Jurnalistul Marius Bâtcă, de la Observatorul Militar, prezintă date complete despre dotarea Armatei Române cu drone Bayraktar TB2.

Ministerul Apărării Naţionale a atribuit companiei turce din industria de apărare Baykar un contract în valoare de 321 de milioane de dolari pentru achiziţionarea a 18 vehicule aeriene fără pilot Bayraktar TB2. Anunțul a fost publicat la sfârșitul lunii aprilie pe portalul dedicat achizițiilor publice europene.

Ministerul Apărării Naționale a solicitat, la începutul lunii august 2022, aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor aferente achiziției a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave.

Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziţie, vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului al XXI-lea, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită, scrie presamil.ro.

România, prieten, vecin la Marea Neagră şi aliat NATO, adaugă Bayraktar TB2 SIHA la arsenalul său. Această capacitate strategică, prin care s-au câştigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România, a anunţat pe Twitter ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan. La rândul său, pe aceeași platformă socială, directorul general al Baykar, Haluk Bayraktar, a declarat: România, cu care avem o prietenie de lungă durată și legături puternice bazate pe încredere reciprocă, s-a alăturat listei țărilor care adugă în inventarul lor Bayraktar TB2 SİHA. Până acum, am semnat contracte de export cu 28 de state pentru SİHA. Suntem mândri că exportăm în două țări membre UE și trei țări membre NATO, printre care și România. Această tehnologie militară este cea mai puternică garanție a independenței depline atât a țării noastre, cât și a țărilor prietene și frățești. Odată cu acest export, legăturile dintre Turcia și România vor deveni mai puternice. Vom continua să lucrăm împreună pentru viitorul nostru comun.

Având în vedere misiunea care va fi încredințată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivelul de performanţă necesar şi în termenul stabilit. Astfel, vor fi achiziţionate trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte șase platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament, susține MApN.

Sistemele UAS achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre române. De asemenea, potrivit Baykartech.com, vehiculele aeriene fără pilot vor fi livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene române operează Baza 93 Aeriană.

Devenite celebre în Ucraina

Dronele turceşti şi-au dovedit eficienţa împotriva blindatelor şi sistemelor antiaeriene ale Rusiei în primele săptămâni ale războiului. Modelul Bayraktar TB2 a ajuns atât de popular încât ucrainenii au compus un cântec despre el, iar unii aliaţi au lansat un demers fără precedent: campanii de strângere de fonduri pentru achiziţionarea mai multor astfel de arme, transmite Agerpres.

Dronele Bayraktar TB2, care pot transporta până la 150 de kg de rachete sau alte echipamente, au jucat roluri importante în conflictele din Siria şi Azerbaidjan şi se vând acum în 24 de ţări, inclusiv în Polonia. Rusia a criticat compania Baykar pentru presupusul rol în scufundarea crucişătorului Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, în aprilie 2022.

Bayraktar TB2 este un vehicul aerian tactic fără pilot de altitudine medie și lungă durată, capabil să desfășoare misiuni de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și atac. Suita avionică de la bord, cu un sistem avionic triplu redundant, cuprinde unități care permit rularea, decolarea, aterizarea și croaziera complet autonome. TB2 și-a dovedit eficacitatea cu peste 500.000 de ore de zbor operaționale. Sistemul este format din Platformă Armată/UAV Bayraktar TB2, Stație de control la sol, Terminal de date la sol, Terminal de afișare la distanță, Bază avansată cu modulele generator și remorcă.

Sistem de bruiaj al dronelor

Un sistem de combatere a UAS, fabricat în România, a fost testat şi evaluat pozitiv de MApN, a anunțat într-un comunicat, compania producătoare, BlueSpace Technology.

Modelul BS-JDP01 este un echipament defensiv ne-cinetic, portabil și independent, destinat neutralizării vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) prin perturbarea principalelor semnale utilizate de sistemele UAS și S-UAS comerciale. Sistemul, care utilizează antene directive cu polarizare circulară şi lobi laterali reduși, este eficient asupra vehiculelor aeriene fără pilot care acţionează individual sau în grup (swarm) și asigură perturbarea semnalelor în benzi de frecvență multiple, independente. Echipamentul are un design ergonomic, fiind rezistent la factorii de mediu, şocuri şi vibrații. Nu necesită instruire specială îndelungată, modul de operare fiind de tip „ochești-şi-tragi”, susține compania, scrie Observatorul Militar.

Produsul are o rază de acţiune de doi kilometri și a fost testat şi evaluat pozitiv de Ministerul Apărării Naționale. Un atribut important este acela că nu provoacă interferențe asupra rețelelor de comunicații existente în afara gamelor de operare, a declarat Constantin Pintilie, fondator al BlueSpace Technology.

 

Leave a Reply