Vicepresedintele Parlamentului European, europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Pascu trage un semnal de alarma foarte dur in legatura cu o manipulare periculoasa ce a fost lansata in spatiul public :

In timpul pe care il petrec acasa intre activitatile legate de Bruxelles, privesc cu multa mirare, dar si cu preocupare, o serie de “manipulari” lansate in spatiul public de diverse “cercuri” de interese.

De pilda, una dintre cele mai crase manipulari lansate recent mi se pare cea anuntata cu titlul bomabastic: “Incendiar, Israelul gata sa suporte financiar impactul iesirii Romaniei din Uniunea Europeana”!?

Ca orice manipulare “profesionista”, “analiza” pleaca de la niste date reale: un interviu dat agentiei Asscited Press, pe marginea deciziei Administratiei Trump de a denunta acordul cu Iranul, in care decizia este considerata ca fiind bine intemeiata, iar reactiile europene, ca “probabil pripite”.

Ei, de aici incepe fabulatia manipulativa: se construieste o legenda cum ca am fi in fata unui adevarat “plan secret” al PSD, pus la punt de Dragnea si Valcov inca din 2014, in care ar fi fost tatonat si Ponta, care, desigur, nu l-a luat in serios etc etc etc (probabil ca omul trebuie potejat in continuare …)

De aici se trece la adevaratul scop al manipularii – tentativa de discreditare completa a conducerii PSD in ochii europenilor – (Dragnea este prezentat ca fiind “agent de influenta” al Israelului, recrutat de Elan Swartzenberg – care, nota bene, nu are cum sa raspunda, din motive bine cunoscute – dovada capitala fiind, nici mai mult, nici mai putin decat faptul ca cei doi ar fi “colegi de plaja in … Brazilia”!? Rizibil!

Care este, insa, “piesa de rezistenta” a manipularii? Este vorba de angajamentul Israelului de a suporta impactul financiar al, nici mai mult, nici mai putin, “iesirii Romaniei din UE”, impact evaluat la exact 300 de miliarde de euro in urmatorii 5 ani!?

Mai mult, Isrelul ar “garanta” Romaniei ca “SUA nu vor abandona parteneriatul strategic pe care il au cu tara noastra”.

In primul rand, Romania nu si-a propus niciodata sa iasa din UE, adica dintr-o organizatie in care a fost admisa cu atata greutate, admitere sprijinita total atat de intreaga populatie a Romaniei, cat si de toate fortele politice!?

De ce am face-o? Chiar daca nu toate deciziile UE ne convin, sansele sa le modifici din interior, sunt mai mari decat din afara (asa cum afla in prezent Marea Britanie insasi)!

Pe urma, cine isi poate inchipui ca o asemenea decizie, de importanta capitala pentru destinul nostru ca tara, poate fi adoptata in secret si implementata de un mic grup de oameni, fara ca reactia negativa cetatenilor sa fie luata deloc in considerare?

Probabil, doar “laborantii” manipularii, obisnuiti sa teasa asemenea dezinformari in laboratoarele lor ascunse in care lucreaza si unde “orice merge” (anything goes).

De asemenea, pana la reactia populara, oare “laborantii” nu au luat in calcul si reactia Controcenilor, de presupus mult mai vehement negativa, decat in cazul mutarii ambasadei la Ierusalim, unde este vorba doar de o decizie neconforma cu cea a principalelor tari din UE, nu de parasirea completa a Uniunii!?

In sfarsit, de unde stiu “laborantii” ca pretul iesirii ar fi 300 de miliarde dolari fix (cand pretul Brexit nu poate fi inca stabilit cu exactitate) si, mai ales ca Israelul ar fi dispus sa achite aceasta suma, cu atat mai mult cu cat o asemenea “generozitate” nu a mai fost aratata pana acum niciunui alt stat, chiar mai important pentru interesele directe ale Israelului, decat noi?

Si, un ultim punct: daca cineva isi inchipuie ca deciziile actualei Administratii americane – cum ar fi si cea legata de mentinerea parteneriatului strategic cu noi – pot fi “garantate” din afara, este ori un naiv incurabil, ori o persoana foarte rau intentionata!

Una peste alta, intreaga poveste mi se pare o manipulare de mari proportii, aruncata pe piata, extern, pentru a discredita Romania in ochii UE, iar intern, a PSD-ului in ochii romanilor!

Cui foloseste? Cred ca oricine isi poate da seama cui – atat extern, cat si intern – cu destula usurinta … Intersanta insa mi se pare, totusi, buna colaborare a “laborantilor” externi cu cei interni … Se anunta cumva “the beginning of a beuatiful frindship”, ca in … Casablanca?

9 COMMENTS

 1. Manipulare sau nu, s-ar impune o comisie de anchetă. În fond și la urma urmelor ar trebui sa aflam dacă un asemenea plan PSD – ALDE de scoatere a romaniei din UE exista sau nu.

 2. Buna ziua ! Pentru ca va urmaresc emisiunile si impartasesc nemultuirea referitoare la infrastructura rutiera si feroviara, va spun ca dezastru lde la Ministerul transporturilor continua. Domnul Ministru A HOTARAT sa renunte si la reteaua de spitale din subordine ;este si cazul Spitalului CFR din Ploiesti,singurul spital din oras cu aspect european. Dnul ministru doreste sa transforme un spital cu adresabilitate mare,foarte apreciat de pacienti,intr-o anexa a Spitalului judetean, pentru care Consiliul judetean NU face decat carpeli.
  Ma intreb ce mai e de distrus in Ministerul transporturilor …???

 3. Bre,coborati naibii toti cu picioarele pe pamant romanesc si nu mai puneti botul sau naivi la tot ce vi se arunca in ochi! Uniti-va sa fiti toti pro romanica,patria mama si nu altii sa fie prioritate! In orice tara mergi nu gasesti oameni mai parsivi si perversi ca politicianul sau numitul politic roman,toti au in vedere doar tara lor,restul e completare sau toate in avantajul propriei tari si cetatenilor tarii respective!

 4. Bineînțeles ca e vorba de-o manipulare aiuristica făcută cu scopul de a-i pune in cârca lui Dragnea ceva mai “greu” ca acuzație decât “furtul” unei bălți—îl și văd fugind cu balta in brațe de la stat la primarie și-napoi—sau angajarea “fictivă” a doua contopiste la fosta nevasta in bătătura. Dar tocmai aceasta înfloritura mult prea complicata, la care Johannis a marșat cu mult entuziasm, trebuie sa fi atras atenția observatorilor de ambele părți implicate in chelfăneala internațională— nu neaparat a șefilor de la Berlin și Washington (Franța a ignorat chestiunea, văd), ci a funcționarilor care se ocupa de miscarile din teritoriile de “margine” și, cum aceștia nu sunt, toți, la fel de fuduli (sa nu zic altfel) ca Juncker, Timmermans si compania, cineva trebuie sa fi dat alarma prin cancelarii cum ca “pupilii” coanei Merkel întrec rău măsura la București. De unde scena penibila de azi cu “lecția” ținuta de Johannis premierului Dancila și ministrului MAE la Cotroceni, care, cică, înseamnă împăcarea între “palate”. Despre ilustrul Klemm nici nu merita sa vorbim, probabil, la ambasada a zburat o cucuvea cu un “howler” in cioc—in romanele cu Harry Potter părinții elevilor-vrăjitori care fac prostii la școala trimit bufnițe călătoare cu mesaje “Urlătoare” care-i fac pe copii sa se rușineze in fata colegilor—-ca “ilustrul”, tot tinandu-se agățat de pulpana “biciclistului” national, ca de-obicei, risca sa ajungă in UE cu politica lui externa cu tot. Dar e foarte bine ca europarlamentarii romani (care nu sunt in PPE unde domneste slugărnicia fata de Juncker) sa iasă și sa explice niște lucruri esențiale, cum ar fi dezastrul provocat de Brexit și lipsa de apetit a “axei” Berlin-Paris de a mai scoate bani din buzunar pentru alte Exit-Uri.

  • Niste impresii, pe marginea comentariului de mai sus:
   – Ironia cu Belina este total deplasata! Stiti bine ca s-a comis o ilegalitate, pentru care plateste Sevil Shhaideh, nu cel care trage foloasele. Nu fuge cu balta, o foloseste la pescuit, cu amicii.
   -“Lectia” de astazi de la Cotroceni a fost de fapt o comunicare institutionala. Daca doamna Dancila isi respecta indatoririle prevazute de Constitutie, cerea dumneaei o intalnire cu presedintele, inainte de a se lansa, impreuna cu Dragnea, in demersul mutarii ambasadei la Ierusalim. Prin acest demers, ca si prin obstructionarea rezolutiei Uniunii Europene, guvernul a adus inconveniente Romaniei.
   – Este cam impertinenta ironia dvs. la adresa presedintelui Iohannis, ca “biciclistul national”. Lipsa de respect la adresa presedintelui tarii reflecta lipsa de respect pentru tara!
   – Prea multa vehemenƫă si prea putina coherenƫă in comentariul dvs!

 5. Am dat si eu Goagal sa vad cine spune prostiile astea si am vazut ca e comisarulPUNCTro.

  Ioan Mircea Pascu vorbeste in dodii fara referinte clare si fara sa spuna cine spune ce de parca “manipularea de mari proportii” ar fi venit de la administratia presidentiala, de la opozitie, de la Hotnews/Mediafax/Agerpres/Ziarecom, de la TVR sau orice ce alta televiziune din top25 must-share!

  S-au spus mai mari prostii la RomaniaTV sau Sputnik unde este des citat Ioan Mircea Pascu!

Leave a Reply