Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a anunțat miercuri că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

„Liderii NATO vor decide la summitul lor mâine să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg înaintea summit-ului NATO de la Bruxelles.

„Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare”.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung”, a conchis Jens Stoltenberg.

Liderul NATO a mai avertizat cu privire la pericolul ca războiul pornit de Rusia contra Ucrainei să se transforme într-o confruntare nucleară între Moscova şi Occident, dar a dat asigurări că Alianţa este pregătită să-şi apere membrii contra oricărei ameninţări, informează Reuters.

”Rusia ar trebui să oprească această periculoasă retorică nucleară iresponsabilă. Dar haideţi să nu existe niciun dubiu legat de disponibilitatea noastră de a proteja şi apăra aliaţii împotriva oricărei ameninţări, în orice moment”, a declarat Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în ajunul unui summit extraordinar al NATO.

”Rusia trebuie să înţeleagă că nu poate câştiga niciodată un război nuclear”, a insistat el.

Stoltenberg a precizat că ”NATO nu este parte a conflictului” din Ucraina, ci doar îi furnizează sprijin acestei ţări.

”NATO nu va trimite trupe în Ucraina. Este extrem de important să furnizăm sprijin Ucrainei şi accelerăm acest lucru. Dar în acelaşi timp este extrem de important să împiedicăm ca acest conflict să devină un război complet între NATO şi Rusia”, a subliniat înaltul oficial aliat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că Moscova va utiliza arma nucleară în Ucraina doar în cazul unei “ameninţări existenţiale” împotriva Rusiei.

“Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteţi citi acolo toate motivele pentru utilizarea armelor nucleare. Dacă este vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră”, a declarat Peskov pentru postul de televiziune american CNN.

1 COMMENT

  1. Pare ca de vreo doua zile caposii rusi si-au lasat de izbeliste armata, ataca controlat si coordonat noaptea dar si atunci lovesc exact in ai lor, pe langa distrugerile obisnuite.

Leave a Reply