Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în contextul actual este nevoie de creşterea capacităţii de apărare a statului român, punctând că se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2% la 2,5%.

“Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesare noi acţiuni consolidate ale României pe cel puţin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice. În primul rând, este nevoie de creşterea capacităţii de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de faţă, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiilor regenerabile şi nucleare civile”, a spus şeful statului, după şedinţa CSAT.

“În ceea ce priveşte contribuţia României la efortul comunităţii internaţionale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înfiinţarea pe teritoriul ţării noastre a unei facilităţi logistice, un aşa-numit hub, un centru, care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina şi către ucraineni”, a declarat şeful statului, marţi, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

“Am decis să intensificăm la nivel bilateral şi aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a grupului de luptă din România”, a arătat şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Iohannis a vorbit şi despre “susţinerea pe diverse dimensiuni” a Republicii Moldova.

“În contextul general produs de efectele situaţiei de securitate regională, este necesară susţinerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiaţi şi posibil şi cu alte dificultăţi”, a arătat şeful statului.

Leave a Reply