Președintele Klaus Iohannis a declanșat procedura privind organizarea unui referendum naţional privind ordonanța grațierii și a trimis o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, informează Administrația Prezidențială.

Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și premierul Sorin Grindeanu, se mai arată în comunicat.

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,
Președintele României,
KLAUS WERNER IOHANNIS

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni un referendum pe tema amnistiei şi graţierii. El a lansat un atac dur la adresa coaliţiei aflate la putere pe care a acuzat-o că în loc să respecte programul de guvernare este preocupată să modifice legislaţia penală şi să cureţe dosare.

32 COMMENTS

 1. Suntem naivi cu totii? Scopul final este dizolvarea parlamentului si servirea pe tava a tarii noii ordini in Europa. Vedeti pe unde a calatorit domnu’ in anii dinaintea alegerilor. Presedintii ajung presedinti dupa un plan.

  • Dupa logica ta si Dragnea vrea sa puna tara pe tava in fata lui Trump. Altfel ce rost avea sa bata drumul pana in America si sa adopte pozitia ghiocelului in fata lui Big Boss?

  • Tu esti naiv. Ai vazut ce avea ascuns chelnerul care se spunea ca a plecat in America cu tatucu dar nu era asa ca de fapt statea ascuns dupa 2 elefanti? Naivitatea ta este enorma ca sa nu spun rusinoasa…

  • Antena3 va deveni in curand tinta tinerilor scosi in strada de SRI, USL si PNL deoarece binumul SRI-DNA vrea sa va inchida gura prin vandalizarea sediului Antena3 si maltratarea jurnalistilor vostri. Asa ca vedeti cum puteti sa contra-atacati rapid aceaste actiuni staliniste ce vor culmina in seara zilei de duminica 29.01.2017. Dati atentie acestui avertisment, mai ales ca incalzirea impotriva Antenei3 s-a facut duminca seara la mitingul lui Joha Klaus Wierme si aseara la Cotroceni de insusi presedintele dement. Cititi cu atentie mesajul de mai jos si reactionati rapid. “Comunitatea online Corupţia ucide anunţă un protest în faţa sediului Consiliului Naţional al Audiovizualului. Organizatorii consideră că instituţia nu îşi face datoria în contextul manipulărilor de pe unele posturi TV, scrie digi24.ro
   Protestele de stradă generate de tentativele coaliţiei de guvernare de a promova graţierea unor pedepse şi modificarea Codurilor penale prin ordonanţe de urgenţă nu sunt corect reflectate de unele canale media, iar CNA nu se implică, susţin organizatorii unui nou protest de stradă.
   “Aseară am avut parte de un protest frumos şi civilizat, unde peste 28.000 de oameni din Bucureşti au spus clar că nu doresc amnistia şi graţierea. Tot ieri am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Duminică ne strângem la Universitate începând cu ora 17:00. Pornim în marş la ora 18:00″, se arată în cea mai recentă postare de pe comunitatea online, Corupţia ucide”

   • CNA-ul nu poate sa oblige niciun post tv sa comenteze ce doresc ei sau strada, sau sa cenzureze altceva decat ce este stabilit prin lege..Instigatorii mafioti fascistoizi si securisti expirati,strecurati prin Sistem, au nerusinarea sa incerce,prin manipularea idiotilor si a galeriilor din fotbal, sa impuna ei ce trebuie sa comenteze posturile de televiziune.De fapt astora le este frica sa nu mai apara la televizor si alte dezvaluiri despre ticalosiile lor si spera ca impresioneaza si infricoseaza presa.Dar flacaii de pe strada stiu ca daca se dedau la violente, jandarmii sunt obligati sa le dezlantuie legal potopul pe cap.

    • Tinerii frumosi si liberi vor inchiderea Antenei3 conform ordinelor primite de la SRI si DNA. “Cerem CNA să retragă licența de funcționare televiziunilor care prezintă știri false
     ABContact Campaign Creator
     Campanie inițiată de
     Alex Balea
     Cerem CNA să retragă licența de funcționare televiziunilor care prezintă știri false
     Cerem CNA să facă anchete în cazul tuturor televiziunilor care prezintă știri false; iar dacă în urma anchetelor se confirmă distribuirea lor, să retragă licența de funcționare a acelor televiziuni!

     De ce este important?

     Prin astfel de televiziuni publicul larg este intoxicat cu informații nereale, fapt ce cauzează dezinformarea în masă și manipularea a sute de mii de oameni.
     Astfel sunt influențate alegeri și politici publice, iar toate acestea se întamplă pentru a servi intereselor unor politicieni (sau funcționari publici) corupți sau a unor așa ziși oameni de afaceri dispuși să comită orice fel de infracțiuni pentru a-și atinge scopurile.

     Presa este a 4-a putere în stat. Reprezintă singurul mod prin care un segment important din populație are acces la informație și prin care societatea civila poate monitoriza activitatea parlamentară, guvernamentală, prezidențială și în general a administrației publice!”

     • Ce te faci daca 15.000 de oameni bolnavi papusati de sristi vor lua cu asalt Antena3 in 29.01.2017??? Intrati pe facebuce la coruptia ucide si va veti ingrozi de cata ura si dorinta de moarte se revarsa asupra liderilor PSD si a televiziunilor care nu sunt pe linia SRI-DNA-Johannis.

 2. Radu, cine trebuie sa formuleze intrebarea ? Sentimentul meu este ca in scrisoare, presedintele trebuia sa aiba si intrebarea deja formulata.

  Inca o nelamurire: ce inseamna “asigurarea integritatii functiei publice” ?

  • Pai un functionar conform ordonantei marelui condamnat poate prejudicia sau fura 199999 ron…asa repetitiv si nimeni nu il poate atinge cu nimic…Cati functionari sunt in Romania. Inmulteste cu 199999 ron si vezi in cat timp moare Romania!

 3. Pai, nu este neconstitutional?
  ,,ARTICOLUL 74 din Constituție
  (2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.”

  • Daca psd calca picioare art 73 si art 115 de ce sa nu faca si johanis un referendum la limita constitutiei?

 4. “Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.” – foarte tare :))), fara nici o legatura cu tema care se vrea la referendum…Sa inteleg ca intrebarea la refendum ar suna cam asa “Stimate cetatean doresti continuarea luptei impotriva coruptiei……..”, la asa o intrebare ar raspunde “DA” 99% din cei care merg (inclusiv eu care is la zi cu toate temele si dezbaterile politice pentru ca asa o intrebare n-are nici o legatura cu dezbaterea pe tema gratierii)…

  • Eu la intrebarea formulata de tine as vota cu “NU”. De 15 ani luptam impotriva coruptiei in frunte cu DNA-ul. El face o treaba excelenta doar ca, cumva, nu scapam de coruptie. Cum naiba ??? De 15 ani ???

   Plus ca, sa nu uitam: in DNA nu e coruptie. Peste tot e, numa in DNA nu. Si ar mai fi o institutie, doua unde nu este coruptie.

 5. Continuarea luptei anticorupție trebuie să se facă în condițiile existenței unei legi corespunzătoare privind răspunderea anchetatorilor și judecătorilor (nu a magistraților). Dacă se inițiază și se adoptă în prealabil o astfel de lege, referendumul va fi oprit de înșiși inițiatorii din umbră.
  Și dacă tot se cheltuie aiurea, pot fi adăugate și alte întrebări la care răspunsul prezumat să fie ”Da”, Poate scăpăm de cei care fac dezbinare în special de zilele Marii și Micii Uniri. Nu mi se pare întâmplător gestul de astăzi (putea fi mâine). Diseară se vor prinde în hora dezbinării?

 6. In discursul de “comemorare” (!) a Unirii Presedintele a declarat alte teme de referendum! Si-a dat seama ca a dat-o in bara si s-a rasucit…. temele din scrisoarea catre cele 2 camere nu au nicio legatura cu declaratia initiala. Praf in ochi pentru fraieri, paguba fara rost in buget si afectarea imaginii externe! Un presedinte dusmanos, frustrat, neinformat si gafeur.

 7. E un blocaj în interes personal! Vrea să blocheze programul celor care au câştigat prin vot real dar blochează toate măririle salariale(se spunea în campanie că asta se urmăreşte) poporul să rămână la nivelul cel mai josnic din punct de vedere al nivelului de trai! Se urmăreşte ”tava întinsă” pentru mânării din străinătate, vezi problema migranţi şi din ţară ”sri/dna+restul” care se vor consducătoare şi coordonatoare pe stilul: era procurorilor şi urmăritorior plătiţi pe moftul lor!
  Ăştia/ăsta vrea să distrugă definitiv această patrie şi naţiune!
  Un referendum pentru demisie se impune!
  Dar în primul rând se impune declanşarea eliminării din postul ocupat pe nemerit şi poporul va spune totul prin vot!
  SĂ FACĂ CINEVA O PLÂNGERE PRIVIND INFRACŢIUNEA DE INSTIGARE SAU FOLOASE NECUVENITE PRIN INFLUIENŢARE!

 8. Bravo dle. Președinte. Sincer vreau sa particip la un astfel de referendum. Momentul este perfect ales și doresc sa văd ce fel de tara avem. Dacă poporul nu mai dorește lupta împotriva corupției așa sa fie dar sa nu se mai audă ulterior lamentări. Mă dezamăgise Iohannis dar prin ultimele evenimente parcă mi-a mai venit un dram de speranță ca nu toți suntem oi bune de dus la abatorul roșu.

 9. 🙂 🙂 🙂 ”unul din infractorii care destabilizează ţara”’!
  ”’Urmînd sfatul lui Lăzăroiu şi Guran Klaus Iohannis îndeamnă întreaga populaţie să încalce Constituţia României”’http://www.cotidianul.ro/klaus-iohannis-indeamna-intreaga-populatie-sa-incalce-constitutia-romaniei-295042/
  Perfect! ”’Lupta pentru moştenirea totalitarismului”’
  http://www.cotidianul.ro/lupta-pentru-mostenirea-totalitarismului-295026/
  Oameni buni, fiţi conştienţi de viitorul nostru/al vostru care se duce de râpă sau întrun neant negru din care nu mai putem ieşi!

 10. Foarte frumos, eu “votez” pentru referendum!!!!

  Cred ca e cazul sa stim unde stam. Domnul Presedinte spune ca doreste sa consulte oamenii despre “Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.”, foarte frumos!!!! Un fel de sa fie bine ca sa nu fie rau!

  Indraznesc sa propun si eu doua intrebari pentru referendum (una serioasa si una “serioasa”):

  -aia serioasa:
  Considerati ca domnul Klaus Werner Johannis trebuie sa mai ocupe functia de Presedinte al Romaniei, avand in vedere modul in care Domnia Sa s-a achitat de “fisa postului” pana acum?

  -aia “serioasa”:

  Sunteti de acord cu infiintarea functiei de “datator cu Constitutia in cap”?*

  Consider ca datorita faptului ca in ultima (prea lunga perioada) distinsii Presedinti par sa aiba probleme cu intelegerea/aplicarea Constitutiei, ei trebuie sprijiniti in acest sens.

  *Datorita faptului ca principala menire Presedintelui (ori care al fi Domnia sa) este sa respecte Constitutia, propun sa se tipareasca o editie intr-un format solid (eventual legat in piele) si, de fiecare data cand Domnia Sa se abate de la prevederiile respectivei carticele, Datatorul cu Constitutia in Cap sa ii administreze respectiva dare cu Constitutia in cap. Pentru aceasta functie cred ca poate fi propus, de exemplu, domnul Doroftei… ca are mana grea… ca a facut sah la viata sa.

 11. Bai nene, asta este sanatos la cap? Pai a fost vreo discutie in spatiul public despre continuarea sau intreruperea “luptei” impotriva a ceva, si a fost vreo mare tema de zbatere si dezbatere nationala legat de asigurarea vreunei integritati?

  Asta isi bate joc de banii nostri comandand el referendumuri pentru delir din capul lui!

  Daca vrea “sa se reinventeze” sa o faca pe banii lui, sa mai dea niste meditatii la fizica fara sa plateasca taxe si poate isi scoate singuri si niste bani pentru campanie sau ce vrea el, dar sa nu isi bata joc de banii populatiei si sa risipeasca el pe frisoane si campanii proprii pentru el din banii nostri, adica pe 70 de milioane de euro cat va costa acest referendum pentru “Melc”!

 12. Asa cum America este tara tuturor posibilitatilor Romania se pare ca este tara tuturor aberatiilor! Cum sa faci un referendum pe o tema (cea a coruptiei) care nu a creat nici o divergenta in randul opiniei publice? Si vorba lui @Iul ce inseamna “asigurarea integritatii functiei publice”? Costurile acestui referendum ar trebui suportate din fondul administratiei prezidentiale.
  Apropo de fondurile admin.prezidentiale de ce trebuia sa se duca Johannis cu nevasta-sa la Strasbourg (sau unde s-o fi dus), sunt sigura ca pe banii nostri, nu ai ei ?

 13. Bai, “Melcul” asta sa isi faca campanie, “sa se reinventeze” sau ce vrea el, pe banii lui, nu pe banii nostri! Sa se apuce sa dea meditatii din alea de maxi-succes la fizica fara sa plateasca taxe si sa isi finanteze singur campania, nu sa “sifoneze” 70 de milioane de la bugetul statului cu vrajeli cu referendumuri inventate pentru teme pe care nu le-a cerut nimeni si in legatura cu care nu a fost nicio dezbatere contradictorie in societate sau in spatiul public!

  Pai si asta vrea sa se conecteze tot la bugetul de stat, “Melcul” asta? Nu poate sa isi faca campania din banii lui sau ai lui Soros eventual? Sau ai PPE-ului din Bruxelles care ni l-au bagat pe gat si pe asta, aia cu dreapta lor populara “foarte democrata” europenizata!

  Din 2007, de cand am aderat la UE, noi in Romania nu mai avem liniste cu asa zisa “dreapta romaneasca” de sorginte PPE-ista Bruxelleza, aceasta dreapta populara “foarte democrata” europenizata foarte agresiva! De-aia au praduit dreapta traditionala reprezentata de partidele istorice, PNT-ul si PNL-ul, ca am aderat la UE si trebuia ca dreapta romaneasca sa fie modernizata d-le, sa fie europenizata dupa modelul si doctrina PPE-ului “foarte democrat” de la Bruxelles care sunt unii “de dreapta” foarte, foarte agresivi, care din anul aderarii – 2007 – nu ne mai lasa sa traim, o tinem numai in scandaluri, inverse si vendete care pe care il aresteaza! Economia s-a dus in mortii ei, ca pe popularii europeni “de dreapta” nu ii intereseaza ei sa se dezvolte economia de la noi, pe ei ii intereseaza doar “șmenurile” si calculele lor “de dreapta”. Am vrut Uniune Europeana etc. Iata ca avem, dupa modelul, chipul si asemanarea lor! Niste aranjori si niste inversori, la fel ca rusii de altfel dar sub o alta infatisare, cu chip uman cum ar veni! Lupi in blana de oaie!

 14. ATENTIE !!!!!!! Faptele asupra carora se cere consultarea romanilor SUNT INCRIMINATE , DEJA, de Codul penal ! Cum se poate lupta impotriva celor doua fapte ?! Numai prin asigurarea unor prevederi in legea penala (ceea ce exista !) . Doar nu se poate lupta cu ciomagul, cu baioneta, cu pistolul IN STRADA ! Si, legea existand, ce se cere ?! Se intreaba romanii daca MAI VOR ca aceste fapte sa fie incriminate (?!) ! Pot exista trei raspunsuri : ,,DA,, = sa se mai lupte , adica sa ramana incriminate de legea penala ; ,,NU,,= sa nu se mai lupte, adica sa nu mai fie prevazute de lege ca fiind infractiuni ; cea de-a treia variant ar fi ca prezenta sa fie mai mica de 30%, ceea ce ar echivala cu ,,NU,,= sa nu se mai lupte impotriva coruptiei . Ultimele doua variante ar OBLIGA Parlamentul sa abroge articolele din Codul penal care incrimineaza cele doua fapte (?!) ! Va dati seama ce aberatie ?! Ne obliga pe noi, romanii, sa platim 70 milioane pentru ceva ce este deja in lege si, deci, se lupta impotriva coruptiei (cum altfel s-ar putea lupta ?!) ! Dar, daca romanii vor spune ,,NU,, , sau nu se vor prezenta suficienti la vot, ceea ce ar echivala tot cu ,,NU,, ?! Parlamentul va trebui sa respecte rezultatul si sa dezincrimineze coruptia !!!!!!!!!!

  • @nimabe, CÂT SE POATE DE CORECT!
   Radu, luaţi acest comentariu sau invitaţi profesioniştii în legislaţie să explice câteva emisiuni ca să înţeleagă toată lumea indiferent de studii! Aici este explicat dar nu oricine intră pe blogul tău pentru documentare şi poate nu ai internet!
   TE ROG PE TINE SĂ FACI ACEST GEST PENTRU A FI INFORMAŢI OAMENII CARE PRIVESC LA TELEVIZOR!
   TREBUIE OBLIGATORIU!
   MULŢUMESC!

   • Multumesc, parere…. ! Numai ca ar fi trebuit sa continui mesajul si sa spun ca referendumul nu ar avea nicio finalitate, indifferent de raspuns , fiindca aceasta consultare inseamna, de fapt, incercarea de a legifera, ceea ce nu-I e permis presedintelui . Parlamentul, indifferent ca se raspunde pozitiv sau negative, nu poate fi obligat sa schimbe SAU NU legea ! (m-a luminat d-nul Nastase, citindu-i articolul)

  • Ar fi o consultare care ar trebui sa duca, daca s-ar raspunde cu ,,nu,, , la modificari legislative, ceea ce nu ii este permis presedintelui (Dec 70 din 1999 a CCR) ! Parlamentul nu poate fi obligat sa modifice, sau nu, o lege ! Ce ar trebui sa faca Parlamentul daca s-ar raspunde cu ,,da,, ? NIMIC ! Presedintele profita de legea care-I da dreptul la referendum pentru a-si face campanie PE BANII OBTINUTI DIN SUDOAREA POPORULUI ! 30 de zile sa-l suportam aberand pe banii nostril, bani ce ar putea fi folositi pentru ajutorarea celor nevoiasi sau bolnavi !

 15. Stai asa ca eu nu inteleg care este finalitatea referendumului. Sa zicem ca se voteaza DA. Ce se intampla? Dar daca se voteaza NU (asta votez eu, sa crape fierea-n tine)? Bani aruncati, pe care ar trebui sa-i suporte 3Coceniul. In alta ordine de idei…. Miscarea cu referendumul pana la urma pare a fi o capcana, destul de inteligent conceputa. Daca, sa zicem, va fi un vot masiv “DA”, atunci KWJ se va folosi de acest vot pt a dizolva Parlamentul. Va sustine ca romanii au votat impotriva unui Parlament corupt si penal si aceasta ii confera legitimitate pt dizolvarea Parlamentului si convocarea de anticipate. Daca va fi un vot “NU”, omul se va scoate aruncand anatema pe votanti: “Eu am luptat, voi m-ati invins, deci sunteti cu coruptii”. Calculul este simplu. Vot poziitiv, castiga. Vot negativ, castiga. Ce care pierd… romanii.

 16. Cu increderea populatiei sub 15%, Presedintele demonstreaza ca accepta solutii DIN AFARA. Dupa nerelationari legale (necunoastere sau sfidare), cum ar fi si tema referendumului, dupa incalcari ale Constitutiei (cate 3 pe saptamana), dupa infractiuni insumand peste 20-30 de ani de condamnare, producand gafe dupa gafe (unele fiind deliciul Internetului, desi Internetul nu e un criteriu, retelele de socializare spaland, in definitiv, creierul, iar “prietenii” stiu de ce), dupa toate acestea (si nu numai), un medic specialist ar putea spune ca avem de-a face (totusi, la limita; dar se poate agrava, la suprasolicitare) cu o afectiune ce provine din copilarie si se caracterizeaza prin lipsa de discernamant. Ceva asemanator cu o consiliera, sefa retelei celui ce conduce (si prin interpusi europeni) tara, din Manhattan. Asta, dupa 10 ani cu un bolnav mintal. Nota 10 domnului (si el subordonat altora) care a facut Revolutia’89 si i-a pacalit, in timp, pe Gorbaciov, Havel, Bush, Obama, Merkel si multi altii. Inteligenta de nota 10, dar, din pacate, nu si INTELEPCIUNE. Dar, trebuie sa o spunem, si INFRACTIUNE, la cel mai inalt nivel, impotriva statelor. Orice zi in plus cu Presedintele, un real pericol de a se indeplini scopul celui DIN AFARA mentionat si al retelei lui. Serviciile au fonduri marite, tocmai pentru a incerca noi “Bamboo”-uri. Bote, erou national ! Faceti toti ca el ! Asa, intr-adevar, se intareste preventia in situatii de urgenta…

 17. Referendumul lui Iohannis nu e nici rodul nebuniei, nici al prostiei, ci al TICALOSIEI. Vrea sa se cheltuiasca bani si sa dea de lucru guvernului pt ca PAD-ul sa nu-si indeplineasca programul de guvernare. Mult ii pasa ca traim prost. Se bazeaza pe superficialitatea celor ce nu se informeaza sau inghit nemestecate mesajele de pe facebook si vor spune ca PSD a mintit, nu ca i s-au pus bete in roate

Leave a Reply