Datele referitoare la creşterea economică de 5,7% din primul trimestru al acestui an au fost contestate din necunoaştere, în contextul în care cifrele din anii anteriori au indicat o accelerare a creşterii economice, iar statistica este independentă de factorii politici şi este obligată mereu să demonstreze datele publicate, a declarat joi directorul cabinetului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Ilie Dumitrescu, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România şi Finmedia, cu sprijinul Guvernului României şi a Băncii Naţionale a României (BNR), scrie news.ro.

 Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, şi 5,6% pe serie ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate de INS. Mai mulţi analişti economici şi-au exprimat îndoieli vizavi de acest avans, în contextul în care cifrele INS au depăşit semnificativ estimările.

Această contestare a venit pe fondul unei necunoaşteri, cifrele din anii anteriori arătând o accelerare a avansului economic, consideră Dumitrescu.

”Au existat creşteri trimestriale de circa 4% în 2015 şi aproape 5% în 2016, avansul acesta se înscrie în trend. Nu înseamnă mare lucru creşterea din primele trei luni, abia în trimestrul al treilea putem vedea mai clar ce se va întâmpla la nivelul întregului an. S-au contestat cifrele de 5,7% pe brut şi de 5,6% ajustat din necunoaştere sau din necitire”, a declarat Dumitrescu.

El a subliniat că acestea sunt doar primele estimări, iar cifrele finale pot scădea sau creşte cu maximum 0,2 puncte procentuale. În plus, primele estimări pe primul trimestrul sunt întotdeauna ”oarecum hazardate”, pentru că este foarte greu să estimezi aportul anumitor sectoare economice la începutul anului, cum ar fi agricultura. Dumitrescu a subliniat că statistica este independentă din punct de vedere politic, în contextul în care nu emite judecăţi în acest sens şi trebuie să demonstreze întotdeauna cifrele publicate.

”Noi, statisticienii, nu putem emite judecăţi de natură politică, altminteri ar însemna că trebuie să supui ulterior cifrele acelei judecăţi (…). Dacă eu spun că va creşte economia în 2017 cu 8%, trebuie să demonstrez asta”, a afirmat Dumitrescu.

Aceasta a fost o reacţie legată de unele critici aduse INS, potrivit cărora instituţia nu ar avea un grad suficient de mare de independenţă de factorii politici atunci când face estimări legate de creşterea economică.

Pentru întregul an 2017, guvernul condus de Sorin Grindeanu mizează pe o creştere economică de 5,2%, cifră avansată la începutul anului şi considerată foarte optimistă, în contextul în care instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.

viewscnt

26 COMMENTS

    • Domnule Tudor , in Oradea si Cluj primarii se pregatesc de sa faca planuri de dezvoltare si investitii, tehnologizeaza administratia, ofera transparenta si buget participativ. Salariile sunt tot mai mari , demografic in crestere, somaj spre 0 si disperare de forta de munca. sa se mute restul tarii care doreste sa traiasca bine in zona si restul sa ramana cu psd ul.
      Ce ziceti sa-i informati ceilalti care nu au aflat acest lucru si de ce psd ul e nociv la nivel central si local ?

      • Dar ce ,la Ardeal este alta guvernare sau ce? Daca merg treburile bine este in primul rand datorita guvernarilor psd care au redus taxele,tva-ul,impozitarile,etc si au marit si maresc salarizarea si pensiile la fel si pe acolo,bani din care ajung astfel mai multi si pentru diferitele proiecte locale.Dar de unde sa stii tu din astea ca astfel sa bati campii mai incetisor…?

  1. E foarte adevarat !

    Pe langa agricultura, care iti poate lua sau adauga 3% la cresterea economica, mai sunt fondurile europene care daca sunt accesate, adauga si ele 2-3%.

    La astea, mai adaugam pruductia industriala, constructiile si consumul si iata cresterea Romaniei.

  2. Oricum ai luao, serie brută, sezonieră este o harneală. O scoți cum vrei în funcție de ce indicatori iei în calcul. Similar PIB-ului, nu există o formulă unitară de calcul.

  3. INS nu a spulberat nimic, problemele tot raman ! Criticii contesta sursa cresteri si sporul acesteia. Cresterea e de 5,7% fata de primul trimestru al 2016 dar doar de 1,7% fata de ultimul trimestru din 2016.

    Iar cresterea nu vine din productia industriala sau cea agricola, care nu crescut decat cu 1,8%. Cresterea vine din salarii si imprumuturi, comert si importuri, practic din consum si traiul pe datorie.

    V-am vazut ieri certandu-va cu Chirieac si neintelegand ca o crestere a PIB/economiei cu 5% nu inseamna si cresterea bugetului Romaniei cu 5%. Bugetul Romaniei ramane relativ constant circa 30% din PIB. Nu a trecut niciodata de 33% in timp ce in UE e de 40-45%.

    Incasarile nu au crescut decat cu 0,8%, nici macar cu cat a crescut “economia” cu 5% si nici pe departe cat e in programul de guvernare care spune ca ar fi trebuit sa creasca cu 15%.

  4. :)) ministrul justitiei Todirel:
    Ieri (cf antena3.ro) “voi desecretiza arhiva SIPA”
    Azi (cf tot antena3.ro): “daca sunt sectete de stat, nu le pot desecretiza eu”!!:))
    Deci: ori era pristutz si pana azi a invatat si el legea, ca sa merite ditamai p(r)ostul de minustru al justitiei, ori a virbit ieri ca fraierul, ori azi a beneficiat de ceva amenintari venite chiar din arhiva la care se face vorbire;)
    Orucum, mi-a parut la fel de barbat ca si in raportul Dna (totul e nasol la DNA, nu o schimbam pe Kovesi)
    Domne, asta e o cutra de om sau ce?!:))
    Acum, nu ma pricep dar stau sa ma intreb, daca erau secrete de stat in arhiva, de ce e in grija ministerului justitiei si nu a SRI sau ceva cu atributii in apararea statului? O arhiva de minister n-ar trebui sa contina maximun secrete de serviciu!?
    Oricum, m-am obisnuit cu sucelile lui Todirel Om-Sucit. Se pare ca si PSD-ul s-a obisnuit

  5. E f bine ca e crestere economica. Inseamna ca ue si fmi sunt papagali. Ceea ce nu e deloc imposibil. Din contra

  6. nasol!
    La pushkarie!
    Sa-i gaseasca un doktorat, o rochie, un girofar ceva si lui grindeanu, ca prea e liniste.
    Sau…
    Sa bage astia o kriza ceva, sa mai ajutam un pic fmiul, ca doar cu bani de la saraci, fak bogatii avere.

    • ciolos nu e in stare sa-si zugraveasca micuța casă de la țară. Darmite sa mai facă crestere economică. Vai de tine, carmelito.

      • Asta da glumă, Stan Petru Paul. Oricum, știm cu toții că…pătlăgica roșie ( ciuma fiind un termen grotesc ) face să bubuie economia de fiecare dată când ajunge la butoane. Cum o face? Simplu, cadorisind bugetarii, pensionarii și asistații cu câțiva lei și ceva zile libere, în timp ce ,,privații” își rup spinarea pentru 1500 de lei. Mai pui originea sănătoasă a grangurilor și țațelor din gașca guvernamentală ( adică făcuți la grămadă și cu școala terminată ,,magna cum băsălaga” ) și ce să mai zici, poți #rezista în fața unui asemenea marafet? Ponta a avut ,,creștere” datorită lui Boc așa cum mămăligarul de acum trage foloasele ,,guvernării zero” . Nu există altă explicație văzând realitatea ,,din teren” , românul de rând nu o duce deloc mai bine , ba din contră!

        • CORECT-Hai la dezastre multe, de tip Boc sau Ciolos, ca apoi sa avem crestere economica.Daca nu bagam capra in casa nu o ducem mai bine.Nu-i asa mai nea…? Si ce guvernare de pe planeta crezi tu ca iti poate mari salariul la privat daca privatul nu are chef sa ti-l mareasca nici atunci cand este in criza de forta de munca,dar are incasari mai mari care vin majoritar tocmai dinspre bugetarii aia care beneficiaza de bani in plus.Cauta-ti alt patron,singura solutie valabila si in tarile alea cu salarii mari,asta atunci cand patronul are profit mai mare si nu se simte si fatza de angajati.Dar de unde sa le stii tu p’astea cand speri si astepti sa iti dea PNL si Iohannis mierte fierte cand vor ajunge vreodata la guvernare.Aia,”precis”,au sa dea ordin patronului tau sa iti mareasca salariul ca sa fie exact cat iti trebuie tie.

  7. O veste extraordinara domnule radu tudor. Ne spuneti si ce beneficii au romanii dupa astfel de crestere ? Incasari mai mari la buget ? Autostrazi , sau spitale ? Nu ? Atunci ce inseamna asta ?
    Asteptam raspunsuri.

    • De autostrazi intreaba-l pe coldea, ca tine cursuri despre constructia acestora la academia sri sau ceva.

  8. Inca o surpriza colorata de la creionatorii irealitari pentru mare parte a tarii! Cresterea economica creionata e in parteneriat perfect cu sugativele care nu presteaza nicio munca fizica decat ca ocupa unul sau mai multe locuri de munca prin numire sau plantare si invers proportionala cu nivelul de trai a majoritatii cetatenilor din interiorul tarii ! Daca cresterea e mare, de ce nu se simte la buzunarul cetatenilor din tara?!
    Mai curand se simte buzunarele golite definitiv si inainte de termenul a 30 zile pana la sfertuiala legala a nivelului de trai chinuit impusa de guvernantii perindati in 27 ani de zile.
    Curba creionata crescator e mai curand cresterea nivelului de saracire prin saracie in Romania noastra!

Leave a Reply