Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat luni vocilor care solicită o prelungire a armistiţiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, transmit AFP şi DPA.

”Salut faptul că acordul între Israel şi Hamas a condus la eliberarea de ostatici şi la livrarea de ajutor umanitar suplimentar”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în ajunul reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate.

”Cer o prelungire a pauzei, ceea ce ar permite furnizarea de ajutor suplimentar populaţiei aflate în mare nevoie şi obţinerea eliberării altor ostatici”, a adăugat el.

Stoltenberg şi-a reluat avertismentul privind o potenţială escaladare a conflictului.

”Am văzut lovituri cu drone şi rachete asupra poziţiilor SUA în Siria şi Irak, precum şi atacuri asupra navelor comerciale. Acest lucru evidenţiază riscul de escaladare”, a spus Stoltenberg.

Anterior în cursul zilei de luni, şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell ceruse prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza, care se încheie marţi, pentru ca acesta să devină “durabil” şi să permită progresul către “o soluţie politică” a conflictului.

Armistiţiul intrat în vigoare vineri în Fâşia Gaza se încheie marţi la ora locală 07:00 (05:00 GMT). Acordul care a permis acest armistiţiu prevede intrarea ajutorului umanitar în Gaza din Egipt, precum şi eliberarea în total a 50 de ostatici şi 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.

Potrivit autorităţilor israeliene, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise în atacul lansat la 7 octombrie de comandouri ale mişcării islamiste Hamas, de o violenţă şi o amploare fără precedent în istoria Israelului.

Drept represalii, Israelul a promis că va “elimina” Hamas, clasificată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, bombardând fără încetare teritoriul palestinian şi lansând o ofensivă terestră la 27 octombrie, scrie Agerpres.

 

#NATO
#Israel

 

1 COMMENT

  1. Hamas nu s-a inventat pe sine, a fost creat de populația nemulțumită de Fatah. Hamas a ajuns la putere prin vot. Și asta aproximează mai corect proporțiile dintre civili și militari, dintre locuitori și teroriști, dintre protestatari și aplaudaci.
    Oricum, bezelele trimise ostaticilor eliberați de către teroriști apretați în țestoase ninja, îmi par o ipocrizie, nu doar grotească, nu doar strigătoare la cer, ci demolatoare de toate cerurile făcute de Dumnezeu atunci când a creat pământul.

Leave a Reply