Ziarul Financiar face lumina, cu ajutorul datelor de la Ministerul de Finante, pe un subiect de mare interes, dezbatut mereu in public atat cu cifre exacte dar si cu aprecieri eronate.

Azi ne lamurim deplin : ce beneficiu financiar avem dupa intrarea in UE.


Potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Finanţelor, 40,8 miliarde de euro sunt banii primiţi de la Uniune între 2007 şi 2016 şi 13,8 miliarde de euro reprezintă contribuţia ţării la bugetul comun, cu un sold pozitiv, aşadar, de 27 de miliarde de euro, bani care au mers în toate zo­nele economiei: fermierii au primi 8,9 mi­­li­arde de euro pentru subvenţii agri­cole; în dezvoltarea rurală (canalizări şi drumuri la sate, în special) au mers aproape 8,6 miliarde de euro, fondurile structurale şi de coeziune (drumuri naţionale, căi ferate, sprijin pentru companii private, refacerea infrastruc­turilor instituţionale) au înghiţit peste 17 miliarde de euro, în vreme ce alte 2 miliarde de euro au fost cheltuite în alte forme de sprijin.

Din cele 40 de miliarde de euro primite de la UE, 37 de miliarde de euro au venit pentru proiectele cu­prin­se în exerciţiul financiar 2007 – 2013 şi 3,8 mi­li­arde de euro pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020. Or, aici începe o nouă discuţie pentru că sunt peste trei ani de la debutul exerciţiului financiar 2014 – 2020, iar România nu are puse la punct mecanismele pentru atragerea celor peste 32 de miliarde de euro (fondurile structurale şi rurale) alocate ţării pentru acest interval, singurele fonduri nesupuse stresului fiind cele 8 miliarde de euro subvenţii agricole.

Din cele 3,8 mld. euro primite de la UE în exerciţiul financiar curent, fon­durile structurale şi pentru dez­voltare rurală înseamnă 2,2 mld. euro, dar ele sunt avansuri. Or, aceste sume au atins deja limita celor 15 pro­cente ce pot fi eli­be­rate ca avansuri şi, da­că statul sau in­vestitorii privaţi nu alocă fonduri pentru a fi cheltuite în proiectele finanţate de UE, iar guvernul nu pune la punct in­stituţiile care să se ocupe de decon­­tarea acestor sume, a­tunci situaţia de blocaj de la debutul exer­ciţiului fi­nan­ciar 2007 – 2013 se va re­peta. Iar acest lucru trebuie să se pe­treacă re­pede, altfel într-o primă etapă de suferit va avea, în mod vizibil, buge­tul de stat.

Finanţele şi-au programat în acest an venituri de la UE de 22 de miliarde de lei. Din aceşti bani, 10 miliarde de lei înseamnă fonduri structurale care au fost prinse în bugetul de venituri pentru 2017. Dacă aceşti bani de la UE nu vin – şi nu vor veni, dacă nu vor fi acreditate autorităţile de management – întreaga construcţie bugetară legată de cheltuielile de investiţii se va prăbuşi.

Deja prima lună din an vine cu veşti foar­te proaste. Veniturile buge­tare au fost în ianuarie în scădere semni­ficativă – minus 5,7% faţă de ia­nuarie 2016. Veniturile din fondurile UE au fost şi ele ridicol de mici, doar 67 de mil. lei. În asemenea ritm nu poate fi vorba despre o absorbţie pe fonduri structurale, în bugetul de stat, a 10 mld. lei, cum speră guvernul. Aşa că situaţia din 2016, când investiţiile statului au fost la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii ani – doar 29 mld. lei fonduri de la buget şi de la UE cheltuite în investiţii – se poate chiar înrăutăţi, având în vedere constrân­gerile imense cărora trebuie să le facă faţă bugetul consolidat.

29 COMMENTS

 1. Cuuuuuuuuuummm?! Deci noi am luat 27 miliarde de euro de la UE iar ei au tupeul şi obrăznicia să ne impună standarde democratice? Ha, păi nu suntem noi stăpâni la noi în ţară? De când vine UE să le spună lui Tăriceanu, Dragnea, Ponta etc. că nu e bine să furi? Nişte nesimţiţi ăștia de la Bruxelles. Eu propun să ieșim din UE şi NATO. Să ne întoarcem la valorile noastre tradiţionale şi să le apărăm cu dinţii. Ah, am uitat că suntem un popor cu o igienă dentară precară astfel încât nu putem să apărăm cam nimic cu dinţii.

  • Ai luat pa dracu’ sa te ia! Ai luat 27 si ai de dat peste 90 de miliarde de euro, ca la atat se ridica datoria externa a Romaniei!

   P.S. La mintea voastra de basisti expirati “de dreapta”, pana si ratarea e pozitiva daca e de la aia care au sustinut la rupere basismul ordinar bazat pe furtul voturilor si al alegerilor mai ceva ca in perioada stalinista de dupa razboiul 2. Basistilor opariti “de dreapta”…

   http://www.activenews.ro/economie/Datoria-externa-a-Romaniei-a-depasit-90-miliarde-euro-138263

  • Hai sa nu dam in extrema cealalta. Demonizarea strainilor (multinationalelor… agenturili), ONGuri sorosiste, injurarea Bruxelului cu fiecare ocazie…etc e fara indoiala o retorica paguboasa. Dar nici cu retorica cealalta cum ca Bruxelul ne da bani deci ciocul mic la orice nu por fi de acord. Trebuie combatuti (si argumente sunt garla) cei care spun ca e mai rau in UE, ca ne e mai bine pe cont propriu…. dar asta nu inseamna ca trebuie sa legam toate domeniile de decizie de faptul ca UE ne da bani si sa ajungem sa credem ca UE e perfecta. Are si UE problemele ei, multe fara legatura directa cu banii.

   • N-a dat nimeni in nimic ma, vezi-ti de treaba ta si las-o mai de vara cu karligele, inversele si cu toate imbarligarile caracteristice “de dreapta”, sloganuri securisto-staliniste gen vrajeli “hotii”, “coruptia ucide”, “lupta anticoruptie”, “bacteriile ucigase”, “mortii de la Colectiv”, “comunistii trebuie scosi in afara legii” – unul din sloganurile favorite si ale lui Hitler, “Ciuma Rosie”, “rusii” si cu restul de gargara.

    N-a dat-o nimeni in nimic, asa cum DNA nu inseamna Kovesi, cum presedintia nu inseamna Iohannis, cum SRI nu a insemnat Coldea si cum nimic din toate astea n-au insemnat si nu inseamna niste personaje care ocupa vremelnic niste functii.

    N-ar da-o nimeni in nimic daca nu v-ati comporta ca niste dezechilibrati mintal care cer neaparat sa se ocupe cineva de ei care sa-i bage in seama si sa ii rezolve pentru ca le fileaza lampa.

     • Nasule, ai iesit iar in pijama cu perfuzia infipta-n cap pe strada? Iar ai uitat sa-ti iei pastilele?! Vezi sa nu te calce masinile, mergi si tu pe linia continua macar, sa nu te ia vreunul pe capota dreac! Pa, pa

  • Daaa, Kovesi atrage fonduri de sparge, garantat! Pe langa ca a terminat facultatea cu media 6,41 si a plagiat “doar 4%” in teza de doctorat, Kovesi care a incalcat Constitutia Romaniei si separatia puterilor in stat facand politie politica, a uitat din pacate sa ancheteze cazul Bechtel in care statul roman a fost prejudiciat de 526 de milioane de euro, adica dublul sumei de 260 de milioane de euro pe 2016, bani recuperati din prejudiciile din faptele de abuz in serviciu.

   Este normal ca Kovesi impreuna cu DNA-ul vietii sa nu ancheteze si firmele straine, chiar daca acestea au adus prejudicii financiare grave statului roman fara sa raspunda cineva, cazurile ca Bechtel, Microsoft etc. fiind deja celebre. Pe langa ca firmele straine nu platesc impozit pe profit, asa dupa cum bine stie toata lumea.

   Sa fie oare vorba despre faptul ca DNA si Kovesi sunt sustinuti de cei de la Bruxelles ca sa elimine concurenta oamenilor de afaceri straini de la noi prin arestarea tuturor oamenilor de afaceri romani si a factorilor de decizie?! Eeeee, chiar nu pot sa cred asa ceva!! Pe bune…

   P.S. Mamare, ia-ti caprele si du-te la pascut direct, ca vad ca n-ai de munca inca de la prima ora a diminetii, ca la voi astia cu hotii si cu anti-coruptia in gat de dimineata pana seara realitatea la asta se reduce, la a manca borhot cu fadroma si a o rupe pe gargara, in rest voi de fapt nu va ocupati cu absolut nimic, taiati frunze la caini si ragaiti eternele sloganuri “de dreapta” zi lumina! Mars la munca sa faceti ceva pentru tara asta, nu doar sa stati si sa mancati cu fadroma toata ziua! Asteptati sa va mareasca pensiile, salariile, sa va dea transport gratuit ca dupa aia sa iesiti pe strada si sa le cereti demisia, derbedeilor penali! Mars la munca, nu mai sta si arde gazul pe aici degeaba! Nu v-ar fi rusine sa mai parazitati mult societatea asta care va da sa mancati degeaba ca sa aveti dupa ce sa ragaiti ca rumegatoarele! Pa, pa

 2. La 10 ani de la aderarea la UE putem sa constatam ca de fapt am primit multa UE! E drept, la ce ne si asteptam, ca doar nu eram chiar aerosol sa credem ca ne iau aia de suflet, sa ne predea cardurile lor si cheile de la casa si masina, asa cum viseaza toate combinatoarele venite la tun in capitala!

 3. La fonduri europene ar trebui pus un polonez, aia chiar stiu sa ia banii UE. Noi stim doar sa schimbam ministrii de resort din 2 in 2 luni.

  “România a construit doar 368 de kilometri de dru­muri noi din fondurile europene absorbite din exerciţiul fi­nanciar 2007- 2013, în timp ce Polonia a construit 1.886 de kilometri, arată datele publicate de Comisia Euro­pe­a­nă. În acelaşi timp, Ungaria a construit 502 kilo­metri de drumuri noi, Cehia – 312 kilometri, iar Bulgaria 175 de kilometri.”(zf.ro)

 4. O abordare pur propagandistica – nu ca m-as fi asteptat la altceva – a acestui subiect intr-adevar spinos.
  Sigur, cindva ar trebui facuta si aceasta discutie, dar de catre oameni dispusi sa abordeze FRONTAL toate laturile, oricit de delicate, ale acestui subiect.
  Pentru cei ce inca n-au inteles – sau se fac ca n-au inteles!! – o sa dau un singur exemplu: multi producatori romani, in special in domeniul produselor agro-alimentare, au fost nevoiti sa se lase pagubasi (neputind sa faca fata concurentei din tarile UE, unde producatorii sint sprijiniti de stat mult mai consistent decit la noi) si sa plece la capsuni, in Spania. A avut Romania de pierdut din asta? Ghici ciuperca! Enorm!
  De fapt, transformarea Romaniei, din producator in consumator, se poate constata in toate domeniile vietii economice. Cine cistiga, se stie. Cine pierde? Romania! Sigur, e mai greu de cuantificat in bani, dar pierderile sint uriase. Aceste pierderi nu avem voie (!) sa le discutam?
  Vad ca Polonia are voie, Ungaria la fel, Slovacia la fel, multi altii, la fel.
  Noi, insa, nu ne mai incapem in piele ce mare afacere am facut. Am primit atita, am cotizat, atita, beneficiul net, atita! Q.E.D. Si ne frecam miinile fericiti.
  Dar, daca tot faceti calcule de-astea savante, cu integrale curbilinii, vedeti ca ati uitat vreo 20 miliarde de euro, despre care nu prea stim mare lucru, in afara de un singur lucru cert: ca trebuie sa le dam inapoi. Noi sau copiii nostri.
  Ca nici nu mai stiu: banii astia ii trecem la pierderi sau tot la cistiguri?
  Onoare muncii!

 5. Daca ne iubeste atit de mult “uniunea”, de ce nu fac ceva sa-i oblige pe rusi sa ne dea tezaurul inapoi. Adica vreo 106 tone de aur…Ca si niste occidentali ne-au bagat in cacatul asta…Apropos,
  care mai este datoria externa a Romaniei?

 6. eh, ar mai trebui contorizate si miliardele de eur venite in tara de la milioanele de cetatenii romani care au plecat sa muinceasca in UE, Ca daca nu intram in UE, nici ei nu puteau pleca asa lejer la munca si nici nu intrau miliardele alea in tara. asta daca e sa fim cisntiti pe bune

    • Mda, ti-au spus aia tie!

     P.S. Nasule, pai ai uitat sa zici de aia din Maramures care au defrisat ilegal toti muntii si s-au dus sa vanda lemnul la aia de la Holzindustie Schweighofer, dupa care cica le-au furat strainii padurile! De aia ai uitat sa zici absolut intamplator, in basismul tau ordinar “de dreapta”, nu de alta! De Bechtel care ti-a dat teapa de 526 milioane de euro si Kovesi cu DNA-ul ancheteaza Ordonanta 13 pentru ca de firmele straine n-avem voie sa ne atingem ca asa primim porunca de la Bruxelles de afara, si de astia ai uitat sa zici! In mod absolut intamplator, tu ai multa treaba numai cu aia din Sudul tarii, cu accent pe Dragasani – Teleorman – Dragnea, in basismul tau ordinar, ca sa nu zic mai mult! Vpi, suporterii astia “de dreapta” care sunteti de fapt fostii basisti ramasi fara idolul vostru Basescu Sticle caruia i-au expirat mandatele ducandu-se direct la groapa de gunoi a istoriei acolo unde ii era si locul, voi toti basistii astia opariti “de dreapta”, va dati ma nene vreodata seama cam cat de penibili sunteti?! Era doar o intrebare retorica, nu ca ar interesa pe cineva… Paaaa

     • Nu nu mi-au spus. Am vazut cu ochii mei. Cauta pe google despre HackerVille.

      Inainte mai aveam ceva dubii dar acum chiar mi le-ai spulberat. Ai neaparat nevoie de un control specializat, altfel nu imi explic obsesiile pe care le ai.

      PS. vezi ca in cazul Bechtel cei care au negociat din partea Romaniei contractul ala pagubos au fost aia dragi tie, PSDistii. Si tot ei au dosit dosarul sa nu poata fi facut public printr-un bun prieten al preacinsitului Ponta pe nume Sova.

      Schweighofer a fost adus in Romania tot de PSD, este ca n-ai vazut pozele cu liderii PSD mandrii taind panglica (sportul lor national, dupa furat) atunci cand a fost inaugarata panglica? Apropo, ia vezi cu cat au scazut defrisarile ilegale in 2016 cand (coincidenta desigur, nici sa nu te gandesti la o legatura cauzala) Ciolos a imbunatatit niste reguli referitoare la domeniul asta. Ghici ce a facut PSD zilele astea. Exact: vrea sa le anuleze (daca nu o fi facut-o deja) sa se poata taia ilegal mai cu spor, cam cum a fost in 2015 si mai devreme cand premier a fost preacinstitul Ponta.

     • Bai Dan Roua care inca te ploua-n gat pentru ca nu obisnuiesti sa-ti iei umbrela cand iesi din casa, eu zic ca tu esti sugativa blogului de fapt, ca uita-te si tu cam cate balarii la kilometru postezi, majoritatea fiind niste harneli de doi lei si cinci’spe bani sau simple abureli aruncate la o ragaiala trista.

      Chiar nu ai de udat florile, batut covoarele, scos cainele sa isi faca nevoile in spatele blocului, iesit cu copiii in parc, eventual sa te duci sa joci barbut pe taraba din piata daca te pasioneaza sau sah cu pensionarii in parc? Chiar n-ai ce face nasule, de tot stai sa iti consumi tastatura absolut inutil pe aici, in tentativa ta de a-ti rezolva dilemele cerebrale bagandu-te singur in seama pe aici?

      P.S. Sa-mi zici daca ai inteles ceva din ceva sau trebuie sa iti desenez in plan detaliu. Pa, pa

     • Da ma, iti spuneam ca eu impreuna cu multi altii de pe acest blog am inteles demult ca tu ai foarte multa treaba cu PSD-ul. E si complicat rau sa-ti dai seama, adica e teoria facerii si spargerea barierei sunetului, tehnologie avansata, crede-ma!

      P.S. Singurul se pare care nu isi da seama de ceea ce este evident pentru toata lumea in legatura cu tine, singurul care nu isi da seama de asta esti chiar tu! In rest toata lumea e lamurita de ceea ce vrei si ce ti-ai dori! Eu ti-am zis, tu daca esti ceea ce esti si ceea ce se vede din satelit dreacului ca esti, ramane sa te zvarcolesti in chinuri pe aici si pe oriunde iti doresti pentru ca ati pierdut alegerile din decembrie 2016. Cand o sa incepi sa ai si creier sa ma anunti, sau lasa scris pe-aici si in mod sigur o sa ma prind! Pana atunci tot ce pot sa-ti transmit e sa-ti iei caprele si sa te duci la pascut ca tu ai multa treaba si eu te retin! Nu vreau sa iti incurc afacerile cu prea multa gargara! Sal

    • Academiciene, lasa ba ragaielile cu PSD-u, tu zi de ce nu ancheteaza DNA-ul Bechtelu’, las-o cu inversele si golaneala?! Ca a semnat, n-a semnat Bechtel contracu’ pe vremea PSD-ului, e problema ta de ragaitor, ca tu cu astia am observat ca esti pe treaba mare! Dar zi de ce nu ancheteaza DNA-ul vietii dauna din cazul Bechtel de 526 de milioane, adica de jumatate de miliard de euro? Sa fie oare doar din cauza ca procuroarea vietii Kovesii a absolvit facultatea doar cu nota 6,41 ea fiind incompetenta, sau e cumva din cauza ca DNA-ul nu are voie sa se atinga de oamenii de afaceri straini carora trebuie sa le elimine concurenta arestandu-i doar pe oamenii de afaceri romani si pe factorii de decizie care ar putea sa-i incurce?!

     P.S. Nasule, iar nu ti-ai luat pastiele? Sau incerci doar sa fii derbedeu basist oparit “de dreapta” care are multa treaba mare el cu Ciuma Rosie, Coreea de Nord, cu comunistii si cu extraterestrii veniti din galaxie! Nasule, tu esti scapat din salonul de spital de la Obregia?

Leave a Reply