Exenterația este o intervenție chirurgicală radicală, de mare amploare, care constă în extirparea tuturor organelor și structurilor din pelvis – rect și canal anal, vezică urinară, partea terminală a ureterelor, structuri ale peretelui pelvin, uter, trompe, ovare și vagin, respectiv prostată, precum și a sistemului ganglionar adiacent. În unele cazuri, rezecțiile se pot extinde chiar la nivel abdominal. Procedura chirurgicală propriu-zisă diferă de la un caz la altul, în funcție de extensia locală a cancerului.

Această intervenție amplă este indicată ca tratament salvator pentru cancere pelvine local avansate, indiferent de punctul de plecare al acestora: cancer de col uterin, de vezică urinară, de rect sau canal anal. Diagnosticate tardiv sau netratate corespunzător, aceste tipuri de cancer cu origini diferite nu mai pot fi tratate prin metode conservatoare și singura posibilitate de tratament curativ rămâne chirurgia radicală – exenterația.

Șansele de reușită a exenterației pelvine depind de particularitățile pacientului (comorbidități, vârstă, riscul de apariție al complicațiilor), precum și de statusul fizic și psihic. Conform estimărilor, supraviețuirea pacienților care au efectuat acest tip de intervenție chirurgicală este de aproximativ 50% la cinci ani, în vreme ce orice alte opțiuni terapeutice se însoțesc de o supraviețuire aproape de 0 la un an. P

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală și oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, are la activ cel mai mare număr de exenterații pelvine realizate în România. Echipa de chirurgie generală de la SANADOR este formată din medici cu experiență operatorie bogată, fiind singura din sistemul medical privat din România care abordează operații de asemenea amploare.

La Spitalul Clinic SANADOR, cei mai experimentați chirurgi rezolvă cu acuratețe și precizie cazuri complexe. La SANADOR, intervențiile de chirurgie oncologică pot fi realizate prin cele mai moderne tehnici, robotic, laparoscopic sau prin chirurgie deschisă. Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic la nivel internațional, utilizat în intervenții din sfera chirurgiei generale, a urologiei și a ginecologiei, precum și cu sisteme de laparoscopie de ultimă generație, 4K și 3D.

Leave a Reply