Administrarea de multivitamine, probiotice, Omega-3 sau suplimente precum vitamina D poate contribui la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, mai ales în rândul femeilor, informează luni revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ), citată de EFE.

În schimb, suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit studiului publicat de revista medicală britanică.

De la declanşarea pandemiei în 2020, potrivit experţilor de la Imperial College din Londra, s-a pus accentul pe avantajele suplimentelor de vitamine pentru a evita şi a trata COVID-19.

În Marea Britanie, în urma lockdown-ului decretat la 23 martie anul trecut, s-a constatat o creştere semnificativă a vânzărilor de vitamina C şi de multivitamine.

Suplimentele dietetice pot contribui la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, însă nu se ştia dacă suplimentele specifice pot fi asociate unui risc mai scăzut de contagiere cu noul coronavirus.

Pentru a stabili o legătură, cercetătorii de la Imperial College din Londra au recurs la utilizatorii aplicaţiei COVID-19 Symptom Study pentru a afla dacă cei care luau suplimente au fost mai puţin expuşi contractării acestei boli infecţioase.

Aplicaţia a fost lansată în Marea Britanie, SUA şi Suedia în martie 2020 pentru a obţine date privind evoluţia pandemiei.

Iniţial a fost înregistrat locul, vârsta şi factorii de risc asupra sănătăţii utilizatorilor, însă ulterior acestora li s-au cerut informaţii actualizate zilnic despre simptome, rezultatele la testele PCR sau asistenţa medicală.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informaţiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie şi iulie 2020 (primul val al pandemiei) şi la rezultatele pozitive la testelor PCR pentru coronavirus.

Între lunile mai şi iulie, 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. Aproximativ doua treimi (67%) dintre aceştia erau femei. În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.

Prin urmare, consumul de probiotice, Omega-3, multivitamine sau de vitamina D a fost asociat unui risc mai scăzut de infecţie cu SARS-CoV-2.

Analizând date precum vârsta, sexul şi greutatea, cercetătorii au constatat că protecţia oferită de probiotice, Omega-3, multivitamine şi vitamina D a fost observată mai ales la femei, indiferent de vârstă sau de greutate, însă nu la fel de clar şi în cazul bărbaţilor, scrie Agerpres.

 

2 COMMENTS

 1. Citez din articol:”Administrarea de multivitamine, probiotice, Omega-3 sau suplimente precum vitamina D poate contribui la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, mai ales în rândul femeilor…”. Si eu ce scriam despre vitaminizare obligatorie pentru cresterea imunitatii? Imi amintesc clar ce am scris “obligatoriu un program gratuit de vitaminizare a populatiei, 10 zile pe luna timp de 3 luni dar fara alt tratament”, ce spun astia dupa un an jumate, fix ce scriam eu prin martie-aprilie anul trecut!
  Inca un citat din articol:”In schimb, suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit studiului publicat de revista medicală britanica” . Aici argumentez si nu din capul meu cum practica altii, vitamina C= 2/zi dar dizolvata pe limba in timp si nu inghitita. Despre zinc nu am auzit nimic, despre usturoi=medicamentul saracului din Romania, usturoiul trebuie sa fie usturoi real si nu tratat cu ingrasaminte cum se practica in majoritatea tarilor, usturoiul romanesc pur si ardeiul iute in amestec, au eficienta maxima. Tratamentul naturist cu usturoi si ardei iute este recomandat verbal alaturi de tot ce smulgi naturist din curtea ta. In turcia si grecia mai gasesti anumite produse de calitate, in rest, nicaieri pe glob, si nu e bascalie, nu gasesti calitatea produselor naturale ca in Romania pentru ca in restul tarilor pamantul contine ingrasaminte de orice fel incat distrug calitatea reala a produselor! Parfumul si gustul sunt inconfundabile! Am cam umblat prin destule tari si pot face comparatie reala intre produse. Eu nu cred in tot ce se scrie online pentru ca propaganda pentru imagine si afaceri e uriasa! Pot da exemple.

 2. La naiba aseara cu “Pace, pace, intre clanuri dobitoace”!, ar suna un slogan #gist. Hai sa vedem ce ascunde aceste semnaturi: baza fiind neagresiunea, la ce si in ce? Per total, se intelege ca trebuiesc ocolite toate manevrele ilegale facute de usr, plus inainte si dupa ocuparea functiei indiferent de margarie, sa nu se dea publicitatii ce se hotataste in guvern chiar daca e ilegal sau la limita legii, tot ce inseamna declaratie de avere si interese, studii si loc de munca anterior, veniturile inainte si dupa ocuparea functiilor politic, cam totul secretizat. Munca jurnalistor va fi oribila. Apropo, daca la alegeri au fost prezenti 32% din cetateni, nu cel putun 33% sau 50+1%, se pun cateva intrebari:
  – Nu cumva alegerile puteau fi repetate legal?
  – Cum e posibil ca sa functioneze un guvern din adunaturi de maximum 32% din voturi cetatenesti?
  – Pe cine reprezinta si cat de serioasa e guvernarea daca 78% din cetateni nu au votat la alegeri?
  – De cine este sustinut in forma legala acest guvern de adunaturi daca 78% din cetateni nu au votat la alegeri, cei 78% din cetatenii romani, nu sunt reprezentati de nimeni din niciun punct de vedere?
  – Nu cumva guvernul este ilegal si neconstitutional in functiune?
  Cam asa pute din tot exercitiul din ultimul an jumatate de la alegeri in care nimic, dar nimic nu e pro tara si conationali!

Leave a Reply