Presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la depunerea juramantului de catre membri cabinetului Mihai Tudose : terminati cu topaiala fiscal-bugetara !

“Avem mare nevoie de un succes guvernamental. (…) Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD – ALDE. (…) O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni. (…) Că a fost vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii. (…) Moţiunea de cenzură prin care aţi demis propriul guvern – o noutate în spaţiul european. (…) Fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţă 13, iar coaliţia PSD – ALDE prin faptul că şi-a demis prin moţiune propriul guvern”, a spus Iohannis.

“Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13”, a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului.

El le-a cerut miniştrilor să facă “tot ce este necesar” pentru a arăta partenerilor  din NATO, din UE “că suntem oameni serioşi, suntem o ţară serioasă”.

“Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de Apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din UE”, a mai spus Iohannis.

“Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru”, a încheiat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia, joi, noilor miniştri şi liderilor PSD-ALDE, că programul de guvernare cu care coaliţia a venit în faţa românilor în alegeri a fost schimbat în “puncte esenţiale”, precizând că acum majoritatea nu mai poate folosi argumentul că este un program votat de români.

“Găsim coaliţia cu un nou Guvern şi, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunţă contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat”, le-a spus Iohannis membrilor Guvernului.

El a afirmat că este “dreptul legitim” al coaliţiei de a schimbat programul de guvernare, însă a subliniat problema trecerii, în doar şase luni, de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să înceteze ”ţopăiala fiscal-bugetară” şi să respecte toate angajamentele pe care România şi le-a asumat faţă de ţările partenere şi aliate din Uniunea Europeană şi NATO.

”Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară! Taxa de solidaritate… Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil! Vă solicit să guvernaţi în aşa fel în cât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%, să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat miniştrilor preşedintele Iohannis în discursul ce a urmat ceremoniei depunerii jurământului de către noul guvern.

Conform lui Iohannis, noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. “După ce am promulgat legea prin care cresc salariile, deja se anunţă contramăsuri”, a afirmat preşedintele, care a remarcat că programul de guvernare este schimbat în puncte sensibile.

“În şase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii, la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certuitudine nu se încadrează în ceea ce se cheamă predictibilitate fiscală”, a subliniat Iohannis.

El i-a îndemnat pe noii miniştri să acţioneze astfel încât angajamentele pe plan extern ale ţării noastre să fie respectate. ”Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi şi o ţară serioasă, cu toate sincopele poitice, şi că ştim să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştiţi să ne respecătm angajamentul de cheltui 2% din PIB pentru apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO, că suntem capabili să ţinem deficitul sub control, să avem creştere economică aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din UE”, a spus şeful statului.

”Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi sper foarte tare că şi voi vă doriţi acelaşi lucru!”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, după ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet, că PSD-ALDE au băgat ţara în criză, după primele şase luni de guvernare, şi nu au ştiut să guverneze. “Aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi”, a spus Iohannis.

“Domnule prim-ministru, onoraţi miniştri, va doresc mult succes.  Noi, românii, şi dumneavoastră, Guvernul, avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de către această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni ar putea suna – aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. Că a fost vina sau că este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii”, a spus şeful statului, după ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că Guvernul Grindeanu nu va rămâne în istorie pentru mandatul scurt, ci pentru Ordonanţa 13.

14 COMMENTS

 1. Deontologii trezindu-se vorbind : “Cu ce drept se baga el peste un guvern al unei majoritati alese prin vot democratic ? ” “Daca poporul i-a votat inseamna ca poporul vrea instabilitate fiscala,vrea topaiala fiscal-bugetara”

  • Propunere de ultim moment: doar votantii psd-alde-udmr sa suporte taxele instituite/vor fi instituite de guvernul psd-alde-udmr.

   • Esti chiar inteligent! Bravo! Presupun ca pe aceeasi linie, doar votantii coalitiei ar trebui sa aiba salarii si pensii marite, NU?
    Asculta sfatul meu: nu gindi, ca musca! Mai bine #rezista! Si ia-ti si doctoriile!

  • Tantalaii de psdei in frunte cu Dragnea se bucurau ca stupizii ca si-au dat jos guvernul si ca Iohanis le-a pus un alt psdist de sorginte securista premier. Iata acum Iohanis isi bate joc de ei ca la carte, le da in cap cu propriile lor prostii. Sigur ordonanta 13 declarata contitutionala, legala de CCR e folosita in mod ticalos de acelasi Iohanis….

   • @ ochi ager de sticla, pesedeii nu si-au dat jos propriul guvern, ci doar pe #sorinel puciul care #rezista incuiat pe dinauntru in palatul Victoria (pe care-l avea de la ma-sa!!) si legat cu lanturi de scaunul ramas de la tac’su! Cam erou national, asa, sorinel asta, de cind cu haiducia din palat, dupa ce vreo doua luni inainte era plimbat in zeghe prin piata Victoriei de tefelistii cretinei. Nu mai stiti nici voi cum s-o dati, parca vi s-au imbatat dirijorii!

 2. Pai stie ce vorbeste, ca doar a dat si el o mana.
  Din pacate, in noaptea din bibilica lui, ordonanta 13 este in continuare o problema.
  Sinistru…

 3. Foarte bine : dusuri reci. Iohannis a facut ceea ce trebuia. Esti la guvernare nu ai voie : 1 sa gresesti, 2 sa te sucesti, 3 sa ai balbaieli, NU ai voie! Esti pregatit? guvernezi, ok, -nu? pleaca!
  Daca romanii nu au invatat din lectiile trecutului ar fi cazul sa se trezeasca!.

  Eu personal m-am saturat de AMATORISM pe pielea si viata noastra. Sa fie amatori la ei acasa cu familiile lor, nu cu 17 milioane de cetateni. Am senzatia uneori ca PSD viseaza intr-o “bula” …..de aer , ca ce daca?, lasa ….. o redresam noi, azi zicem una, maine alta….. BAIIIIIII ne-am saturat! Dupa viata de mizerie -10 ani cu Basescu, PSD o tot balbaie? Plecati toti acasa atunci si sa ne guverneze STRAINII. Fiindca asta se numeste impotenta politica. Sunteti impotenti!.

  DAR, da! companiile straine sa faca bine sa respecte legislatia si sa cotizeze precum cele romanesti. Aha, la noi a fost mereu un El Dorado…. gata destul! multi au profitat destul doar pentru ei. Sa lase amenintarile si apocalipsa, ca si ungurii au facut la fel dupa ce au ajuns la concluzii/calcule reale ca nu se poate cu 2 masuri.

  A doua, cu pensiile (pensiile in general) -eterna problema ca nu sunt bani, sau sunt fondurile gestionate prost sau, sau etc….De ce s-a ajuns aici : pai Iohannis sa isi aminteasca cum au fost trimisi la plimbare prin Europa de catre DREAPTA! nu stanga, milioane de lucratori fiindca aici nu aveau de lucru. Pardon? de ce nu aveau de lucru? in constructii nu! la autostrazi nu! in sistemul sanitar nu!. Aha, de ce? De aia! fiindca niste TRADATORI asa au vrut, asa au facut politica lor personala, nu in interesul poporului. Fiindca aveau treaba cu furatul si jaful tarii nu aveau treaba sa dezvolte locuri de munca sa faca autostrazi, sa doteze spitale etc… etc…. orice domeniu!. Au prabusit Romania atunci, nu acum!.
  Iar DNA si toate institutiile platite GRAS! ca sa nu lase hotii sa jefuiasca tara, doar au mimat lupta cu excrocii si recuperarea daunelor -praf in ochi -firimituri!.
  Asadar acum NU puneti taxe si biruri pe popor!. Nu poporul a guvernat 10 ani, 27 ani!. Nu aveti scuze. Vaicareli sau abureli sa le aveti in sufrageria voastra, nu la Guvern!.

  Astia sunt criminalii pentru situatia actuala a pensiilor, sa fie clar si sa lase invarteala dupa deget. Fraieri sunt PSD ca nu ataca “mortal”! aratand cauza si vinovatii, cand de fapt se stie cand si de ce au plecat milioane -forta de munca buna! asa s-a produs dezechilibrul asta : nr. pensionari vs lucratori.

 4. Nu s-a exprimat corect sasu…trebuia sa spuna” gunoaielor pesedisto aldisto udemeristo plecati dracului din tara asta pentru totdeauna ca voi nu doriti binele acestei tari”!

 5. OK. Johannis si-a dat drumul la mârlănie, ceea era de așteptat. Cu toata dragostea fata de Bogdan Chirieac, a lauda un prost fudul, votat ca presedinte de tara doar pt ca e mai “occidental’ in marlania lui decat mahalagiul balcanic precedent (Basescu) nu folosește la nimic–omul e putin la minte, ranchiunos si periculos cand scapă din frâu (vezi episodul gecii roșii) si total nepotrivit cu rolul pe care trebuie sa-l joace. Va fi extrem de caraghios sa-l vedem certand guvernul Tudose ca pe dl Goe, adresându-se miniștrilor cu epitetul de “loaza”, sau “slabisti” oridecateori i se va spune sa faca pe “arbitrul” in conflictele, de altfel palide, care opun PNL PSD-ului–nu ca adversarii ar fi mai deștepți, dar ca semn ca nu-l duce mintea sa faca altceva decat pe Griveiul cui il “plimba”. Oricum, sugerez sa i se spună ilustrului sa înceteze cu ‘țopăiala”retorică chiar daca Dragnea ii sta pe “ficați”. E de-a dreptul dizgratios cand se baga in Cultura!

  • Prietene,tu ai incercat vreodata sa ai o logica si un discurs cursiv?Esti precum betivanul de la bar care vorbeste despre ceapa verde cand focul cuprinde barul.Ce treaba are presedintele cu incompetenta si dezastrul adus de acesti eunuci politci de la PSD?

 6. superb discurs! clar, concis, ironic spre “la misto”. Nu foarte bine rostit (mi se pare ca a fost gindit ‘live’ la nivel de detaliu, nu ideile generale) dar nimerit momentului.
  E memorabila exprimarea: “aceasta a doua incercare de guvernare”
  Neamtul, din cind in cind, ma surprinde…. probabil ca atunci cind nu joaca teatru poate fi si autentic si uman

 7. Vad ca marele (!) om, de stat, a dat-o in mahalagisme. Macar din respect pentru functia pe care o ocupa, ar trebui sa foloseasca un limbaj decent. Miine poimiine ii si injura pe astai de la PSD!

Leave a Reply