Wednesday, February 5, 2025
3.6 C
Bucharest

Ioan Ghise vrea anchetarea abuzurilor regimului Basescu

Lumea justitiei (www.luju.ro) prezinta detalii despre o initiativa anuntata de senatorul Ioan Ghise la Antena 3.

http://www.antena3.ro/romania/ghise-comisie-pentru-studierea-neregulilor-din-sistemul-juridic-politic-si-executiv-din-ultimii-10-282625.html

Senatul va ancheta institutiile responsabile cu combaterea si sanctionarea coruptiei dar care au protejat in ultimii ani de zile mafia din jurul lui Traian Basescu, precum si demnitarii PDL si apropiatii fostului presedinte implicati in acte de coruptie. Asta desigur daca senatorii vor avea curajul de a adopta initiativa senatorului independent Ioan Ghise. Acesta a depus la Senat, miercuri 11 februarie 2015, proiectul de Hotarare de Senat privind “Anchetarea abuzurilor regimului prezidential din ultimii zece ani”.

Mai exact, Ioan Ghise a demarat procedurile pentru infiintarea unei Comisii senatoriale de ancheta privind abuzurile comise in timpul regimului Traian Basescu. In expunerea de motive a proiectului, Ioan Ghise explica faptul ca Parlamentul este obligat sa cerceteze fenomenul de “crima economico-financiara organizata”, precum si implicarea in mari cazuri de coruptie tocmai a autoritatilor care aveau ca responsabilitate combaterea coruptiei. Ancheta va viza si modul in care au fost tergiversate si musamalizate fapte ce tin de siguranta nationala.

Comisia de ancheta va trebui, totodata, sa sesizeze “disfunctiilor operationale in colaborarea si cooperarea dintre autoritatile si institutiile publice de specialitate responsabile privind combaterea coruptiei, a apararii ordinii de drept, respectarea cadrului legal si a interesului general de securitate nationala, dar si sa identifice cauzelor intarzierii cu mai multi ani privind trimiterea in fata instantelor de judecata a demnitarilor implicati in marile cazuri de coruptie la varful autoritatilor si institutiilor publice“.

Evident ca institutiile care ar urma sa fie puse sub ancheta, conform initiativei lui Ioan Ghise, sunt PICCJ, DNA, DIICOT, ICCJ si SRI. Adica institutiile responsabile cu combaterea coruptiei si apararea sigurantei nationale, care insa timp de zece ani nu s-au atins de apropiati ai lui Traian Basescu si de lideri marcanti ai PDL, facand-o insa brusc dupa plecarea fostului presedinte de la Cotroceni.

Pentru ca initiativa lui Ioan Ghisa sa fie pusa pe ordinea de zi, potrivit Regulamentului Senatului, este necesara o sustinere prin semnatura de catre minim o treime dintre senatori. In ceea ce priveste adoptarea proiectului, aceasta se face cu majoritatea absoluta a celor prezenti. Conform informatiilor noastre, liderul PSD din Senat, Ilie Sarbu, si-a exprimat deja sustinerea pentru initiativa lui Ioan Ghise.

Iata proiectul de Hotarare a Senatului Romaniei privind anchetarea abuzurilor regimului prezidential din ultimii zece ani:

Art. 1 Senatul infiinteaza Comisia Speciala de Ancheta privind abuzurile regimului prezidential din ultimii 10 ani.

Art. 2 Scopul Comisiei este identificarea lipsurilor legislative pentru respectarea Constitutiei si a legilor privind coruptia politicienilor si identificarea raspunderilor politice pentru fapte penale de mare coruptie imputate unor demnitari alesi si/sau numiti la conducerea autoritatilor si institutiilor publice.

Art. 3 Obiectivele Comisiei sunt:

a)Elaborarea pana la 15 dec. 2015 a unui raport al Comisiei care va fi prezentat si dezbatut in plenul Senatului in anul 2015;

b)Analiza documentelor si audierea demnitarilor si/sau fostilor demnitari implicati in marile cazuri de coruptie dezvoltate si tolerate de-a lungul ultimilor zece ani prin decizia responsabililor politici alesi si/sau numiti la varful autoritatilor si institutiilor publice de nivel national;

c)Identificarea faptelor politice de implicare a demnitarilor in marile cazuri de coruptie, incalcare a Constitutiei si a legilor si responsabilizarea juridica a persoanelor implicate;

d)Sesizarea disfunctiilor operationale in colaborarea si cooperarea dintre autoritatile si institutiile publice de specialitate responsabile privind combaterea coruptiei, a apararii ordinii de drept, respectarea cadrului legal si a interesului general de securitate nationala;

e)Identificarea cauzelor intarzierii cu mai multi ani privind trimiterea in fata instantelor de judecata a demnitarilor implicati in marile cazuri de coruptie la varful autoritatilor si institutiilor publice;

f)Audierea publica a persoanelor care doresc si pot sa semnaleze, pe baza de probe scrise, cazuri de coruptie si disfunctionalitati ale institutiilor publice care au permis si permit coruptia demnitarilor la nivel inalt.

Art. 4 Din Comisie vor face parte senatori care nu au dosare penale.

Art. 5 Comisia va avea un numar de 11 membri potrivit configuratiei politice a Senatului.

Art. 6 Raportul Comisiei va fi depus la Biroul Permanent pana la 15 dec. 2015 .

Art. 7 Secretariatul General al Senatului va asigura mijloacele tehnice necesare bunei desfasurari a activitatii Comisiei”.

Hot this week

Ciucă demisionează, Ponta candidează

Ciucă demisionează A sosit vremea să comunic public hotărârea de...

Alertă în Europa

Majoritatea corpurilor de apă de suprafață din UE sunt...

Marea Neagră, în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia

Este Marea Neagră în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia În...

Meşteşugul de tâmpenie TikTok loveşte din nou

O nouă provocare face furori pe internet şi constă...

Deşi responsabil de catastrofa din 24 noiembrie 2024, Iohannis aruncă pisica la “instituţiile abilitate”

Deşi are o responsabilitate clară şi directă în legătură...

Topics

Ciucă demisionează, Ponta candidează

Ciucă demisionează A sosit vremea să comunic public hotărârea de...

Alertă în Europa

Majoritatea corpurilor de apă de suprafață din UE sunt...

Marea Neagră, în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia

Este Marea Neagră în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia În...

Meşteşugul de tâmpenie TikTok loveşte din nou

O nouă provocare face furori pe internet şi constă...

Preşedintele Academiei Române se opune modernizării şi eficientizării educaţiei în liceu

Daniel David, ministrul Educației, a răspuns, luni, acuzațiilor aduse...

Scenariu privind evoluția monedei naționale a României

O analiza Raiffesen Bank anunță ce se va întâmpla...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img