Hernia de disc lombară este o leziune degenerativă care apare prin uzura discurilor intervertebrale, al căror conținut se exteriorizează și apasă pe structurile nervoase din vecinătate (măduva spinării, rădăcini nervoase). În funcție de localizare, durerile pot fi resimțite în regiunea fesieră, pe șolduri, coapse, gambe, până la nivelul piciorului. Durerea poate fi însoțită și de amorțeli sau furnicături ale zonelor inervate de nervii spinali de la nivelul herniei și, în formele grave, poate apărea chiar slăbiciunea mușchilor din regiunile respective. Complicațiile pot fi severe, iar hernia de disc netratată afectează grav calitatea vieții.

Gheorghe, în vârstă de 62 de ani, a venit tocmai de la Târgu Jiu la Spitalul Clinic SANADOR, acuzând „dureri groaznice la piciorul stâng cu efect de semipareză”, provocate de o săritură nereușită, moment în care a simțit și faptul că s-a produs un șoc în zona lombară. Având în vedere că mai suferise două operații în aceeași zonă, s-a prezentat de urgență la medic.

Stenoza cicatricială este o complicație dobândită, cu posibilă etiologie post-traumatică, putând fi declanșată de eforturi fizice sau de traumatisme lombare. În cazurile avansate, se poate constata blocajul total al canalului medular, având drept consecință aplatizarea rădăcinilor nervoase, tradusă clinic prin semipareză sau pareză completă. Cu o astfel de complicație a nivelul canalului vertebral lombar s-a prezentat Gheorghe la SANADOR.

„După discuția cu domnul Dr. Grămescu, am înțeles că a avut loc o ruptură a inelului fibros, fapt ce a dus la o excrescență osoasă ce făcea compresie pe țesutul nervos”, povestește Gheorghe.

În aceste condiții, echipa condusă echipa de neurochirurgie condusă de Dr. Ovidiu Grămescu a realizat o intervenție chirurgicală pentru stenoză cicatricială L5–S1 după hernia de disc L5 stângă operată în urmă cu mai mulți ani. Chirurgical, s-a realizat și recalibrarea canalului vertebral lombar prin liza cicatricii periduroradiculare și hemilaminectomie L5 stângă. Operația s-a desfășurat cu succes, iar pacientul a avut parte de o recuperare ușoară și rapidă.

„Îi mulțumesc din suflet domnului doctor și întregii sale echipe pentru că am putut pleca acasă pe picioarele mele și perfect sănătos. Recomand cu încredere Spitalul Clinic SANADOR”, transmite Gheorghe. P

Dr. Ovidiu Grămescu este unul dintre medicii de mare succes din echipa de elită de la Spitalul Clinic SANADOR. Șeful Secției de Neurochirurgie, Dr. Ovidiu Grămescu are la activ 20.000 de intervenții chirurgicale în cei peste 35 de ani de experiență. Este specializat deopotrivă în patologia neurochirurgicală spinală (hernii de disc cervicale, toracale sau lombare, traumatisme vertebrale cu rahisinteză, tumori) și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, anevrisme).

Leave a Reply