Anul politic 2015 se incheie odata cu primul an de mandat al presedintelui Klaus Iohannis. Dupa 10 ani oribili cu un Traian Basescu obsedat de ura si distrugerea adversarilor politici cu mecanisme judiciare corupte politic, Romania rasufla oarecum usurata. Iohannis nu e Basescu, din multe puncte de vedere. Si totusi de ce sunt mentinute figuri compromise in ultimii 10 ani. De ce nu exista o schimbare serioasa si reala de regim politic odata cu instalarea noului presedinte in jiltul comod si puternic de la Palatul Cotroceni?
Iesirea din scena a lui Victor Ponta a fost o mina intinsa lui Klaus Iohannis, care a profitat imediat pentru a-si instala guvernul sau. Tragedia de la clubul Colectiv a fost fermentul unei schimbari prin intermediul presiunii strazii.
In Romania ultimului an a fost exersat de doua ori un mecanism foarte interesant : activarea pe Facebook, organizarea unor proteste, revarsarea pe bulevardele capitalei si generarea unei presiuni atat de mari incat sa duca la rezultate politice concrete. Ambele miscari, din turul doi al prezidentialelor din 2014 si cea dupa tragedia de la Colectiv, l-au avut drept victima pe Victor Ponta. Si-a spus fostul premier si presedinte PSD ultimul cuvant? Vom vedea ce ne rezerva anul 2016 si ce planuri are DNA cu fostul sef al Guvernului Romaniei.
Azi Klaus Iohannis e liderul ce domina total centrele de putere din Romania. Instalarea guvernului tehnocrat condus de horticultorul Dacian Ciolos a generat aprecieri dar si critici.

21 COMMENTS

 1. Pluteste, intr-adevar, o senzatie de déjà vu peste acest decembrie fatal. Ponta a renuntat, spre deosebire de Ceausescu, la putere; s-a instalat “normalitatea” la Cotroceni, spre deosebire de regimul “cu fatza umana” anuntat in decembrie ’89 care a esuat; revolutionarii s-au mobilizat pe facebook, nu la televiziune,fizic, cu arma in mana, si peste victimele rasturnarii politice, reduse la tinerii surprinsi de flacari intr-un club, s-a asternut deja iarna, fara zapada purificatoare. O revolutie de “catifea” survenita cu vreo 26 de ani de intarziere fatza de celelate revolutii “dulci” (soft precum catifeaua) din Estul European, un semn de civilizatie after all, fiindca adevaratele revolutii, se stie, sunt o revarsare de barbarie si apartin epocilor barbare, cand omenirea nu stia altceva decat sa dea cu barda in idoli si sa bea sangele adversarului direct din rigola (fara cesti de portelan). Ce lipseste fatza de ’89 e speranta, dar asta e tot o dimensiune a trecutului barbar. Sa speram, totusi, ca altceva n-a mai ramas in cutia Pandorei (fir-ar sa fie ele de mituri!) intr-o restauratie de “catifea”, o dictatura “dulce”, cu miros de bani, pe care primarul si horticultorul sau favorit s-o altoiasca pe ciotul bradului national.

 2. pai nu te bucuri radule ca am scapat de mincinos si incompetent ? cu ponta bateam pasul pe loc. trist dupa ponta ?
  eu zic sa asteptam rezultate si schimbari de la guvernu asta.

  • Nelule, deocamdata la Iohanis s-a pronuntat instanta… cum ca, despre casa aia din Sibiu, care ar fi fost luata cu acte false… care, prin inductie, chirie niste ani, in buzunar, necuvenita…
   La Ponta doar am vazut d-alea concertate : “dottore” elucubrat pe gura bassescului, urmat la doua zile de “scandalul plagiatului”… urmarit penal la treaba cu Sova (care, apropo, face parnaie pe bune pentru sume muuult mai mici decat alea ale lu’ prince-pression@gasca), unde vrajeala cu 18 infractiuni e “cu zecimale”, buna doar pentru trepanetii exaltati (desi, de la “justitia libera” m-astept sa faca infractiune si din stranutatu’ in biserica).
   Totusi, mincinos n-am cu sa stiu daca e sau nu…Cu incompetenta, insa, esti departe, pe campii : n-o fi vreo lumina, da’ nici ultimu’ in clasament nu e… stiu masuri economice luate OK, am argumente, nu vorbesc “de pe net” !
   Rezultate de la guvernul asta n-am de asteptat, c-au inceput cu stangu’ (sau, poate, tu esti in acord cu miss Piggy de la Finante, si, ca sa ne demonstrezi, lucrezi pe doi lei ?!)

 3. Interesante observaţiile şi constatările făcute de Dvs. fără doar şi poate dl. Iohannis nu este Băsescu, este un personaj mult mai complex şi periculos în dorinţa sa de mărire, putere şi unde mai punem sprijinul extern. Este omul gen ˝mutul f…. pământul˝ cu maxilarele încordate tot timpul, mult mai periculos decăt unul deschis care e-n stare să-ţi dea un cap în gură.
  De aceea găsim figuri compromise în continuare deoarece mecanismele (de forţă) puterii sunt aceleaşi cu mici excepţii iar, personajul central încă nu are suficiente pârghii ca să le domine încă total. În privinţa tragediei de la Colectiv, ˝fermentul schimbării˝ cred din ce în ce mai mult într-o acţiune deliberată pe care nu stiu dacă o vom cunoaşte cu adevărat vreodată.
  PPD ( poliţia politică democrată), adică DNA prin care unii/alţii domină România probabil că şi-n anul următor va da cu pumnul în masă aşa cum au fost învăţati de ˝profesori˝, numai ce trebuie cu adevărat nu vor face, aşa cum ne-au aburit şi până acum.
  Anul ce vine va fi un an electoral, deja acesta a început timid, în schimb pumnii şi palmele, arestările şi prigoana vor urma odată cu apropierea datei ˝fatidice˝ a alegerilor.
  Sper ca nici dl. Ponta cât şi dl. Cioloş să nu-şi fi spus ultimul cuvânt, mai ales că unul este fost iar, celălalt este pe val.

 4. Mai dă-i în pădurea spînzuraţilor! Tot anul ne-au enervat la culme! Gata cu ei măcar în aceste zile!
  ———
  În primul rînd:
  – La Mulţi Ani! Domnului Mircea Diaconu.
  – Crăciun liniştit alături de cei dragi! vouă de la A3 !
  Multă sănătate vouă care ne mai aduceţi dovezi şi oameni demni pe micile ecrane, voi cei care mai puneţi pe site emisiuni să mai auzim cîte ceva real!

 5. Chiar că-s nesimţiţi şi plini de ură cei de la Cotroceni! Şi mai dau mesaje ”de bineţe” poporului !
  Terminaţi bă ”cocalarilor” cu mizeriile şi scandalurile măcar cîteva zile cît sînt aceste sărbători, păcătoşilor!
  :))) haine de domnie, chip şi creier doar prostie ! Chiar că-s nişte mizerabili cei de la Cotroceni(numiţii fără nume)

 6. Victor Ponta victima e ca și cum ai spune ca porcul zboară (ca tot suntem în spiritul Craciunului) :))))

  • O dadusi de perete ! Ca, la Paste, daca vin si eu cu bancu’ cu mieii / ‘mi-iei (nu-l spun, ca se supara dl. Tudor:))- doar ca indiciu, e ala cu enumeratie de animale domestice), iti sunt in asentiment, ca e in spiritul Pastelui ?!

 7. :))))) Dacă N-E-stul ţării este menţinut intenţionat în sărăcie lucie, salariul maxim 1200lei actualmente şi în viitor 1.600-1803 lei şomajul şi lipsa locurilor de muncă, şi pentru că politicienii au nevoie doar de votul celor din zonă în rest nu-i interesează nimic de nivelul de trai, sau minciuni permanent prin promisiuni, cît şi fabricile de acte cu conţinut fals vizibil şi legalizate prin hotărîri judecătoreşti executorii , mai bine ne-ar alipi rusiei, poate au grijă mai mare şi mai multă de vecinii alipiţi! De fapt aproape toată ţara trebuie să-şi găsească culcuş la rusia, că toţi politicienii, bogaţii hoţi ai României au în gură doar vestul şi occidentul pentru ei şi poporul rămîne în sărăcie şi aproape de inaniţie în bătaia vîntului. Dezromânizarea şi dezumanizarea e în toi! Uitaţi-vă sau calculaţi cît teren proprietate pur românească mai există în România! Vedeţi din ceea ce se scrie ca număr de populaţie în România, numai cifre creionate! Vedeţi toţi în ce hal este menţinut acest popor căruia i s-a distrus istoria, actualitatea celor 26 ani de viaţă şi viitorul, tineretul fiind doar pe străzi fără locuri de muncă demne! Vedeţi toţi cît s-a furat în ţara asta şi nu e nimeni vinovat sau să li se golească conturile ori sechestru pe imobile şi terenuri care să se treacă la stat deîndată! Vedeţi toţi că pînă şi bătrînii sau bolnavii, la fel şi elevii sînt scoşi prin retrocedări din imobilele îmbunătăţite cu fonduri europene! Cine-i proprietarul final al acestor imobile! Tot un hoţ, fost sau politician etern!
  Am învăţat cumva”să învăţăm”?
  Ne-am educat ca să ”educăm”?
  Ne-am profesionalizat ca să ”muncim”?
  Avem loc de muncă ca să ştim ce înseamnă ”munca”?
  NU!
  Am furat ca să ”furăm”
  Am minţit ca să ”minţim”
  Au funcţii politice să nu ajungă la pandaimos!
  Şi pentru că tot îi pupaţi cu laudaţio pe occidentali, aveţi dovezi clare despre comportamentul celor cu care sau în faţa căror aţi înenuncheat o ţară şi o naţiune! Ce urmează? Cumva impunerea SHARIA?
  :)))) ai luat nobelul pentru ce? cumva pentru antrenarea şi botezul trimişilor pentru atacuri în forţă? ISIL-SI-ALQaeda=ISIS actual? Cumva pentru distrugerea ţărilor şi alungarea sau eliminarea naţiunilor?
  https://www.rt.com/news/327060-obama-congratulates-libyan-people/
  :))))))) şi după confirmarea iniţială se urla din vest de mama focului!
  https://www.rt.com/news/327063-russian-intelligence-oil-tankers-turkey/
  :)))) cum bre?
  https://www.rt.com/uk/326993-merkel-spies-isis-intelligence/
  Şi ceea ce se dă online nu e realitate? Dacă nu e, atunci cum să înţelegem realitatea live din teren?
  Văd şi pe A3 un articol”pomana porcilor în faţa electoratului”
  http://www.antena3.ro/actualitate/petrecere-de-craciun-pe-banii-publici-331735.html
  Dar şi sfidarea prin a da un blid de mîncare celor din Timişoara după modelul american:ambasadorul sau diplomatul care a denigrat o ţară întreagă pe la Gara de nord cînd au filmat porţiile de mîncare dat săracilor ”vă ajutăm să rămîneţi în sărăcia care ne îmbogăţesc pe noi”! O mîndrie pentru cei peste 104 miliardari care s-au îmboăţit după anul 2008 cînd s-au tăiat salariile şi degringolada în forţă privind toate naţiunile în primul rînd mă refer la românica şi români! Acum nu mai sînt categoriile: bogaţi, pătura mijlocie şi bogaţii, sînt: SĂRACII SUB LIMITA NIVELULUI DE TRAI:românii şi nu numai, SĂRACII pătura obişnuită întro societate şi MILIARDARII HABOTNICI PENTRU ÎMBOGĂŢIRE pe spinarea sau decesul naţiunilor prin orice metodă folosită(pătura mijlocie fiind inexistenţă sau inconsistentă)!

 8. Pe mine mă bufneşte rîsul cînd citesc multe articole care se dau ca dezvăluiri din epoca comunistă. Unul din articole este chiar: http://www.antena3.ro/externe/documente-secrete-scoase-la-iveala-ce-orase-din-romania-ar-fi-fost-atacate-in-cazul-unui-razboi-331797.html, să motivez:
  – toate hărţile erau vizibile pe harta lumii
  – toate oraşele aveau numele înscris pe hartă
  – punctele unde erau depozite de armament erau bine pitite şi nu cred că americanii nu aveau informaţii(ca şi acum cînd se propagă totul adevăr sau minciuni de la politicieni sau informatori sau jurnalişti)
  – limba oficială în şcoli era Limba Română şi completare Limba rusă principal şi franceza pe ici pe colo-rar, engleza nu
  – securitatea României era adevărată şi nu varză ca acum în democraţie(detenţia era pe viaţă)
  – legăturile comunisto-occidentale erau în hopuri dîmburi
  – nu aveai voie să părăseşti ţara fără a fi anchetat şi poate pedepsit, cei care au fugit din ţară au îndurat bulău en-gros pe unde-i prindeau
  În concluzie: din ceea ce se ”dezvăluie” acum cred că e momeală pentru naivi şi tineretul care nu ştie istoria acelor timpuri şi nici în cărţile de istorie sau almanah istoric nu era menţionat în scris pentru a se putea informa măcar cu ajutorul bibliotecilor unde mai găseşti cărţi pentru citit. Scriitori sînt destui, dar, cîţi mai citesc cărţi în zilele noastre? :))) doar Cărtărescu şi hotărîtorii pentru scos din pandaimos mai ştiu dacă se citeşte, ce se citeşte şi cît ! :))))) Poate în creştere se citesc pe alese interceptările!

 9. Cum? ”Raport Curtea de Conturi: 4,3 milioane de de asistaţi social în 2014”?
  http://www.dcnews.ro/raport-curtea-de-conturi-4-3-milioane-de-de-asistati-social-in-2014_493356.html
  Atunci cum mama naibii dau informaţii cei de la INS şi toate guvernele în care scriu destule vrute şi nevrute? Cum se face că din populaţia ţării conform INS este de 18-19 milioane de suflete, din care vreo 5.5 milioane de pensionari, 4.3 milioane de asistaţi social(mulţi muncesc la negru sau din cînd în cînd în străinătate şi nu declară veniturile pentru a primi ajutoare de orice fel de la primărie),cam 5 milioane de muncitori care au, conform INS, loc de muncă(vreo 5-6 mii sînt doar angajaţi politic şi de politicieni chiar în guvern sînt 3-4 mii fără politicienii aleşi), copii în jur de 3 milioane şi restul de 2-2.2 milioane pînă la 18-19 milioane de suflete unde sînt înscrişi? Nu cumva la categoria ”OAMENI FĂRĂ DREPTURI=DOMICILIAŢI ÎN CONTAINERE DE GUNOI ŞI HRĂNIŢI TOT DIN CONTAINERE” chiar şi de la direcţia de asistenţă socială care îi marginalizează permanent folosind orice pretext?
  Pentru mine a fost un şoc cînd am văzut un om(nu-i pot da numele în scris) care avea o funcţie şi un loc de muncă demn să iasă din container în mînă cu ceva de mîncare cu lacrimi în ochi şi ruşinat de ipostaza în care se afla!
  Ce scîrbă îmi provoacă monştrii care cer demnitate şi respect onorabil de la cei pe care nu-i respectă !
  – Nu e glumă!

 10. Si acum ma intreb cum de s-a ajuns de la tragedia din Colectiv la caderea guvernului. Cu ce era guvernul responsabil ? Avea o vina ? In mod sigur, nu. Cu toate astea presiunea opiniei publice ( care opinie publica ??? ) a determinat demisia premierului. S-a vorbit de clasa politica, de coruptie… In cele din urma o sa ne punem si o franghie de gat ca sa demonstram ca luptam impotriva coruptiei. Cam asta am facut prin presiunea facuta asupra guvernului. Este apolitic actualul guvern ??? Nu a fost dl. Ciolos sprijinit de popularii europeni, nu a fost ministru ? Sa fim seriosi…Nici nu vreau sa-mi mai amintesc de “tehnocratul” Guseth, propus la justitie si votat in comisii spre indignarea unei tari intregi ( in acest caz putem vorbi de opinie publica si sa nu facem din strada rep[rezentanta opiniilor unei tari ).De ce nu mai protesta nimeni in strada atunci ? De ce nu a criticat nimeni atitudinea parlamentarilor atunci, cand era evidenta incompetenta ? Inttrebarile mele sunt retorice, desigur…Si ne mai miram de faptul ca sunt pastrate figuri de trista amintire…

 11. Cu scuzele de rigoare pentru aceste sărbători!
  Şocant! Perioada care o trăim e copia perfectă a anilor 1007-2010 în Marea Britanie în care nesiguranţa zilei de mîine a poporului era punctul forte de a performa financiar şi a sărăci populaţia prin reforma ”minciunii” că se îmbunătăţeşte nivelul de trai al majorităţii poporului şi de fapt e invers: numiţii în funcţii-din 10 numiţi, 7 sînt directori general şi au salarii uriaşe în formă legală! Ei nu au cum să fie traşi la răspundere penal sau civil ! Vezi numiţii în societăţi babane cu salarii uriaşe şi care-s mutaţi din loc în loc strict pentru a” promova anumite interese şi reforme”? La fel s-a întîmplat cu cardurile pentru orice fie şi pentru împrumuturi pentru îndatorarea poporului şi metodă genială pentru a nu participa la mitinguri că-şi pierd locul de muncă! Nu s-a întîmplat şi nu se întîmplă la noi asta?
  De ce salvează statul băncile? Nu tot ca o reformă ”mafiotă” îngenunchind poporul? Uitaţi-vă la marile magazine care au baza în străinătate! De ce sînt lăsate să vîndă produse de proastă calitate sau penalizate la vedere cu o sumă minusculă care va fi anulată în instanţe? Nu cumva e complicitate la afaceri tacite pentru a se îmbogăţi hoţii şi îmbolnăvind populaţia, populaţie care ulterior consumă produse farmaceutice pe bază de card de sănătate în care sînt incluse liste de medicamente necercetate de români în România? Cîţi bani se pierd prin acest lanţ al furăciunilor direcţionate?
  Nu cumva reforma mult clamată este de fapt”inegalitatea extremă”? Nu cumva nedreptatea sporeşte? Nu cumva speranţa de mai bine e distrusă sfidător şi ”imperiul răului=miliardarii” dacă nu li se va limita progresul pentru îmbogăţire prin furt legal la vedere, acest stat actualmente cu tendinţe mafiote de instalare fără nicio problemă, se va transforma întrun stat gem america sau Marea Britanie ori alte state cu miliardari fricoşi tot din cauza furăciunilor şi minciunilor care au distrus şi distrug naţiuni?
  https://www.youtube.com/watch?v=O_oeJgnkvmI
  https://www.youtube.com/watch?v=3rkEEJhCJSY&list=PLCg4BmjNch8j2xG5-7oRm4h90nWXN2U7R
  Genial acest jurnalist elveţian Dannon Levene poate specialist în investigaţii şi bun afaceristo-comunicator! DE LUAT ÎN SEAMĂ!
  NU CUMVA E TOTUL PROGRAMAT ŞI PUPĂTORII SĂ EXECUTE FĂRĂ NICIO OBIECŢIE DE A SE ÎMPOTRIVI ?

 12. in afara unor comentarii idioate facute de pupincuristii basisto-penelisto-johannisti putem spune doar ca acest “cuplu” al puterii, johannis-ciolos e sub papucul binomului. un presedinte cu o decizie definitiva si irevocabila data de un tribunal privind fals in acte publice( e incredibil cum toate televiziunile ocolesc, de frica, subiectul) si un premier “tehnocrat” controlat de dna. deci astia ne conduc la sfarsitul lui 2015. de feisbucistii tineri, liberi, prosti si manpulati numai de bine. vorba aia prostia se plateste dar ce treaba avem noi astilalti? de ce trebuie sa platim noi restul prostia “strazii”? dinanintea numirii acestui guvern de birocrati depasiti de situatie, suntem martorii balbelor, schimbarilor peste noapte, incompatibilitatii ,a averilor uriase ale noilor ministrii, ale locurilor de munca bine platite la bruxelles pastrate pana la intoarcerea celor trimisi cu misiune in guvernul romaniei( unde oare in lumea asta iti este pastrat locul de munca 1 an ?) dar, mai nou, a unui posibil atentat la siguranta nationala. avem un ministru la mediu care nu stie cam pe unde are resedinta, nu pea da informatii despre sotul sau, ofiter nato american, incalcand grav legile si constitutia. deloc surprinzator, in afara unui articol din cotidianul, in restul mass mediei tacere.frica! tot in mass media vedeam hinghereala lui ponta pe unde se ducea prin vacanta cu familia. despre ciolanis si vesnicele lui vacante nimic! asa e in tenisul jucat de servicii!

 13. Pot sa fiu de acord cu multe, dar de ce nimeni nu vede starea de ipocrizie care caracterizează mass-media (catalizatorul) cu privire la actualul guvern si preşedinte. Pana una alta, in aceasta scurta perioada de când sunt la comanda au fost făcute gafe care daca ar fi fost făcute de actori politici ar fi fost linșați mediatic. Personal nu vad nicio schimbare ci doar aceleasi institutii blocate (parca mai blocate datorita lipsei de cunostinte legislative ale ministrilor) aceleasi numiri clientelare/politice si lipsa unui orizont pe termen lung.
  Sau ca sa fim sinceri, am trecut de la guvernare sri la guvernare sie&prietenii

 14. 1 – Johannis, am inteles si decis dupa un an de asteptari, presupuneri, etc. ca nu ma reprezinta si nu ma va reprezenta niciodata.
  2 – Ciolos, un personaj sters, fara charisma, cu o tona de stingacie, cu 2 tone de nepricepere declarata de altfel, nu va face atceva decit sa administreze tara, e clar ca nu va guverna ci va urma directivele din Olimpul de la Bruxelles.
  Austeritate pentru amariti caci regula este: ” Se ia de la saraci, si se da la bogati!” Robin Hood se svircoleste in mormint. Vom merge cu increderea la 39% in Ciolos spre adincirea si mai grava intre cine are si poate si cine nu are nici praful de pe toba. Mai devreme sau mai tarziu conflictul sa va adanci si atunci sa vezi: “there will be blood”.
  N-am auzit o vorba despre saracia ce sufoca pe zi ce trece marea majioritate a romanilor, Complimente Ciolos! Anul va trece, timpul, asa spera Johannis, va da o noua vigoare PNL-ului. Care PNL? Vor practica, daca va veni guvernul dorit de Johannis, un liberism feroce.
  Ministrii in buna parte sunt niste caricaturi de politicieni de proasta calitate dar se numesc tehnocrati. Pe unde a trecut un guvern de tehnocrati a fost jale si lacrimi de singe.
  Doresc celor ce posteaza frecvent si cu o oarecare seriozitate, La multi ani si sanatate ca e mai buna ca toate. La multi ani Antenei 3 si un salut si cele mai cordiale urari de bine, DVS D-le Radu!-

Leave a Reply