Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge ”până la Zidul Berlinului”, relatează AFP.

”Dacă noi dispărem – să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale ”să închidă cerul” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

Mai devreme, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic acelaşi efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acţiuni, în special acela al unor posibile confruntări directe între avioanele NATO şi cele ale Rusiei.

Mai mult, a explicat Wallace, citat de agenţia EFE, o zonă de excludere aeriană ar împiedica nu doar acţiunile aviaţiei ruse, ci şi pe cele ale aviaţiei ucrainene, astfel că din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care s-ar vedea lipsită de opţiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Initial, i-am urmarit activitatea din ultimele zile dinaintea razboiului cat si ce scriu ziarele plus online. Cand i-am gasit datele, ma gandeam: de ce nu actioneaza conform destinului de s-a plafonat ca un leguma. Am calculat seara, am pus pe un blog ce inseamna putere, incredere, plus cu tot ce e inzestrat sa puna in practica si imediat dimineata, am auzit adevarata schimbare pe destinul sau! Normal ca putin a crezut ca e doar un clivn caruia ii e frica de umbra lui si va fugi, cand au ajuns fata in fata, au simtit rusii ce inseamna un om caracterizat doar clovn sau circar sau mamaliga de teatru. Si o sa vedem in continuare cata putere, cata indrazneala, cata umanizare si patriotism are zelenin, ceea ce pe multi ii vor soca. De asta si conationalii sai sunt de partea lui! Atentie, acest zelenin nu se pacaleste, nu accepta minciuna, nu accepta compromisurile, e genul “totul sau nimic”! Simte din si prin aer actiunile care apar spontan, exact ca un leu in turbare dar calm si ponderat. Il simte pe putin ca pe o blana calcata in picioare si care naparleste, aruncand-o in foc pentru disparitie. Nu e bascalie.

Leave a Reply