Armata rusă îşi umflă muşchii simulând atacuri cu bombardiere nucleare împotriva unui „inamic” în contextul întreţinerii unor tensiuni sporite cu Ucraina.

În timp ce masează trupe la graniţa cu Ucraina, armata rusă simulează atacuri aeriene împotriva unui „inamic”. Conform publicaţiei Rossiiskaia Gazeta, care citează surse din domeniul apărării ruse, bombardiere strategice Tu-160 şi Tu-95MS au decolat luni de la Saratov cu direcţia unui poligon din regiunea Komi pentru exerciţii aeriene.

În jur de zece avioane au participat la aceste manevre, printre care şi avioane de luptă MiG-31BM şi avioane de realimentare în zbor Il-78. „Exerciţiile tactice au fost efectuate la altitudini mari, joase şi extrem de mici”, scrie Rossiiskaia Gazeta.

Această demonstraţie de forţă survine în timp ce televiziunea publică din Rusia duce o propagandă de război. Ucraina avertizează de mai multe săptămâni că Rusia masează masiv militari, echipamente şi arme la graniţa sa estică, o zonă instabilă din cauza războiului din Donbas.

Potrivit Kievului, Rusia ar căuta un pretext pentru a lansa o nouă agresiune militară împotriva sa. De la Moscova, numeroşi oficiali de rangul doi nu au exclus o intervenţie armată a Rusiei în Donbas în sprijinul cetăţenilor ruşi din această regiune din sud-estul Ucrainei. Ori, în ultimii ani, Rusia a acordat sute de mii de paşapoarte în zonele ocupate de rebelii proruşi în Donbas.

Luni, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, Josep Borrell, a precizat că Rusia are în prezent 150.000 de militari la graniţa cu Ucraina şi a avertizat la rândul său că există „riscul unei escaladări”. „Este vorba despre cea mai masivă desfăşurare la care am asistat vreodată. Este îngrijorător. Nu sutem la adăpost de un incident”, a spus şeful diplomaţiei europene la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe UE.

„Această consolidare trebuie să înceteze şi cerem Rusiei să dezescaladeze” situaţia, a insistat Borrell.

Leave a Reply