetatean in functie de inalt demnitar ?
    PS. Dna Violeta de la.munca vrea sa inregistreze tot personalul MApN, MAI si alte structuri in REVISAL ???

Leave a Reply