Vicepresedintele Parlamentului European, europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Pascu trage un semnal de alarma foarte dur in legatura cu o manipulare periculoasa ce a fost lansata in spatiul public :
In timpul pe care il petrec acasa intre activitatile legate de Bruxelles, privesc cu multa mirare, dar si cu preocupare, o serie de “manipulari” lansate in spatiul public de diverse “cercuri” de interese.
De pilda, una dintre cele mai crase manipulari lansate recent mi se pare cea anuntata cu titlul bomabastic: “Incendiar, Israelul gata sa suporte financiar impactul iesirii Romaniei din Uniunea Europeana”!?
Ca orice manipulare “profesionista”, “analiza” pleaca de la niste date reale: un interviu dat agentiei Asscited Press, pe marginea deciziei Administratiei Trump de a denunta acordul cu Iranul, in care decizia este considerata ca fiind bine intemeiata, iar reactiile europene, ca “probabil pripite”.
Ei, de aici incepe fabulatia manipulativa: se construieste o legenda cum ca am fi in fata unui adevarat “plan secret” al PSD, pus la punt de Dragnea si Valcov inca din 2014, in care ar fi fost tatonat si Ponta, care, desigur, nu l-a luat in serios etc etc etc (probabil ca omul trebuie potejat in continuare …)
De aici se trece la adevaratul scop al manipularii – tentativa de discreditare completa a conducerii PSD in ochii europenilor – (Dragnea este prezentat ca fiind “agent de influenta” al Israelului, recrutat de Elan Swartzenberg – care, nota bene, nu are cum sa raspunda, din motive bine cunoscute – dovada capitala fiind, nici mai mult, nici mai putin decat faptul ca cei doi ar fi “colegi de plaja in … Brazilia”!? Rizibil!
Care este, insa, “piesa de rezistenta” a manipularii? Este vorba de angajamentul Israelului de a suporta impactul financiar al, nici mai mult, nici mai putin, “iesirii Romaniei din UE”, impact evaluat la exact 300 de miliarde de euro in urmatorii 5 ani!?
Mai mult, Isrelul ar “garanta” Romaniei ca “SUA nu vor abandona parteneriatul strategic pe care il au cu tara noastra”.
In primul rand, Romania nu si-a propus niciodata sa iasa din UE, adica dintr-o organizatie in care a fost admisa cu atata greutate, admitere sprijinita total atat de intreaga populatie a Romaniei, cat si de toate fortele politice!?
De ce am face-o? Chiar daca nu toate deciziile UE ne convin, sansele sa le modifici din interior, sunt mai mari decat din afara (asa cum afla in prezent Marea Britanie insasi)!
Pe urma, cine isi poate inchipui ca o asemenea decizie, de importanta capitala pentru destinul nostru ca tara, poate fi adoptata in secret si implementata de un mic grup de oameni, fara ca reactia negativa cetatenilor sa fie luata deloc in considerare?
Probabil, doar “laborantii” manipularii, obisnuiti sa teasa asemenea dezinformari in laboratoarele lor ascunse in care lucreaza si unde “orice merge” (anything goes).
De asemenea, pana la reactia populara, oare “laborantii” nu au luat in calcul si reactia Controcenilor, de presupus mult mai vehement negativa, decat in cazul mutarii ambasadei la Ierusalim, unde este vorba doar de o decizie neconforma cu cea a principalelor tari din UE, nu de parasirea completa a Uniunii!?
In sfarsit, de unde stiu “laborantii” ca pretul iesirii ar fi 300 de miliarde dolari fix (cand pretul Brexit nu poate fi inca stabilit cu exactitate) si, mai ales ca Israelul ar fi dispus sa achite aceasta suma, cu atat mai mult cu cat o asemenea “generozitate” nu a mai fost aratata pana acum niciunui alt stat, chiar mai important pentru interesele directe ale Israelului, decat noi?
Si, un ultim punct: daca cineva isi inchipuie ca deciziile actualei Administratii americane – cum ar fi si cea legata de mentinerea parteneriatului strategic cu noi – pot fi “garantate” din afara, este ori un naiv incurabil, ori o persoana foarte rau intentionata!
Una peste alta, intreaga poveste mi se pare o manipulare de mari proportii, aruncata pe piata, extern, pentru a discredita Romania in ochii UE, iar intern, a PSD-ului in ochii romanilor!
Cui foloseste? Cred ca oricine isi poate da seama cui – atat extern, cat si intern – cu destula usurinta … Intersanta insa mi se pare, totusi, buna colaborare a “laborantilor” externi cu cei interni … Se anunta cumva “the beginning of a beuatiful frindship”, ca in … Casablanca?