Ţările membre ale NATO trebuie să se adapteze astfel încât să ofere Alianţei capacitatea de a răspunde rapid în cazul unui conflict, a susţinut Comandantul Forţei de Raspuns a NATO (NRF), relatează miercuri Reuters.

”Avem un volum incredibil de forţe, dar neajunsul nostru este că majoritatea acestor forţe nu sunt gata de luptă în mod permanent – pur şi simplu pentru că ele nu au tot echipamentul de care au nevoie”, a declarat generalul Jörg Vollmer.

Vollmer este şeful Comandamentului Forţei comune Brunssum a NATO şi în acelaşi timp comandantul NRF.

NRF, ce are aproximativ 40.000 de soldaţi, a fost plasată în alertă şi desfăşurată parţial pentru prima dată după începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie.

”Chestiunea esenţială este de a ne reconstrui capabilităţile. Este vorba despre cifre, dar şi despre reînfiinţarea unor unităţi pregătite de luptă – acesta este următorul pas cheie”, a spus Vollmer, referindu-se la o procedură în care o ţară membră informează NATO că are trupe gata de a fi furnizate Alianţei. El a adăugat că este vorba despre unităţi de mărimea unor brigăzi şi divizii.

Criza ucraineană a adus o schimbare de paradigmă pentru NATO, în afară de misiunile expediţionare din ultimii 20 de ani, în teatre de operaţiuni precum Afganistanul şi Irak, potrivit generalului german, care a spus că ameninţarea cu care se confruntă Europa din partea Rusiei are o amploare complet diferită.

”Aceste misiuni expediţionare au fost războaie la alegere. Am luat o decizie politică de a lua parte la ele şi apoi le-am cerut aliaţilor noştri contingente de forţe pentru a le desfăşura”, a continuat militarul german de rang înalt.

Vollmer a precizat că vizează să aibă forţe în regiunea de nord-est a Alianţei pe trei niveluri diferite de alertă, pregătite pentru a fi desfăşurate în 10, 30 sau 180 de zile.

”Elementul esenţial este ca ţările să raporteze aceste forţe către NATO deja pe timp de pace, astfel încât ele să poată fi mobilizate rapid după ce este luată o decizie politică”, a conchis generalul german, scrie Agerpres.

Leave a Reply