Criza energetica se amplifica inaintea iernii, in Europa. Pretul gazului a crescut cu pana la 600% fata de aceeasi perioada din 2020. Rusia joaca la cacealma : scade livrarile de gaz, pune presiune pe piata cu o cerere crescanda, urca pretul si apoi revine cu livrari secventiale la preturi uriase. Mai mult, gazul mai nou se duce si dinspre Vest spre Est, intr-un mecanism de transport prestabilit, dar care aduce sute de miliarde de euro in buzunarele Moscovei, in timp ce Europa isi face mari griji.

Este inca un argument solid pentru inceperea urgenta a exploatarii de gaze din Marea Neagra de catre consortiul Petrom-Romgaz. Statul roman nu-si mai poate permite nici o amanare. Este evident ca iarna aceasta va fi dificila, iar jocurile murdare ale Moscovei vor continua si anii urmatori.

Livrările de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europe către Germania au fost din nou inversate către Rusia, potrivit datelor de sâmbătă ale operatorului german al conductei, Gascade, transmite Reuters.

Este a doua oară când în ultimele zile când are loc o inversare a fluxurilor de gaze printr-una dintre cele trei conducte majore care transportă gaz rusesc în vestul Europei.

Săptămâna trecută, contractele futures pemtru gaze în Europa au crescut cu până la 23% din cauza opririi fluxurilor către vest.

Fluxurile de gaze prin conducta Yamal-Europe dintre Rusia şi Germania au fost schimbate duminică spre est, pentru a doua zi consecutiv, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, transmite Reuters.

Fluxurile spre Germania la punctul de intrare Mallnow s-au reluat joi după ce fuseseră oprite în 30 octombrie, dar au fost oprite din nou sâmbătă, ceea ce afectează pieţele europene ale gazelor în prag de iarnă.

Fluxurile de intrare la Mallnow se situau la zero la ora 12:30 GMT, în timp ce fluxurile de ieşire – cererile de transport de gaze în Polonia din Germania – se situau la 1.498.900 kilowaţi-oră (kWh).

Schimbarea fluxului vine pe fondul unor acuzaţii la adresa Kremlinului, care nu ar majora livrările de gaze pentru a accelera presiunile în vederea obţinerii aprobărilor pentru gazoductul Nord Stream 2, care încă este în proces de autorizare în Germania.

Rusia a dezminţit acuzaţiile şi a promis majorarea livrărilor spre vest din 8 noiembrie, după umplerea propriilor stocuri.

Livrările prin gazoductul Yamal-Europe, una dintre rutele folosite de Gazprom pentru a livra combustibil în regiune, ar urma să fie plafonate luna aceasta, după ce grupul rus a rezervat doar 35% din capacitatea lunară oferită la Mallnow.

Sâmbătă, compania poloneză de gaze PGNiG a anunţat că ţara primeşte gaze din ambele direcţii.

Leave a Reply