Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la bărbații din România, în special după vârsta de 50 de ani. Cauza exactă care determină apariția cancerului de prostată nu este cunoscută, însă vârsta înaintată, istoricul familial, obezitatea sau fumatul sunt factori de risc importanți, care contribuie la dezvoltarea afecțiunii.

Acest tip de cancer are o evoluție lentă, iar în fazele incipiente poate fi asimptomatic. De aceea, un consult de urologie, efectuat periodic odată cu înaintarea în vârstă, este esențial pentru diagnosticarea precoce a bolii și tratarea ei cu succes. În momentul în care apar manifestările clinice – tulburări de urinare, scăderea presiunii jetului urinar, prezența sângelui în urină sau în spermă și disfuncția erectilă, cancerul de prostată este deja într-un stadiu avansat.

În urma consultului de specialitate, medicul urolog poate recomanda dozarea antigenului specific prostatic (PSA), precum și efectuarea unei ecografii abdominale sau transrectale, pentru vizualizarea prostatei. În cazul unor valori crescute ale PSA, poate fi indicat și un examen imagistic prin rezonanță magnetică multiparametrică (RMN multiparametric), pentru siguranța diagnosticului, deoarece niveluri crescute ale PSA pot apărea și în cazul inflamațiilor sau al unui adenom de prostată voluminos.

Investigația de certitudine pentru diagnosticarea cancerului rămâne biopsia prostatică. Metoda cea mai precisă de realizare a biopsiei este fusion biopsy, o investigație ecografică în cadrul căreia materialul bioptic este recoltat după fuzionarea în timp real a imaginii de la RMN multiparametric, unde sunt evidențiate zonele suspecte, cu imaginea ecografică. Procedura este realizată la Spitalul Clinic SANADOR cu ajutorul ecografului bk3000, care oferă imagini de calitate superioară pentru efectuarea puncțiilor, chiar și în cazul celor mai mici tumori prostatice, cu acuratețe și precizie crescute. Fuziunea pe care o poate oferi acest ecograf de ultimă generație permite realizarea unei hărți tridimensionale a prostatei, astfel încât medicul poate să observe în detaliu leziunile suspecte și să ghideze acul de biopsie direct în formațiunile tumorale. P

Biopsia prostatică de fuziune implică riscuri mult mai mici comparativ cu alte proceduri similare. În plus, în acest fel, poate fi evitată puncția repetată, care poate fi însă necesară în condiții obișnuite de biopsiere. Fusion biopsy este o investigație recomandată pacienților care au primit indicație pentru puncție prostatică, dar și celor care au nevoie de o nouă puncție, din cauza existenței unei suspiciuni de cancer de prostată, deși au efectuat o biopsie standard și au un rezultat negativ. De asemenea, procedura este indicată și pacienților cu cancer de prostată aflați în urmărire activă.

Spitalul Clinic SANADOR asigură accesul pacienților la toată gama de consultații și investigații necesare pentru diagnosticarea cancerului de prostată. După stabilirea diagnosticului de certitudine, pacienții beneficiază de cele mai eficiente soluții terapeutice, prin intervenție chirurgicală (robotică, laparoscopică sau clasică), chimioterapie, radioterapie externă sau brahiterapie, în funcție de indicație.

Leave a Reply