Guvernul va desființa Pilonul II de pensii, a declarat joi, după audierile din Parlament, Ionuț Mișa, propus pentru a prelua postul de ministru al Finanțelor, conform Agerpres. Imediat după începerea votului pentru învestire, Mihai Tudose le-a declarat jurnaliștilor că nu știe de ce a spus Ionuț Mișa așa ceva. ”O să-l întreb”, a declarat Tudose. La scurt timp, și Ionuț Mișa a menționat că nu se desființează Pilonul II și nu se naționalizează.

Ministrul desemnat al Finanțelor a revenit asupra declarației sale.

“Menționez, nu se desființează Pilonul II de pensii și nu se naționalizează”, a precizat Ionuț Mișa.

“(Pilonul II n.r.) Ce-i cu el? (…) Nu se desființează Dumnezeule, de unde scoateți? (…) Păi nu știu de ce a spus, o să-l întreb, cum să spună așa ceva? Nu se desființează, punct”, a declarat Mihai Tudose, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști pe holurile Parlamentului.

“Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi”, a spus Mișa.

Potrivit acestuia, suma acumulată până în prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecărui contribuabil “și va fi la dispoziția lui să opteze dacă o direcționează către privat”.

“Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management și administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul… Există certificate de trezorerie care au un randament bun și aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obținând o dobândă mai bună și diferența o păstrează, deci nu în toate situațiile este un randament mai bun”, a mai arătat ministrul desemnat.

El a precizat că intenționează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului.

Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei.

“Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Mișa.

“Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor“, a mai arătat ministrul propus al Finanțelor.

În luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Președintele de la acel moment al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, declara, însă, că discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare.

În urma acestor discuții, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, și a decis retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu.


Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a afirmat joi seară, legat de declaraţiile sale privind desfiinţarea pilonului II de pensii, că ‘s-a produs o eroare’ pentru care îşi cere scuze.

‘S-a produs o eroare pentru care îmi cer scuze’, a spus Mişa, la Parlament, după votul dat de plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

1 COMMENT

  1. Misa asta pesemne ca e mult mai competent decit predecesorul sau, de vreme ce i-a luat locul…
    Decit ca nu iese fum fara foc – si deja e a doua oara….

    PSD, de cind nu mai e voie sa se chinuie animalele la circ cu dresura, s-a gindit sa vina cu o alternativa… dar neavind animale, ne indestuleaza cu clovni. Resursa asta e nelimitata.

Leave a Reply