Președintele dă un ultimatum

Comentariu Deutsche Welle de Horatiu Pepine

Discursul din parlament al președintelui Iohannis a pus problema într-o ecuație simplă cu o singură soluție: demisia Guvernului.

Președintele a cerut astăzi, pe un ton apăsat, demisia guvernului. Nu a folosit  aceste cuvinte, dar a descris o situație care nu lasă loc altei variante. Ce facem, s-a întrebat președintele? Care sunt soluțiile? Retragerea Ordonanței 13, a continuat el și, eventual, demiterea unui ministru nu sunt suficiente. Dar alegerile anticipate sunt prea mult.

În ciuda rostirii apăsate și a surâsului triumfător cu care și-a rostit discursul, președintele Iohannis s-a ferit totuși să ceară explicit demisia guvernului Grindeanu. E o finețe aici, căci  a lăsat pur și simplu pe seama PSD răspunderea  de a rosti cuvântul demisie, salvând postura neutralității prezidențiale. ”Cine trebuie să vină cu soluții? PSD, cel care a creat problema”, a încheiat președintele.

La acest moment, parlamentarii PSD care mai sperau într-o negociere au părăsit sala protestând. De fapt Președintele Iohannis a rostit pur și simplu un ultimatum: ”Dacă PSD care a creat această criză, nu o va rezolva urgent, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile”.

Discursul său rostit cu premeditare într-o limbă română simplă cu trăsături regionale a pus problema într-o ecuație cu o singură soluție: demisia guvernului. Totodată, a parat toate suspiciunile potrivit cărora ar intenționa să inverseze rezultatul alegerilor, cerând pur și simplu PSD (și nu altcuiva) să propună un alt guvern. Unul ”puternic” și nu unul care ”cu sfială execută ordinele de la partid”. Până și Traian Băsescu părea invidios pe Iohannis pentru modul în care a reușit să fructifice ascendentul câștigat. Căci așa cum am văzut în cazul PSD, nu e destul să câștigi, e nevoie să știi să administrezi victoria.

A rămas totuși o anumit neclaritate. Ce va face președintele dacă guvernul nu va demisiona? ”Voi convoca – a spus el – consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile”.  A sunat ca un avertisment, deși e clar că nu există soluții bune cu adevărat. Alegerile anticipate, chiar dacă vor fi avute totuși în vedere, nu se vor putea organiza fără acceptul majorității actuale. Nu ar rămâne decât reformularea majorității după vechea rețetă a trădării și a migrației politice care au susținut atâtea guverne în trecut. Cu alte cuvinte nu ar rămâne decât ”soluția imorală”.

Prin urmare asupra PSD apasă acum o mare răspundere. E clar că partidul majoritar e pus într-o situație de criză fără egal. Căci pentru PSD a propune un alt guvern echivalează cu o ”lovitură de stat”, cu o detronare a suveranului de acum și cu instituirea unei ”locotenențe domnești”. Actualul șef al partidului ar putea ușura sarcina colegilor săi, retrăgându-se de bună voie și păstrându-și astfel un mimim control asupra tranziției. În cazul în care nimic din toate acestea nu va avea loc și PSD se va baricada pe poziții, nu putem spune ce se va întâmpla.

32 COMMENTS

 1. “În cazul în care nimic din toate acestea nu va avea loc și PSD se va baricada pe poziții, nu putem spune ce se va întâmpla.”
  Ba putem: dosare la DNA, drumuri televizate la DNA, declaratii si comunicate de la DNA simultan cu oferte de racolare si denunt contra imunitate parlamentara, simultan cu indemnuri la razmerita interna de partid, cu mitinguri si cu alte si alte cuvintari prezidentiale.

  Pe scurt: politie politica intensa in scopul desavirsitii a inca unei lovituri de stat. Ar fi saptea in ultimii 27 de ani si doar una a esuat (1999).
  Adica avem democratie franco-germana, un adevarat spirit european cu iz de securism neaos.

 2. Corect. Ca pe vremea lui Base nu exista un ministru ca Ana Birchall in al carei fisa de post scrie FIX ce n-a facut ea: adica sa fie din ziua ZERO la Parlamentul European si sa comunice in avans corect tot ce se intampla. Banuiesc ca o sa ramana bine-merci in guvern, ca nah…
  Plus ca pe vremea lui Base nu i le servea nimeni pe tava cum face Dragnea cu Iohannis.
  Apropos, ce-o mai face Ghitza?!

 3. Cainii latra, caravana trece. Nu inteleg tonul articolului, care ii canta in struna lui Johannis si cererii acestuia de inlocuire a guvernului.

  Guvernul nu e slab decat in masura in care nu l-a suspendat pe Johannis de indata ce a incalcat legea. Si in masura in care n-a curatat Pta Victoriei de manifestatile ilegale.

  Merkel ar fi trimis armata sa-i sparga si sa-i alerge in tot Berlinul!
  Johannis e un penal, sprijinit de PPE care guverneaza azi in mai multe tari EU.

  De ce ar schimba PSD guvernul, doar pentru ca acesta nu lanseaza invective de raspuns, asa cum a lansat la instalarea guvernului si acum si in Parlament, Johannis?

  “Vreau sa bage dormul barban-supa”- zice Johannis-domnul Goe! O presa libera l-ar fi crucificat pe Johannis pentru atitudine de dictator.

  As spune PSD: nu va lasati boxati in corzi de continutul acestui articol manipulator.

  Se lucreaza cu dalta si ciocanul sa-i dezbine.
  Oamenii PPE latra, caravana trebuie sa-si vada de treaba.

  A propos, de azi A3 nu mai e bruiata pe intenet de tovarasa g-ral Iftode, sau cine-o fi. S-a dat alt ordin?

  • Nu cred ca a fost neaparat slabiciune ca nu l-au suspendat. Se asteptau sa fie blocati la fiecare miscare si cel mai probabil voiau sa evite fix ce s-a intamplat: sa iasa lumea in strada. Pentru ca daca incercau suspendarea, desi aveau tot dreptul, s-ar fi urlat peste tot ca e lovitura de stat, ca PSD vrea sa-si paveze drumul catre dictatura sau mai stiu eu ce alte astfel de aberatii care sa rasune cu zgomot in craniile nu prea pline…

   • Ioana – Deci vrei sa nu i se spuna lui Johannis ca e penal atunci cand incalca legea, de teama ca oamenii si relatiile lui Coldea SRI din presa occidentala vor scrie articole anti-suspendare si antiguvernare?!

    Trebuie sa renuntam la aplicarea legii romane, pentru ca ne reclama cineva la oficinele clintoniste NYTimes, BBC, Reuters…, si la Merkel, Junker,etc.?!

    Iti dai seama ca relativizezi legea morala?!
    Ce enormitate spui. Treziti-va PSD!

 4. Corect. Tăiați-va singuri venele, “slabistilor”, sau vi le tai eu in “strada” unde sunt jupân. Daca n-ar fi fost asa de penibil discursul președintelui, mai-mai ca m-ar fi convins ca s-a transformat, peste noapte, in Castro, poftim, ca sa-l alunge pe Batista/ Dragnea, de la tribuna. Cu prestația de muțunache de astăzi nu ajunge nici la barba modelului, darmite la perlele scoase pe gură ale ilustrului Cuban. In alta ordine de idei: Nu sunt chiar asa de sigură ca Grindeanu /surogatul de Dragnea, e prost, nici ca e trădător de la natura doar pentru ca e de la Timișoara, adică de la Pintenul civilizației austro-ungare. Deci, nu știu daca tăierea venelor, la nivel guvernamental, e ceva fezabil. Dar, daca Dragnea are un pic de minte, n-ar fi rău sa intre in umbra, sa-l lase pe Grindeanu sa iasă in față si sa se ocupe de Camera: comisii peste comisii pt investigarea SRI, DNA, SPP (caruțașii lui Johannis la mitinguri) si de ce nu? SIE, ca acolo nu se mai stie nimic de cand a plecat MRU calare pe fax-chiar, ce-or face spionii? Cu ce se ocupă? Eu, una, m-as distra de minune sa vad cum, una-doua, defilează la audieri la parlament, Hellvig, Koveși, Lazar si, cu riscul sa ma repet, MRU? Ca am priceput ca merge la cursuri, nu-i bolnav pe targa, adică, si Pahontu poate sa-i faca rost de-o limuzina cu pat, daca e prea slăbit, precum si de motocicliști înzestrați cu evantaie, sau umbrele de ploaie, după cum se anunța caniculă sau ger, ca la regina din Saba. Ba chiar si Pahontu poate sa fie plimbat pe la audieri, ca sa se afle de ce l-a scos pe Johannis in GEACA ROȘIE prin mulțime-nu cumva ca sa dea semnal la vreun “sniper” sa tragă fara sa nimerească vreun bodyguard din dispozitiv? Chiar daca nu se afla nimic, tot se poate provoca o reacție-înnebunește Klemm si-o lasa pe Koveși sa aresteze Parlamentul, se pune Pahonțu in ghips (ca pe vremuri Stănculescu) si lasa geaca roșie sa intre in istorie, Hellvig se duce la secui sa le dezamorseze Bombele artizanale, in fine, daca-i bal, bal sa fie!

 5. Nooo, neclaritatea cea mai mare este “ce va face Presedintele daca guvernul VA demisiona?”. Asta este adevarata problema! Aduce iar un guvern de stransura, cu toti “tehnocratii” securisti acoperiti de pe la Bruxelles, din ICR si de prin ambasade si consulate?! Basca niste ONG-isti sorosisti de-ai ventrilocului Plicusor Ban, ceva!

  Asta e adevarata problema a presedintelui Iohannis Ghinion, zis 6 case din meditatii cica! Of, of, mai, mai!

 6. ATENTIE! URGENT!

  Ce pare fabulos e ca pe toti astia care protesteaza nu ii intereseaza maririle de pensii si salarii, pe ei ii intereseaza sa lupte cu coruptia si cu hotia, cica!

  De aceea, e bine ca PSD-ul le-a triplat deja bursele la studenti si le-a dat transport gratuit pe tren, ca aia sa poata sa vina in Bucuresti si sa le ceara in strada demisia guvernului!

  P.S. Logic, sau ce dreac?! Sa mai zica cineva ca aia din strada n-au iesit de capul lor, manati de “lupta anticoruptie”, care de fapt a fost sloganul de campanie al “dreptei” romanesti condusa de Iohannis, care “dreapta” cu acest slogan a pierdut alegerile din 11 decembrie 2016. Hai pa!

 7. D-le Tudor,

  E ora 2 noaptea! Ma uitam la vizualizarile de la ultimele doua articole postate de dvs., ele stau constant pe loc la 30-40 de vizualizari cate au facut. Va spuneam ca romanii se culca devreme si iata confirmarea!

  Acum dorm oamenii ca sunt obositi dupa o noua zi de lupta cu coruptia si cu hotia, sloganul de campanie al “dreptei” romanesti care a pierdut alegerile recente. De maine dimineata o sa intre iar de la prima ora ca sa ragaie pe blog basisme si sa astepte sa le creasca pensia si salariile Dragnea, ca asa le-a promis in campanie si in programul de guvernare.

  Atat ii duce fizicul si intelectul pe toti acesti bravi conationali ai nostri care dorm de rup in principal pentru ca s-au nascut obositi, si nu neaparat din cauze de prea mult stres intelectual sau lucrativ! Era sa zic niste putori, dar ma abtin pentru ca vreau sa fiu civilizat. Respekt deosebit. Sal

 8. Retardul cinic supranumit si javra ordinara 2 plus sistemul securist din spatele lui vrea un guvern “PSD” format din infiltratii din “sistemul meu”.
  Ziceam deci ca a ramas PSD la putere si n-a fost lovitura de stat.
  De fapt PSD spre asta se indreapta o marioneta totala a sistemului securist in care se v-a mima democratia.
  Sa mai adaug ca sistemul securist e sustinut de ambasada licuriciana si germana sau n-are rost?

 9. Ăştia, perindaţii în politică şi chiar preşedinţii de România în cei 27 ani, nu vor să conştientizeze că sunt în slujba ţării şi poporului cărora le-au cerut votul!
  – Cum să urli tu ocupantul principalului scaun al ţării ”JOS LABELE DE PE DNA, JUSTIŢIE SAU ORICE” dacă toţi aceştia au fost numiţi de politicienii, inclusiv de ocupantul vremelnic a funcţiei principale în stat, toţi votaţi de popor pe liste! Cum au fost numiţi aşa trebuie să fie şi înlocuiţi!
  – Cum să pedepseşti un om care nu este vinovat decât că îşi cere drepturile personale şi nimeni nu este tras la răspundere pentru greşală! Cum de nu răspund magistraţii privind greşelile cu sau fără intenţie deşi sunt numiţi în funcţii de politicieni şi politicienii votaţi de popor sunt hăituiţi şi răspund pentru greşeli de 2 ori: la vot şi la ‘hăituirea’ prin facere!
  Nu cumva trebuie o lege care: ori nu răspund nici politicienii nici numiţii politic, ori toţi răspund în faţa legii? Politicienii i-au numit având încredere în profesionalismul lor şi dacă calcă strâmb…PA…ADIO loc de muncă prin numire! Nu cred că sunt numiţi doar pentru a răspunde la comenzi din partea opusă a politicii(se dovedeşte inversul:numire contra distrugere opus)!
  – Cum să urli tu OM: ”DNA DNA SĂ VINĂ SĂ VĂ IA” dacă nu ai pus ştampila pe aceată instituţie şi nu a fost votată în baza unui program pe care să-l accepţi sau nu la vot!
  NU MAI FOLOSIŢI SLOGANE CARE NU AU LA BAZĂ DECÂT MANIPULARE ŞI URĂ!

 10. Corect. PSD si-a arătat fata. “Dragilor (vorba Presedintelui) facem o campanie tăcută, promitem marea cu sarea, nu zicem nimic de Justiție sa nu inflamam spiritele, le mai dam fraierilor după aceea niște bani ca parcă s-au mai emancipat și după aia pa pa UE și NATO și asalt total asupra Justitiei”.

 11. Da,sasul a fost decisiv,chiar am ramas surprins,parca intrasem la alt film…Reactia celor doua tabere a spus totul.PSD s-a simtit umilit si a iesit din sala,eu as fi facut la fel,acelasi PSD a avut interventii dure cu aceleasi amenintari fara perdea cu scosul poporului in strada desi pana acum n-au reusit sa aduca decat cateva autobuze plus ce se mai gasea prin cartier,unul vadimist inca de la inceputul anilor 90…Pe de alta parte opozitia oarecum calma,nu s-au extaziat,nu aveau nici un merit si e mai bine ca au ramas cu picioarele pe pamant,ei au o treaba,sa se reformeze,sa caute oameni,sa reflecteze asupra trecutului si sa schimbe ceva si a treia categorie reactia celor din strada,de pe retelele de socializare,oameni care au fost dar mai mult NU la vot si care s-au aratat foarte multumiti de discursul presedintelui de faptul ca nu-i abandoneaza si merge in continuare pe ideea intaririi si nu a slabirii justitiei.Ma uitam aseara la jurnalul Observator pe A1 si am vazut reportajul cu Maria din Iasi o fetita de 10 ani dintr-o familie f.saraca, mergand la scoala a gasit pe strada un portofel.Nici macar nu l-a deschis,l-a dus la scoala speciala unde invata si l-a predat unui profesor.Intr-un final obiectul a ajuns la posesoarea lui care a confirmat ca era neatins si ca suta de lei pe care o avea acolo i-o va da fetitei.La final mama fetei spunea ca din aceasta suta vor trai toata familia cu cei 4 copii timp de 3 zile.As propune sa fie dat acest filmulet la fiecare inceput de sedinta de guvern,de parlament,consilii judetene si locale si la orice redactie care-i apara cu dintii pe cei care au furat sute de milioane de astfel de portofele ca ultimii ciorditori de buzunare dar care au privilegiul ca sunt alesi ai natiei si cum,nu-i asa,in tara asta institutia lor e cea mai legitima conform Constitutiei si votului popular atunci ar fi bine sa fie lasati in pace.Stiu,am o gandire retrograda de om neinstruit,nepregatit pentru o societate democratica…Asa o fi dar eu merg in continuare pe mana bunului simt,asa cum l-am invatat acasa in primii 7 ani pe care il percep la fel si azi.Multumim Maria,ne-ai facut seara mai buna !

 12. Vad ca basistii opariti inca nu s-au trezit. Probabil sunt pensionari din aia care au descoperit tastatura pe calculatoarele nepotilor dupa ce aia pleaca la scoala, ca azi noapte la 2 vizualizarile la ultimele doua articole stateau constant la 30-40, acum fiind undeva pe la 80-90 dar tot constant.

  Aaaa, Goebels le-a spus germanilor la inceputul anului 1943 ca or sa declanseze un “Razboi total… si radical!” impotriva adversarilor, pentru ca nazistilor le era clar ca pierdusera lupta cu rusii de la Stalingrad si erau turbati.

  Deci Iohannis Ghinion asta incearca sa copieze si el niste clisee si expresii ramase din istorie de la jupanii lui pe care i-a mostenit in genealogia lui de sas. Eu zic mai bine sa ne lase cu vrajelile si frectiile lui expirate cu “Razboi total!” si cu vrajeli, ca o sa avem grija sa il trimitem direct la pascut vacile daca o sa ne mai enerveze mult, pe noi astia care n-am vrut sa votam ce vroia el. Sa se duca-n chinurile facerii si in emoragie cerebrala direct cu “Razboiul total!” al lui cu tot!

  P.S. Basisti opariti, inca nu v-ati trezit? Va astept la interval!

 13. Domnule Tudor. Ieri dupa ce condamnatul la puscarie si urmaritul penal au calcat protocolul cum de altfel acesti infractori calca totul in tara asta cu aroganta si zeflemismul de infrcator inascut, vorbea pe holul parlamentului in calitatea de sef a senatului ca Johannis este penal! Daca Johannis este penal neavand nici o calitate de urmarit penal in nici un proces, atunci tariceanu azi la tribunal in ce calitate a fost citat? De on sfant si cinstit? Domnule Tudor pentru ca la antena3 se periaza si despaducheaza speciile astea de infractori au de gand sa faca modificari in DEX? Infractorul va fi definit = un om cinstit care face bine societatii un exemplu de urmat, iar constea= infractiune care trebuie aspru pedepsita? Nebunii astia vor modifica si DEXUL pentru interesul celor doi penali?

 14. Zi de februarie! Afara ninge linistit si basistii s-au apucat deja de ragait basisme din creierele lor oparite.

  P.S. Mai ramane ca Dragnea sa le mareasca pensiile, salariile si bursele ca sa poata sa ii ceara toti ragaitorii basisti expirati demisia. Romania, caz real!

 15. “Călin Popescu Tăriceanu atinge noi culmi ale iresponsabilităţii: califică Uniunea Europeană ca o mare dezamăgire, Brexit ca “o decizie de curaj a britanicilor” şi sugerează că ar fi mai bine ca România să iasă din UE ca să nu mai fie condusă de “forţe oculte”. Asemenea declaraţii care pun sub semnul întrebării apartenenţa României la UE şi care vin din gura celui de-al doilea om în stat sunt incalificabile şi probabil la fel de grave ca Ordonanţa 13″,

  • Pai normal, tu ca hipster feisbucist cu barba a la Conchita Wurst mare luptator “anticoruptie” ce esti, sau ca sorosist ONG-ist mare luptator “anti-sistem”, la voi basistii opariti sistemul insemnand de fapt PSD-ul, e normal sa nu-ti convina sa iesi din UE, ca tu vrei sa stai in continuare pe imprumuturi de la FMI si pe importuri masive de diverse. Vrei sa traiesti pe datorie si datoria s-o achite “copiii vostri”, de soarta si viitorul carora ati fi cica foarte ingrijorati, in existenta voastra inconstienta.

   Eu iti propun alta solutie si anume, sa asteptati sa va mareasca Dragnea pensiile si salariile, asa cum v-a promis in campania electorala si in programul de guvernare, si la voi tinerii astia “Feti-Frumosi” si sparti in basca, celor care mai sunteti si studenti sa va cvadrupleze bursele, ca deja vi le-a triplat si v-a dat si gratuitate pe tren ca sa puteti sa veniti in Bucuresti sa-l injurati in strada si sa cereti demisia guvernului.

   P.S. La mintea voastra de basisti opariti nu o sa intelegeti in urmatoarele 100 de reincarnari tot in Romania ca atata timp cat in Romania oamenii vor fi saraci, vor vota cu “stanga” majoritatea!

   Pe toti astia “de dreapta” nu ii preocupa cresterea nivelului de trai, ei sunt cu “lupta anticoruptie” si lupta “anti-sistem”, sistemul la ei insemnand PSD-ul.

   Basistii opariti nici nu inteleg pe ce lume sunt si care e perspectiva, de cat de spalati pe creier sunt! Se intampla in Romania! Caz real.

 16. SA PRESUPUNEM CA SE INSTALEAZA UN ALT GUVERN PSD… CREDETI CA VA FI LASAT SA LUCREZE SI SA-SI INDEPLINEASCA PROMISIUNILE..??!! EU CRED CA NU..!! ARE GRIJA IOHANNIS DE ASTA!! SI ATUNCI “STRADA ” VA CERE ALTCEVA..PESTE O LUNA.. IAR “JOS GUVERNU”.. IAR ALEGERI ANTICIPATE…ORICE.. SA SE ALEAGA PRAFUL DE PROMISIUNILE PSD-ului…DAR S-AR PUTEA SA SE ALEAGA PRAFUL SI DE SPERANTELE LUI IOHANNIS PENTRU UN NOU MANDAT… ROMANII NU-S CHIAR ASA DE PROSTI CUM NE CREDE IOHANNIS&PNL&USL&PMP…CHIAR DACA NU IES TOTI IN STRADA SI ASTEAPTA ALEGERILE..

Leave a Reply