Raluca Pruna, ministrul tehnocrat al Justitiei, e un intelectual, nu-i asa? Dupa ce primeste un aviz negativ de la CSM pentru o initiativa controversata a sa, lanseaza porumbelul : “E discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică”. De ce imi pare mie ca aceasta exprimare seaman cu cele ale propagandei comuniste? Cand muncitorii erau mai pretuiti decat profesorii si doctorii, potrivit doctrine bolsevice?! Tarnacopul era mai tare ca stetoscopul…
Imi exprimasem aprecierea fata de prestatia domniei sale in fata comisiilor juridice din Parlament la audierea pentru numirea in functia de ministru…
In fine, cred ca doamna Pruna are probleme serioase in a explica o intiativa ce pare mai degraba o rafuiala personala a Monicai Macovei cu o persoana anume. Opiniile magistratilor din CSM imi par mai rationale si mai bine explicate.

————————————

Plenul CSM a decis, cu nouă voturi pentru și opt împotrivă, să-și însușească punctul de vedere, în sensul creării unor criterii obiective, echitabile și transparente în ceea ce privește stabilirea caracterului științific al lucrărilor elaborate și publicate, precum și al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrărilor.

CSM a dat, astfel, aviz negativ propunerii de abrogare a dispoziției legale care permite reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice. Avizul CSM este consultativ.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat anterior în plenul CSM că, indiferent de avizul care va fi dat, va continua demersurile pentru abrogarea respectivei prevederi legale prin ordonanță de urgență.

“Ministerul Justiției are inițiativa, iar eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site, nu am obligația să fac o consultare, dar pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri (…). Voi argumenta pe discriminare, pentru că e discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat”, a spus Raluca Prună.

Ea a argumentat urgența abrogării prevederii legale prin faptul că fenomenul este departe de a se fi încheiat, la începutul lunii ianuarie fiind în pregătire peste o sută de lucrări științifice cu autori deținuți.

“Să știți că este exponențial și numărul de lucrări în pregătire și vă dau cifre. În 31 decembrie (…) erau 45 de lucrări în pregătire, potrivit datelor care mie mi se dau de către Administrația Națională a Penitenciarelor. Pe 6 ianuarie erau peste o sută de lucrări și acum nici nu se mai știe cifra. Iar eu fac discuția asta în CSM pentru că nu vorbim aici doar de profesori, de edituri, vorbim și de judecători delegați, vorbim de instanțe în fața cărora aceste lucrări au ajuns”, a precizat ministrul Justiției.

În opinia sa, discuțiile despre discriminare nu se justifică în acest caz, deoarece beneficiile obținute de deținuții care efectuează muncă fizică sunt în prezent mai mici decât ale celor care semnează lucrări științifice.

“Vreau să spun că este la fel de discriminatoriu ca pentru muncă așa-zis intelectuală, deși eu nu am niciun motiv la acest moment să identific o lucrare din lista lucrărilor din 2015, care după standardele europene poate fi considerată lucrare științifică, deci eu constat că avem o procedură extrem de detaliată (…), eu spun că litera ei nu s-a aplicat și asta urmează să spună procurorii, nu eu. Dar rezultatul este de peste 350 de lucrări scrise, iar beneficiul este de 30 de zile, deci noi oricum discriminăm între munca fizică, unde primim o zi liberă la patru zile de muncă, și dăm 30 de zile la o colecție de hârtii care se numește lucrare științifică. Iar eu am, ca Minister al Justiției, obligația să constat acest lucru”, a mai spus Raluca Prună.

Potrivit Agerpres, ea nu a exclus posibilitatea ca ordonanța de urgență pe care urmează să o promoveze să sufere modificări la dezbaterile din Parlament sau ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale.

Președintele CSM, judecătorul Mircea Aron, a ținut să precizeze că instituția pe care o reprezintă nu se opune abrogării prevederii legale care permite reducerea pedepselor celor care elaborează lucrării științifice, chiar dacă în comisia care a analizat situația s-a ajuns la concluzia că ar fi posibilă păstrarea măsurii, dar cu o clarificare a criteriilor de aplicare.

“Nu avem controverse cu dumneavoastră pe chestiunea aceasta (…). S-a făcut o analiză, o analiză care, până la urmă, a pus în cântar dacă și munca intelectuală trebuie cântărită. (…) Noi nu am făcut decât o analiză în care spunem da, de principiu ar putea să constituie muncă și să scadă din pedeapsă și efortul intelectual. Că acest efort intelectual a fost zero în toate situațiile din 2015, nu ne-am opus și, încă o dată, noi am declanșat discuția cu privire la această chestiune. (…) Să nu se înțeleagă că noi suntem fanii celor care scriu cărți înăuntru, dimpotrivă, suntem primii care am dezavuat”, a arătat președintele CSM.

Judecătorul Adrian Bordea, membru al CSM, afirmase anterior că abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice, poate genera mai mult rău și că soluția ar fi înăsprirea condițiilor.

“Noi am analizat în Comisia 1 tot ceea ce au însemnat discuțiile din spațiul public, care par a fi negreșit justificate, și s-a ajuns la concluzia că în ceea ce privește condițiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări științifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului științific al lucrării trebuie foarte bine stabilită (…). Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia (…) de un câștig”, a explicat Bordea.

39 COMMENTS

 1. Credeti ca e singura “tehnocrata” care cugeta si se exprima in acest fel ? Pupila fostei procuroare ceausiste are – sunt convins – partizani atat in cabinetul pretins technocrat, cat si acolo de unde s-au parasutat (mai précis, printre cei care i-au parasutat) !

  • Va dati seama cat de inteligenta este aceasta doamna. De nivelul lui Guseth. Si de nivelul multora din guvernul de “tehnocrati”.
   “Intelectualii” stalinisti din anii 50 se rasucesc in vilele lor cand aud asemenea tampenie ca nici ei nu erau atat de idioti. Ma intreb tataicu’ foat ambasador ceausit tot asa de inteligent ?
   Ca sa nu credeti ca cineva din guvernul asta nu are ba un tata ofiter de securitate la Zalau (Dumnezeu sa-l ierte !) ca ciufulici sau nu e din familii din sistem. Vechiul sistem=noul sistem.

 2. E invers !

  E discriminatoriu sa platesti munca fizica mai putin decat munca intelectuala…
  Nuanta e importanta.

 3. Da’ doamna Paliu a aflat ce a zis doamna Pruna? Ca se pare ca tehnocratele lui Ciolos spun doar ce le serveste interesele la un moment dat. Paliu a zis ca salariul minim e bine sa ramana cat mai minim. Salariul minim e pentru munca fizica in general. Ce s-ar intampla daca acesti muncitori cu spinarea ar lua salarii mai mari decat intelectualii. Doamna Paliu stie ce zice colega ei? Eu as fi interesat sa stiu ce parere are 🙂
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

 4. sa presupunem ca doi criminali intra la puscarie: unu intelectual, unu analfabet. cel intelectual poate iesi mult mai repede decat celalalt, pentru ca s-a “vindecat” si esti mai bun ? putina ratiune nu strica.
  ministrul are DREPTATE.

   • Sa fim seriosi.scopul acestei ordonante era sa le taie detinutilor de lux inspiratia stiintifica ce ii apuca fix cand intrau la puscarie pentru furturi de milioane.fara aceasta facilitate sunt curios cati ar mai scrie ceva , asa de amorul artei.

   • pana acum au iesit cei care au avut bani sa plateasca niste asistenti care au plagiat niste lucrari…deci o coruptie perpetua…Tot infractorii beneficiaza de aceasta prevedere completamente abuziva…daca unul care are bani sa scoata carti pe banda atunci unul care fizic munceste si aceasta munca nu poate fi suspectata de nici un “plagiat” de ce sa nu beneficieze de reducerea pedepsei?

     • Macar acest ministru a ridicat aceasta grava problema prin care niste semianalfabeti si hoti pe deasupra au iesit mai repede din puscarie tot prin hotie. Bravo ei!

     • Foarte corect. Cred ca 90% din “lucrarile stiintifice” scrise in puscarii sunt de genul celor scrise de becali cu multe poze si tiparite cu litere cat mai mari.

     • Lol, nu stiam de existenta acestui drept! Exista asa ceva trecut in constitutie?
      Eu inteleg ca Voiculescu are cateva carti pe teava, dar totusi, amice, te faci de ras.

     • Anonimule plin de curaj, nici dreptul de a bate campii in comentarii pe blog nu e trecut in Constitutie. Dar daca ti-l interzice statul, e un abuz. Sau tie iti place?

     • Radule, faci comparatii nereusite. Sa fim seriosi, compari dreptul de a “bate campii in comentarii pe blog” cu “dreptul” de a fi iertat de pedeapsa pentru ca ai scris o carte.
      Pe de o parte este dreptul, prevazut in constitutie, la libera exprimare, pe cealalta parte nu e nimic. Acea prevedere din lege nu se bazeaza pe niciun drept fundamental din constitutie.
      In acest mod, am putea legifera orice tampenie ca mai apoi sa o numim drept. TOTAL INCORECT.
      PS: In unele situatii, chiar si dreptul la libera exprimare este interzis. Si da, sunt de acord cu asta.

  • Analfabetul poate sa munceasca fizic , intelectualul poate muncii cu intelectul ! Important este ca ambii sa fie rasplatiti corect si sa nu existe o dubla masura ! Eu nu cred ca se pot pune pe picior de egalitate caratul de pamant cu roaba cu conceperea si scrierea unui tratat de filozofie pentru ca asta ar insemna ca in viata de zi cu zi ministrul de justitie sa aibe acelasi salariu cu portarul de la intrarea in minister ! Pe de alta parte eu nu am vazut un manual de matematica , filozofie sau chiar de fizica scris de un fierar betonist !

   • Aveți dreptate cu o singură excepție: manualele școlare. Era bine dacă erau scrise de un fierar betonist dar cum nu s-a găsit au pus niște găini să le scrie. Asta e. În rest articolul ne explică felul în care putem face discriminare socială folosind ” sfintele valori liberale”.

  • Dar atunci de ce un intelectual este mai bine platit decat un analfabet ? Dar daca doi crimnali intra la puscarie, unul de 58 de ani si unul de 60 de ani.De ce unul iese mai repede decat celalalt ? In conditiile in care nici unul nu face nimic in plus in puscarie ?

 5. Şi uite-aşa se schimbă educaţia şi învăţămîntul în imbecilitate şi proastă educaţie pas cu pas rapid spre analfabetism şi educaţie prin cărţi scrise de infractori! Unde am mai pomenit ca elevii şi chiar copii sau maturii să citească şi să înveţe: ce? de la infractori !
  :)))) România pe bună dreptate poat fi considerată infractor pentru cunoştinţele educaţionale pentru viitor culese şi recomandate de la infractori ! Halal mentalitate de papiţoi !
  Apropo, valoarea unui parlamentar e valoarea nivelului de trai al cetăţeanului de rînd!
  Valoarea angajaţilor numiţi politic este echivalentă cu sănătatea şi educaţia poporului ale căror destine le administrează!
  :)))) şi valoarea tuturor televiziunilor e echivalentul abonamentului la cablu tv plus abonamantul obligatoriu la tvr!(cracana praştiei=2 beţe unite de ură din care porneşte piatra pentru punctele slabe)
  Mai avem valori reale?
  Ce de valori avem în ţara asta!!!
  O societate menţinută în stare de boală permanent pentru a nu reacţiona decît în scop politic manipulator!

 6. Eu am înteles în felul urmator : avem nevoie de munca intelectuala si de munca fizica în egala masura , de aici venind si discriminarea mentionata . Spitalele nu le putem construi decat prin munca fizica si uneltele aferente , spitale în care muncesc doctorii , intelectualii , pentru tratare si cercetare . Din punctul acesta de vedere , este foarte corect .

 7. Din pacate toata lumea bate campii.de fapt ministresa dorea sa opreasca aceasta moda a detinutilor cu bani care platesc oameni sa le scrie ” lucrari stiintifice” si apoi scapa de inchisoarea primita pentru furturi de milioane de €. vezi cazul lui becali sau mm stoica sau nicolae .niste hoti semianalfabeti loviti de pasiunea scrisului fix cand au intrat la parnaie.daca nu era ocupat cu femeile cred ca se apuca si borcea de scris.

 8. Madame Pruna are o expresie, cel putin in poza postata de DVS, de ratacire si nesiguranta: ” oi fi zis bine, sau am dat-o in bara”?
  Cred mai degraba ca e vorba de a doua varianta..Stie Ministra ca materia prima cu care e cel mai greu de lucrat este creieru. Acel “muschi”, suna paradoxal, care antrenat, cultivat non-stop poate sustine greutatea a tot ceea ce savantii, scriitorii, muzicienii si in general tot ceea ce geniul uman a creat de citeva milenii incoace.
  Desigur Madame Pruna nu are instrumentele potrivite pentru a cuantifica greutatea muncii intelectuale. Nici nu e de asteptat asa ceva de la un personaj care amesteca prunele cu cartofiii, detinutii cu munca fizica ce sunt comparati cu uzurpatorii de titlu , plagiatorii de talia lui Copos, Becali, Borcia publicati de catre editori ce trateaza cultura precum cirnatii
  Cine se afla in penitenciar este acolo pentru a plati pentru infractiuni comise anterior si atit. –

 9. de unde au aparut toti idiotii astia din ” guvernul meu ” ? ce tot vor scribalaii de la bruxelles? sa muncim pe 2 lei, sa egalizeze salariile ( practic asta inseamna propunerea tehnobirocratilor de marire cu 12% a salariilor cu podere pe salariile mici), sa se revina la celebra epoca ceausista in care intelectualii erau marginalizati ( mai stie cineva asta sau pupincuristii “intelectuali ” de atunci in frunte cu pupincuristii basisti de azi gen plesu au uitat ca un intelectual era egalul a 7 muncitori – vezi modul de intrare in pcr), sa-i punem pe cei care-si folosesc capul la ceva pe masura nu la dat in gura cuiva sa treaca la munca fizica ( vezi cazul doctorului mencinicopschi ) pentru a castiga cateva zile libere etc etc. dar astia sunt ministrii “strazii”, pe ei i-au vrut tinerii frumosi, liberi si idioti, cu ei defileaza dar sa nu-l uitam pe penalul din fruntea tarii.

 10. Din prima cand te uiti la ea ii dai dreptate ,isi trage spuza pe oala ei , merita sa-i dam o sapa si sa lase locul liber unor intelectuali .Cum de seamana toate care sunt in jurul lui macovei cu ea ?Toate au un fel de fizionomie comuna ,vestimentatie ,atitudine ,comportament si probabil …..acelasi fel de suflet .Concluzia ,cine se aseamana se aduna .Pentru a nu o supara pe d-na ministru, propun ca in noua lege a salarizarii ,medicul sa aiba acelasi salar ca si bucatarul sau chiar mai mic .Cu asemenea oameni se intrezaresc orizonturi rosii .O fi de bine?

 11. Sigur ca Pruna aminteste de secretarii PCR insarcinati cu propaganda, dar discursul ei e legat de universul carceral, deocamdata, asa ca se poate oricand dezice de “valorile” promovate la nervi (se vede ca e nervoasa, reactia ei la intrebarile presei referitoare la Nitu mai-mai s-o egaleze pe-a lui Bica la saltarea din trafic, am fost la Bruxelles, cretinilor, n-am tras pe nas!gen). Si una din aceste valori, MUNCA, in universul carceral inseamna “pedeapsa” deci e normal ca munca cea mai daunatoare sanatatii (altceva nu mai e de luat de la prizonieri, doar forma fizica)sa fie rasplatita mai consistent decat cea care se face fara ruperea spinarii, care nu seamana cu o “pedeapsa” pentru cei in stare s-o faca. Nu-I neaparat o idee comunista, mie-mi suna mai degraba a principiu nazist de tipul “Arbeit macht Frei “(munca elibereaza) aplicat cu succesul cunoscut (moarte sigura=eliberare din conditia umana) de Hitler& Co si transformat in epoca post-moderna- neo-liberala in principiul rationalizarii resurselor umane in conditiile globalizarii (unii muncesc pe 2 lei si nu se mai plang ca Madonele, Paliu Dragu,op.cit). Sau, mai popular spus: ce se face fara efort, de placere, adica, se cheama ca nu e “munca” asa ca la facut sosele cu intelectualii, daca vor sa se elibereze prin munca din Beciul Domnesc& Filiale. (Am auzit parca propunerea asta, cu soselele, chiar de la un tanar din “Strada” participant la competitia Antenei 3 din decembrie trecut. N-a trecut de nivelul unu, ca nu l-a votat nimeni, dar hey! there will be other contests).
  Uite, astia ca Madam Pruna fac euroscepticii sa se inmulteasca!

 12. Pică din lac în puţ! Tot discriminare este şi dacă anulează un beneficiu prevăzut de lege, pe motiv că poate fi obţinut prin activitate intelectuală nu prin muncă fizică.

 13. Unde au mai gasit-o si pe HAZAICA ASTA ce caraghioslc ne intoarcem in anii’ 50
  Oare ce facultate a mai absolvit madam Pruna ?
  Cum a ajuns asemenea specimen sa lucreze la UE ?a promovat-o fascistoida de macovei?iar acum isi resplateste profesoara care a promovat-o ce rusine
  Cum este posibil ca aceasta macovei sa aibe atata putere ?cine o tine inca in brate? de cine este platita macovei sa faca Romaniei atata de mult rau ?
  Pana si organiztia zisa” CSM ”nu aceptat nebunieiile asa zisei intelectulei de pruna
  UNDE AM FOST SI CE AM AJUNS ?prin vointa TINERILOR FRUMOSI SI LIBERI ?
  In Romania este un haos total patronat de K/W/Johannis care si-a dorit guvernul lui ?mostenit parca de la masa de acasa populat cu prune,gusethi , danci si dragi de 2 lei precum si alte specimene desgustoare unde sunt ”tinerii frumosi si liberi” au disparut sau nu mai le da nimeni bani sa faca scandal in strada

 14. De intelectualii citesc reviste in limbi imperialiste vezi puterea si adevarul. Da si manevrantul maturei, a aspiratorului trebui rasplatit astfel incat sa aiba un tra decent pentru calitatea si cantitatea muncii depuse!

Leave a Reply