Wednesday, January 22, 2025
2.9 C
Bucharest

Intalnire strategica Romania-SUA in plan militar

Intr-un context regional si continental din ce in ce mai complicat, seful militar al Armatei Romane merge la Washington pentru discutii esentiale cu aliatul nostru strategic – SUA pentru angajamentele comune in NATO.

Agresiunile militare ale Rusiei impotriva unor state independente precum Georgia si Ucraina sunt insotite permanent si de amenintari directe si asupra sistemelor de aparare ale tarilor membre NATO, inclusiv Romania.

Moscova ameninta spatiul aliat cu Satan !

Potrivit unui comunicat al Statului Major General, Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 19-25 februarie.

Pe timpul vizitei, generalul Ciucă va avea o întrevedere cu  generalul Joseph F. Dunford jr., preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor Statelor Majore, şi va participa la simpozionul forţelor pentru operaţii speciale organizat de Global Special Operations Forces Foundation.

Imagini pentru dunford romania

Întrevederea cu omologul american este un prilej deosebit pentru a dezvolta  parteneriatul strategic româno-american în domeniul militar, pe agenda discuţiilor figurând importanţa Mării Negre pentru securitatea europeană şi internaţională, poziţia şi rolul de contributor de securitate al României, angajamentele americane în ceea ce priveşte securitatea flancului estic al Alianţei. De asemenea, vor fi abordate subiecte referitoare la cooperarea SUA-România în teatrele de operaţii, programele româneşti de modernizare a forţelor armate şi la identificarea unor modalităţi de sprijin în acest sens.

În cadrul simpozionului, şeful Statului Major General va participa la discuţiile cu privire la adaptarea forţelor speciale la noile provocări de securitate şi va susţine o prezentare intitulată „Transformarea forţelor pentru operaţii speciale – prioritate strategică a Armatei României”.


Noile rachete balistice dezvoltate de Rusia vor fi capabile să depăşească orice sistem de apărare antirachetă al SUA, a declarat duminică seara vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil de industria apărării în guvernul de la Moscova, într-o emisiune la postul public de televiziune Rossia-1, potrivit RIA Novosti.

La ora actuală, a spus Rogozin, Rusia are în dotare rachete de diferite tipuri, inclusiv “Voievoda” din perioada sovietică (“Satan”, în clasificarea NATO), rachete “sigure”, de care se teme Occidentul, potrivit acestuia.

În viitor, acestea vor fi înlocuite de noi rachete balistice intercontinentale, aflate în prezent în curs de dezvoltare, a afirmat vicepremierul rus, adăugând că procesul de creare a noi tipuri de rachete se derulează conform planului.

Sistemul de apărare antirachetă al SUA, atât cel actual, cât şi cel în perspectivă nu reprezintă niciun fel de ameninţare majoră pentru Rusia, a ţinut să sublinieze Dmitri Rogozin. “Noi vom străpunge această apărare”, a insistat el.

În primăvara anului trecut, Rusia se pregătea să testeze una dintre cele mai temute arme ale sale, Satan 2, despre care se spunea că ar putea distruge un teritoriu cât statul Texas sau cât Franţa, după cum scria la vremea respectivă Express.co.uk. Această racheta ar putea transporta până la 12 focoase nucleare. Potrivit experţilor, racheta ar fi invizibilă pentru sistemele antiradar şi s-ar deplasa cu o viteză atât de mare încât scutul de apărare antirachetă s-ar putea dovedi inutil.

În plus, presa internaţională informa la vremea respectivă că Rusia este pe cale să testeze noua sa rachetă Sarmat ICBM, la care lucrează de şapte ani. Aceasta ar urma să înlocuiască rachetele de tip R-36M2 Voievoda (SS-18 Satan, în clasificarea NATO).

Desi a primit nenumarate asigurari privind scopul 100% defensiv al Scutului antiracheta si multe runde de dialog au avut loc, Moscova afirma ca percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale scutul antirachetă implementat de SUA în Europa şi a ameninţat în repetate rânduri cu contramăsuri, scrie Agerpres.

Hot this week

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Precedentul României : justiţia germană declară AfD Saxonia “grupare extremistă”, împotriva democraţiei

Filiala din landul Saxonia a partidului 'Alternativa pentru Germania'...

Trump schimbă Atlasul Mondial prin Ordin Executiv

Odată reinstalat la Casa Albă, Donald Trump va semna...

Topics

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Trump schimbă Atlasul Mondial prin Ordin Executiv

Odată reinstalat la Casa Albă, Donald Trump va semna...

Neadevăruri periculoase despre NATO și Europa, în preajma lui Trump

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă generază în...

Coaliția PSD-PNL-UDMR, complet absentă pentru prezidențiale

Este al 3 lea weekend de la începutul anului...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img