Trostianeț este un oraș din nord-estul Ucrainei, care l-a găzduit odată pe compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, scrie antena3.ro

În vârstă de 24 de ani, faimosul compozitor romantic din secolul al XIX-lea a stat într-o vilă din orașul Trostianeț, pe atunci parte a Imperiului Rus. Aici a compus prima sa lucrare simfonică – uvertura „Furtuna” (1864).

Vila, ca și restul orașului Trostianeț, se află acum în ruină după capturarea orașului la 1 martie 2022, în timpul invaziei ruse a Ucrainei.

 

După o lună de ocupație, în care se spune că civili au fost uciși de grenadele de mână rusești, forțele ucrainene au folosit bombardamente grele pentru a recăpăta controlul asupra Trostianeț.

Deși armata rusă a plecat acum după o lună brutală, amintiri despre ocupația lor pot fi văzute peste tot; clădirile – inclusiv vila – au fost distruse, iar litera „Z” a fost scrisă pe ruinele și mașinile din oraș.

De când a început invazia în februarie, hrana și apa au devenit rare în Trostianeț, care are o populație de 25.000 de locuitori.

Locuitorii trebuie acum să se alinieze în fața Școlii de muzică pentru copii Ceaikovski lângă muzeul cu același nume, pentru a colecta alimente.

În primele zile ale invaziei ruse, sala de concerte de la Școala de muzică pentru copii Ceaikovski a fost folosită pentru înregistrarea voluntarilor ucraineni pentru Forțele de Apărare Teritorială.

În timp ce stăteau la coadă pentru a strânge alimente, cetățenii au zărit reporterii de la posturi internaționale din orașul lor și au fugit la ei. Oamenii s-au grăbit să vorbească cu reporterii.

„Mi-au distrus locul.” „Mi-au furat totul, chiar și lenjeria.” „Au ucis un tip pe strada mea.” „Mi-au furat laptopul și aftershave-ul.”

Civilii din Trostianeț au fost vizați de grenade de mână atunci când au protestat împotriva ocupației ruse, care a ucis doi oameni, potrivit Classic FM.

Datorită mărturiilor îngrozitoare ale locuitorilor orașului și din alte părți ale Ucrainei, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut luni o anchetă privind crimele de război raportate în țară.

După un apel cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, von der Leyen a spus că anchetatorii UE vor ajuta Kievul să cerceteze rapoartele oficialilor ucraineni și ale ONG-urilor conform cărora forțele ruse au masacrat și agresat sexual civili în orașele din apropierea capitalei ucrainene.

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) a fost primul compozitor rus a cărui muzică a câştigat un prestigiu internaţional.

Faima sa a crescut o dată cu  apariţiile sale în calitate de dirijor invitat în cadrul concertelor susţinute în Europa şi SUA. În cadrul creaţiilor artistului intră simfonii, concerte, opere, muzică de cameră, precum şi vestitele compoziţii muzicale destinate teatrelor de balet.

Multe dintre aceste lucrări continuă şi astăzi să facă parte din repertoriul clasic al multor concerte populare şi teatre muzicale din întreaga lume, scrie antena3.ro

1 COMMENT

  1. O analiza rece bazata pe ligica. Toti vor pece dar nu o cer sau executa. Ok. Toti trimit arme pentru a se apara ucrainienii dar niciunii nu isi pun intrebarea daca sunt inconjurati de trupe ruse:
    – Cu ce traiesc ca hrana si apa daca nu mai exista resurse si nici nu se poate ajunge la ei cu alumenre si apa? Daca nu ai apa su hrana, nu poti rezista, nu te poti misca! Cum pot ajunge alimentele si apa in acele zone daca sunt inconjurate de rusi?

Leave a Reply