Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a afirmat miercuri că proiectul privind securitatea şi apărarea naţională va ajunge în Parlament săptămâna viitoare, menţionând că actul normativ nu va aduce modificări Constituţiei, ci cuprinde “modificări de care este nevoie în perioada următoare”, cum ar fi permiterea trupelor străine să vină pe teritoriul României.

“Au fost doar discuţii iniţiale. Sperăm ca proiectul să fie adoptat săptămâna următoare. Proiectul a fost în CSAT, este un proiect deja discutat, acum vine spre Parlamentul României şi deocamdată se uită experţii partidelor la el, vedem dacă mai trebuie ceva de adăugat şi apoi să fie adoptat în şedinţa de guvern. (…) E mai mult despre aceste modificări ca România să permită trupelor străine să vină pe teritoriul României, sunt mai multe modificări de care avem nevoie în perioada următoare”, a explicat Cîţu.

Potrivit acestuia, proiectul ar trebui să treacă săptămâna viitoare prin Parlament, menţionând că mai întâi va fi aprobat de Guvern.

“Noi, liderii celor două partide, dar şi cei de la UDMR am susţinut, vom face imediat totul pentru a avea acest proiect aprobat cât mai rapid în procedură de urgenţă”, a adăugat Cîţu.

Întrebat despre nemulţumirile legate de acest proiect, conform cărora CSAT ar primi puteri sporite, Cîţu a spus că acest proiect nu schimbă Constituţia, iar Parlamentul are ultimul cuvânt în situaţiile de urgenţă.

“În primul rând, Constituţia spune foarte clar că orice situaţie care ţine de situaţia de urgenţă, de conflict armat până la urmă, Parlamentul are ultimul cuvânt şi acest lucru nu se schimbă. E doar legislaţia în vigoare, care trebuie adaptată la condiţiile de azi, la nevoile de azi. În rest, nu se modifică. Nu se dau puteri sporite. Repet, Constituţia este cea care dă aceste puteri şi acestea sunt date Parlamentului României”, a subliniat Florin Cîţu.

Despre includerea unor prevederi referitoare la încorporarea tinerilor, liderul liberal a precizat că acel proiect nu s-a discutat în coaliţie.

“Acest lucru nu s-a discutat. Cel puţin acum nu s-a discutat, eu nu ştiu de niciun proiect. (…) Acel proiect de lege nu a fost prezentat în coaliţie. Nu ni s-a adus la cunoştinţă, deci noi nu luăm în calcul. Înţeleg de ieri că acest proiect nu mai este de actualitate. Dacă ar fi fost vreodată… La coaliţie s-a discutat despre (…) acest pachet al legii de securitate naţională care, repet, este o updatare a ceea ce avem astăzi, dar controlul rămâne la Parlamentul României”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate şi că ministerul pe care îl conduce va anunţa opinia publică despre proiectele sale legislative.

“Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu.

În media au apărut referiri la un draft de act normativ potrivit căruia CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale. Una dintre prevederi s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

De asemenea, potrivit unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani, scrie Agerpres.

Despre acest proiect, MApN a precizat :

Cu privire la proiectul legislativ care circulă în spațiul public, referitor la modificarea și completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale, facem următoarele precizări:

Textul care circulă în spațiul public reprezintă o versiune de lucru a unui proiect legislativ care nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă.

Proiectele din cadrul acestui pachet legislativ vor fi reanalizate și prezentate public.

Leave a Reply