Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu prilejul aniversării a 27 de ani de la înființarea Serviciului de Informații Externe, în care subliniază rolul “deosebit de important” al reprezentanților SIE în apărarea democrației și a statului de drept.

“Sunt conștient de dificultățile cu care vă confruntați, de la lipsa de resurse umane și materiale, la o legislație ce nu mai corespunde pe deplin provocărilor actuale de securitate. Remarc modul în care instituția a evoluat în această perioadă, adaptându-și pregătirea și intervenția în funcție de riscuri și amenințări și vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt apreciate și recunoscute la justa lor valoare. O activitate atât de complexă precum cea desfășurată de către dumneavoastră necesită un nivel maxim de profesionalism și dedicație, experiență și implicare — componente determinante ale profilului ofițerilor de informații, în general — care trebuie să se regăsească nu doar în rândul oamenilor din instituție, ci și la nivelul conducerii acesteia. Ca militari într-o democrație, aveți un rol deosebit de important în apărarea acesteia și a statului de drept”, a afirmat șeful statului în mesaj, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

El a adăugat că SIE este o structură importantă a sistemului național de securitate și a transmis aprecieri și mulțumiri reprezentanților serviciului pentru întreaga activitate desfășurată în slujba României.

“Prin specificul activității Serviciului, reprezentați una dintre cele mai avansate linii de apărare a statului român și a intereselor sale, iar prin prezența dumneavoastră în zone ostile și prin asumarea conștientă a riscurilor, contribuiți consistent la fundamentarea deciziilor de politică externă și de securitate. Vă faceți datoria pe deplin, cu eficiență și seriozitate, profesionalismul dumneavoastră contribuind la asigurarea climatului de securitate al statului român”, a punctat Iohannis.

Potrivit șefului statului, în actualul context internațional, dar mai ales în cel regional, Serviciul de Informații Externe “și-a asumat rolul proeminent pe dimensiunea intelligence-ului extern, definindu-se ca un partener credibil în comunitatea informativă euroatlantică”.

El a completat că SIE a contribuit la consolidarea profilului țării noastre de promotor al principiilor și valorilor euroatlantice și participant activ și predictibil la asigurarea stabilității regionale.

Iohannis a evidențiat rolul important al Serviciului de Informații Externe în planul relațiilor și cooperării internaționale.

“România are multiple interese strategice, atât din perspectiva Parteneriatului strategic cu SUA și aliații europeni, cât și în alte regiuni, de la cele vecine până la cele mai îndepărtate, în Orientul Mijlociu și Nordul Africii, precum și în Asia — toate având ca numitor comun nivelul ridicat și diversificat de amenințări și riscuri”, a explicat șeful statului.

Președintele își exprimă convingerea că, “într-o lume în permanentă schimbare, marcată de pericolele manifestărilor teroriste la adresa democrației și a drepturilor omului”, SIE va continua să-și îndeplinească la standarde înalte misiunile specifice, scrie Agerpres.

16 COMMENTS

 1. Pai eu chiar nu stiu, aia de la SIE sunt “militari”, sau era doar o exprimare metaforica?!

  P.S. Ma nene, cica RTV-ul ar fi dat un nou episod aseara din serialul Ghita, care episod cuprindea noi emailuri dintre Plagiatoarea Kovesi si Ghita, cum l-au aranjat ei doi impreuna pe Vantu ca sa-i ia Realitatea. Vad ca pe aici inca n-a aparut nimic! Sa nu fie totusi important, sau?!

  • Ma si gandesc cum apara statul de drept si democratia ungur eanu si altii asemenea, sapand adanc la temelie!

  • SIE? asta nu e serviciul ala de unde nu exista sef nici acum? MRu a plecat “bolnav” acum cateva luni bune…

 2. Eu cred ca “militarii” de la SIE acoperiti / descoperiti de prin consulate si ambasade au facut destul pentru “RAZBOIUL TOTAL!” al lui Ghinion Iohannis, ca au facut din nou tot ce le statea in putere sa ii scoata pe toti basistii opariti de prin diaspora in strada si pe afara si au obtinut prin eternele clasice imbarligari si relatii sa obtina si condamnarea deciziilor guvernamentale ale PSD comunicata de cele 6 ambasade.

  Asa ca “Melcul” are de ce sa le multumeasca acestor foarte bravi “militari” care apara tara de PSD-istii care vor sa mareasca pensiile si salariile, ca bursele studentilor au apucat deja sa le tripleze si le-au dat si transport gratuit pe tren ca sa aiba aia cu ce sa vina gratis in Bucuresti sa ii injure in strada si sa le ceara demisia! Romania, caz real!

 3. D-le,

  Basescu a creat “sistemul” si Iohannis, cu personalitatea lui de individ care tranteste paltonul pentru ca aghiotantul nu i l-a tinut la timp, s-a bucurat sa preia si sa mentina intact tot acest “sistem” ticalosit, creat de Basescu Sticle in timpul mandatelor lui de trista amintire.

  Avand in vedere personalitatea lui de fripturist, acest malai mare zis Iohannis Ghinion s-a bucurat nespus sa gaseasca facuta de-a gata o asemenea jucarie, sa o aiba la indemana si sa o foloseasca din plin. De aceea, in Romania pana si in zilele noastre duduie la capacitate maxima furnalele Securitatii Statului. Restul e cancan.

 4. Off-topic:

  Daaaa, pai e normal ca “Melcul” Iohannis Ghinion sa fie invitat la sedinta CCR, ca doar nu era ca aia sa-i invite pe PPE-istii “de dreapta” din Bruxelles direct! L-au invitat pe aghiotantul popularilor, pe logofatul pe care ni l-au desemnat stapanii!

  P.S. Pai doar nu de la CCR de-acolo a iesit pe sub usa la ora 4 dimineata si erata aia din 2012, cu care au furat voturile oamenilor si referendumul de demitere a Chiorului! Toti astia cred ca lumea a uitat, parca nu ne dam seama despre ce e vorba! De ce credeti ca la alegeri majoritatea romanilor voteaza in incercarea de a scapa de toti golanii si fripturistii astia?!

  • Eu zic sa dea deciziile CCR direct “Melcul” Ghinion Iohannis, si sa o dea asa cum ii trebuie lui si alora “de dreapta” pe care-i reprezinta, sustinuti la isterie de PPE de la Bruxelles, bineinteles. Ce dreac ne mai incurcam sa le mai dam la “judecatorii” aia de la CCR cate 200 de milioane pe luna in mana din banii nostri! Pe bune acum, ce dreac mai e nevoie de toata mascarada asta plina de basisme oparite si de fripturisti expirati?!

   P.S. “Melcul” Ghinion Iohannis asta, pana la urma ce competente are el pe domeniul CCR? Are studii juridice cumva, sau ce mai vrea si asta, in afara de faptul ca vrea sa se bage singur in seama pentru ca in decembrie mai avea doar vreo 20% in sondaje? Pe bune acum, in tara asta nu putem trai altfel decat batandu-ne joc de sanatate, de existenta si de meserie?! Ce dreac tara e asta, totusi?

 5. ATENTIE! APEL LA UMANITATE, DAR SI LA RATIUNE!

  D-le Tudor,

  Astia nu inteleg ca atata timp cat in Romania oamenii vor fi saraci, astia vor vota cu “stanga” majoritatea!

  La noi pe toti astia “de dreapta” nu ii preocupa cresterea nivelului de trai, ei sunt cu “lupta anticoruptie” si lupta “anti-sistem”, sistemul la ei insemnand PSD-ul.

  Astia nici nu inteleg pe ce lume sunt si care e perspectiva, sa mor eu!

 6. SIE și toată armata vor avea un rol foarte important într-o democrație și într-un stat de drept modern român și puternic când dânșii de la SIE vor contribui cu o gaură de piercing în fruntea acestui guvernator impostor uzurpador !

 7. D-le,

  Deciziile CCR trebuie sa le ia direct “Melcul” Ghinion Iohannis, si deciziile trebuie sa fie alea care ii trebuie lui!

  Ce dreac ne mai incurcam cu toti “judecatorii” aia CCR si le mai dam cate 200 de milioane in mana pe luna din banii nostri pentru asemenea comedii?!

  P.S. Ca doar stim toti ca in 2012 de la CCR a iesit pe sub usa la ora 4 dimineata erata cu care au furat oamenilor voturile si rezultatul referendumului de demitere a Chiorului! Pe bune acum, ce dreac o mai frigem pe atata circ in puscaria asta de tara de doi lei? Pa, pa

 8. Ce zice nea tataie? ”’Iohannis catre SIE : “Ca militari într-o democrație, aveți un rol în apărarea acesteia și a statului de drept””
  Nu are nicio legătură acest slogan cu apărarea ţării şi a poporului român! E un semnal de luptă în forţă româno-român pentru interese uriaşe!
  ——-
  Asta scrie pe ecranul negru la furnizarea live online:
  ”Error loading player: No playable sources found”.
  Jucător sau nu dar…mai ungeţi sculele că scârţâie chiar şi la stream live!

 9. Zbiară iar televiziunea , întărind manipularea , n-ajunsese Salmonela , că au reintrodus iar gripa !
  Gripa lor nu-i ca a noastră , e de porc sau e de pui
  Ucide-ți argoniseala , că doar oameni sunt destui
  Și de n-a ajuns Ebola , zbiară iarăși Rujeola , vaccinează-ți la timp pruncii , fă-le sute de injecții
  Și când s-or îmbolnăvi de cancer , medicu rămâne-afiș
  Și rămâne doar dilema , Eu cu ce oare-am greșit ?

 10. D-le Tudor,

  Am avut o metempsihoza si ma tot gandeam, ca tot zicem noi ca “noi romanii”, ar trebui sa facem si sa dregem etc. Si atunci m-am gandit mai departe ca “noi romanii” insemn eu si inseamna si Mihai Goțiu, senatorul acela USR care a fost prins dormind in propria balega in sala de plen. Eu ma intreb, eu ca roman ce as putea face eu impreuna cu acel specimen, pentru numai daca te uiti la ala si iti dai seama la liber ca ala dupa ce mananca adoarme direct, ca la el astea sunt toate activitatile specifice!

  Asa incat, D-le Tudor, pana la urma la ce anume se refera aceasta expresie “noi romanii”? La hipsterii feisbucisti cu barbi dupa modelul Conchita Wurst mari luptatori “anticoruptie”, sau sorosistii ONG-isti mari luptatori “anti-sistem”, la astia care nici nu vreau sa ma gandesc cu cine se vor lupta ei in cazul in care ne ataca rusii, ipotetic vorbind?!

  P.S. Stiu ca si dvs. mi-ati raspuns odata, mai demult, ca in cazul in care ne ataca rusii dvs. sunteti ziua la serviciu, noaptea acasa. Am retinut acel raspuns, ce sa va zic, noi poate suntem batrani! Ramane sa ne punem speranta de a ne apara de rusi in tinerii hipsteri feisbucisti luptatori “anticoruptie” si in sorosistii ONG-isti luptatori “anti-sistem” atunci, ca astia se pare ca sunt cei mai caliti in “lupte” in tara noastra la ora actuala! Patrioti, ce dreac…

 11. Ăla de la PNL care a citi moţiunea de cenzură e conştient de minciunile citite? Nici el nu crede în ce a citit şi scos pe gură!
  Ce s-a demonstrat în ultimii ani? Tocmai anchete arestări pedepse şi recuperări pe alese! Şi pot enumera destule cazuri date pe micile ecrane zile şi seri la rând!
  Cum a rămas cu ‘mormanul rămas la Băsescu Mircea”? Nici nu s-au gândit să facă percheziţie şi să confişte mormanul dar ţiganii au fost păgubiţi de banii lor!
  Doar lui Voiculescu i s-a aplicat de la A la Z toate şuturile posibile şi celorlalţi: Udrea, Cocoş, Stelu şi toată hoarda de escroci pe banii statului…mai nimic concret! A pedepsit-o pe Anastase pentru numărarea voturilor? NU! Au fost pedepsiţi cei care au împrumutat 20 mil.euro, cei care au tăiat salariile, pensiile, închis spitale, cumpărat aparatură(viitori proprietari), pădurile defrişate, oraşe şi sate retrocedate prin acte cu conţinut fals…şi nu numai! Casa demonstrată după ani şi ani de judecată ca fiind cumpărată cu acte ce conţin fals de Iohanis, acesta a fost pedepsit pentru fals în acte? NU!
  Avem sau nu dovezi de minciuni în scris şi citit în moţiunea de cenzură?
  Lăsaţi-o baltă cu manipularea prin minciună!
  Vă strâmbă Dumnezeu gurile!

 12. Poate ca asta e mesajul de “pace” dat de Johannis “romanilor” Iara nu cel dat pe muțește la Cotroceni, oamenilor care-l tratau fara adulatia in care s-a scăldat in ultimele zile. Poate ca ar trebui sa ne obișnuim cu cel mai incredibil, si mai trist adevăr, anume acela ca in 2014 toti “militarii” ăștia (iertare tuturor militarilor din diversele arme/militarilor care acționează in teatrele de război clasice) au împins la președinție un om slab de minte, si lipsit de caracter, pe care lumea l-a votat fiindcă vorbește limbi străine si poarta palton de cașmir cu oarecare nonșalantă. Se poate, totuși, sa recunoaștem ca omul e prost, îngâmfat si incapătânat, dar NU manevrat de forte “oculte”? Eu, una, sunt pt Explicațiile simple: s-a ales, orbește, un prost si-acum plătim ca ni l-am suit in cap, punct.

Leave a Reply