INS a publicat joi una dintre cele mai aşteptate statistici ale anului: avansul economic din 2018. Potrivit sursei citate, PIB-ul a crescut pe întreg anul cu 4,1%, o creştere bună, dacă privim prognozele pesimiste, dar sub anticiparea guvernului şi a Institutului Naţional de Prognoză (4,5%). În T4, an/an, economia a crescut cu 4%, în vreme ce, faţă de T III, creşterea reală a fost mai mare cu 0,7%, scrie Iulian Anghel in Ziarul Financiar.

Cu variaţii acceptabile, economiştii au anticipat această creştere mult redusă faţă de 2017, care dovedeşte că economia lumii şi a României este pe panta de descreştere a ciclului economic, un lucru pe care guvernul României nu-l acceptă în statistici de vreme ce, pentru 2019, şi-a alcătuit bugetul pe o creştere de 5,5%, la fel ca în 2018.

„Vârful de creştere economică este undeva mult în spate, în 2017 sau chiar în 2016, dacă privim lucrurile din perspectiva pieţei muncii. Nu se mai întorc curând acei ani şi, în perspectivă, este greu de anticipat o accelerare puternică a consumului – cel care a purtat pe braţe creşterea economică de aproape 5% în 2016 sau de 7% din 2017. Am avut în T III 2018 o revigorare de consum care a fost mai degrabă «autoconsum». Serviciile au mers mai bine, dar industria suferă, fiind trasă în jos de cererea externă”, comentează, Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING-Bank.

5 COMMENTS

 1. astia de la ins este neste basisti! se stie!
  cine-i impotriva guvernarii psd s-a lui dragnea este neste securisti! si tre bagatz la puscrieeeee!
  dinrect!
  votatz psdragnea! va rog.

   • Imi cer scuze pt gresele! Am facut scoala cu prea marita doamna premier dancila! Sarutmanusitzele ei sexi.

    • Hai.ba,tazca,te ingroapa,esti un mic indobitocit,am clementa pentru pshoza,cu un om bolnav nu combati,empatizezi!Hai,ia-ti pastilele si nani pui!

Leave a Reply