Rafale violente de vânt şi valuri uriaşe: o “mega-furtună” a ucis patru persoane şi a lăsat circa două milioane de persoane fără curent electric în Rusia, în Crimeea anexată şi în alte regiuni ocupate ale Ucrainei, au indicat luni autorităţile şi mass-media, potrivit AFP.

Intemperiile, denumite “furtuna secolului” şi “mega-furtuna” de către mass-media din Rusia, au început să facă ravagii de duminică, afectând cel mai puternic Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, sudul Rusiei şi regiunile parţial ocupate Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Energiei.

Cadavrul unui bărbat a fost găsit în populara staţiune balneară Soci, au indicat autorităţile regionale, care au avertizat locuitorii să nu se apropie de apă.

În Crimeea, un alt bărbat care se dusese “să privească valurile” a murit, a indicat un consilier al guvernatorului Crimeei, Oleg Kriuşkov, la televiziunea de stat.

De asemenea, o persoană a fost ucisă la bordul unei ambarcaţiuni în strâmtoarea Kerch, care leagă Crimeea de Rusia, iar un cadavru a fost găsit la Novorossiisk, în regiunea Krasnodar, potrivit agenţiilor ruse.

 

Luni, la ora 07:00 GMT, “circa 1,9 milioane de persoane” nu aveau curent electric în aceste regiuni “din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile”, a precizat într-un comunicat ministerul rus al Energiei.

Doar în Crimeea, furtuna a lăsat 400.000 de persoane fără electricitate, potrivit companiei energetice Krymenergo, citată de agenţiile de presă ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a primit rapoarte despre aceste “dezastre meteorologice” şi a ordonat guvernului său să ia măsuri pentru a ajuta regiunile afectate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În regiunea Krasnodar, în care se află staţiunile balneare Soci şi Anapa, foarte apreciate de către ruşi, sute de copaci şi numeroase construcţii metalice amenajate pe plaje au fost smulse de vânt în noaptea de duminică spre luni, rănind mai multe persoane, a anunţat agenţia locală a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din Rusia.

La Vitiazevo, în apropiere de Anapa, furtuna a provocat eşuarea unei nave cargo cu pavilion din Belize, Blue Shark, potrivit aceleiaşi surse.

Caspian Pipeline Consortium a anunţat că suspendă încărcarea petrolului şi că îşi pune la adăpost petrolierele din cauza “unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile” – rafale de vânt de până la 86 km/h şi valuri de opt metri înălţime.

În Crimeea, apa din Marea Neagră a acoperit autostrăzi, televiziunea rusă difuzând imagini cu valuri care se spărgeau lovindu-se de automobile care încercau să circule pe drumuri acoperite de apă.

Guvernatorul din Crimeea, Serghei Aksionov, a decretat stare de urgenţă din cauza intemperiilor şi a decis ca ziua de luni să fie nelucrătoare.

La Sevastopol, peste 500 de vieţuitoare marine au fost ucise după ce acvariul local a fost inundat în urma furtunii, a scris pe Telegram guvernatorul oraşului, Mihail Razvojaev. Potrivit acestuia, previziunile meteorologice nu sunt deloc liniştitoare, întrucât luni sunt aşteptate în Crimeea ploi, ninsori şi rafale de vânt ce pot atinge viteze de 30 de metri pe secundă

Peste 2.000 de localităţi au rămas fără curent electric din cauza unei violente furtuni de zăpadă în Ucraina, au anunţat luni autorităţile din această ţară, al cărei sistem de electricitate este ameninţat de bombardamentele ruseşti.

Ţara se teme de o nouă campanie de atacuri masive ruseşti care vizează infrastructura sa esenţială în această iarnă, la fel ca în 2022, când astfel de agresiuni au lăsat milioane de persoane în frig şi întuneric.

“În total, 2.019 localităţi din 16 regiuni sunt fără curent electric”, a precizat ministerul ucrainean de Interne.

Furtuna a făcut ravagii pe şosele, 1.370 de camioane fiind nevoite să se “oprească temporar” şi 840 de vehicule trebuind să fie remorcate, a adăugat acesta.

În oraşul Odesa, din sudul ţării, vizat în mod regulat de atacuri ruseşti, autorităţile au declarat că au venit în ajutorul a 1.624 de persoane rămase blocate în zăpadă.

Temperaturile au coborât sub zero grade Celsius şi s-au înregistrat rafale puternice de vânt, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit duminică despre “condiţii meteorologice extrem de dificile”, anunţând că mai multe sute de localităţi au rămas fără curent electric.

Săptămâna trecută, operatorul naţional Ukrenergo a raportat o situaţie “dificilă” pentru reţeaua electrică din cauza creşterii consumului ca urmare a scăderii temperaturilor, obligându-l să importe de urgenţă electricitate din trei ţări vecine, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply