Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Piteşti, la o dezbatere despre industria auto, că, dacă adunăm câţi kilometri de autostradă au promis guvernanţii din ultimii 20 de ani, ”am avea autostrăzi cât China”. El a deplâns şi ceea ce a numit ”euroofuscare”, adică faptul că guvernanţii, în loc să corecteze când li se atrage atenţia asupra unor lucruri, ies la televizor şi inventează scuze. Şeful statului a mai afirmat că autorităţile guvernamentale trebuie să înţeleagă – odată pentru totdeauna – că investitorii străini nu trebuie priviţi cu adversitate şi că, dimpotrivă, Executivul ar trebui să facă toate eforturile pentru a aduce în România noi firme străine, cât mai performante.

Preşedintele Iohannis a precizat că, din păcate, planurile pentru infrastructură se găsesc pe hârtie, frumos colorate.

”Dacă am aduna promisiunile de kilometri de autostradă făcute de guvernanţi în ultimii 20 de ani, am avea autostrăzi cât China”, a adăugat şeful statului, spunând că nu înţelege de ce nu se trece la realizarea proiectelor, în condiţiile în care sunt şi bani, este şi nevoie de acestea.

Preşedintele a menţionat că fondurile europene sunt importante, pentru că sunt destinate dezvoltării regionale, dar că marile proiecte au nevoie de pregătire de specialitate şi de voinţă politică pentru a fi puse în practică. El a spus că majoritatea proiectelor de infrastructură sunt proiecte fazate, adică nu au fost realizate în exerciţiul bugetar 2007-2013 şi au fost trecute în 2014-2020, însă nici acum nu vor fi realizate.

Klaus Iohannis a arătat că, dacă de la Craiova sunt transportate automobile în Europa, durata medie de transport până la Curtici este de 24 de ore, iar de acolo până în Europa de Vest este de 12 ore. El a spus că tronsonul Cluj-Curtici, proiect prevăzut pentru fondurile europene, dar că CFR spune că ”speră” să înceapă execuţia abia în 2022, în condiţiile în care ciclul de finanţare se încheie în 2020.

”Alt proiect important – Autostrada Moldova, cu toţii ne-o dorim (…) Există un proiect pe fonduri europene autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, care acum e deja amânat cu 4 ani. De ce oare? Pe de altă parte, acolo unde se lucrează de multe ori anapoda”, a subliniat Klaus Iohannis, dând ca exemplu tronsonul de autostradă Deva-Lugoj, care trenează pentru că s-a început proiectul fără acordul de mediu complet.

”În mod normal, de aici guvernanţii ar fi trebuit să înveţe ceva, dar, surpriză, nu. Tronsonul 1 Piteşti – Cutrea de Argeş şi tronsonul 5 au intrat în procedură de licitaţie, ce credeţi?, făfă acord de mediu. Acum, sigur, speranţa este să nu fie probleme şi să fie luat acordul pe parcurs. Dar dacă păţim ca pe Deva-Lugoj şi stăm cinci ani ca să rezolvăm probleme care ar fi putut si uşor evitate dacă s-ar fi făcut respectivul studiu în timp util”, a mai declarat preşedintele.

El a spus că ”bani sunt, nevoie este, ceea ce lipseşte e o abordare serioasă, o aplecare asupra acestor chestiuni”.

”E foarte bine ca vine cineva din Guvern cu o hartă frumos colorată şi ne spune că se va face legătura Piteşti-Craiova şamd, e excelent şi e important (…), dar hai să facem lucrurile, nu doar să le promitem pe hârtie”, a continuat Iohannis.

Preşedintele a precizat că îl deranjează foarte mult faptul că, deşi România are nevoie de spitale noi şi încă din 2015 a fost garantată şi asigurată finanţarea pentru 3 spitale regionale, nu se avansează deloc cu aceste proiecte.

”E greu de înţeles. Şi mai greu de înţeles e dacă vine preşedintele şi trage un semnal de atenţionare că apare… eu am numit-o Euro-ofuscare – ies unii ca să-şi arate supărarea că de ce li se atrage atenţia, de ce Comisia Europeană atrage atenţia că România are o deviere semnificativă la capitolul comportament financiar. Asta este, hai să le corectăm în loc să ieşim la televizor şi să inventăm scuze”, a mai afirmat Klaus Iohannis citat de news.ro

6 COMMENTS

 1. Vorbaraie!Ne dam destept,dar cand e sa pui osul la treaba incepe polemica!Mnealui e in campanie si a descoperit relatia cu investitorii!Cati a adus el in tara?Cate contracte s-au semnat?Nimic!Pleaca in vacanta si lasa-ne!Ia-o si pe covesi cu tine poate scapam de ea!Vax!

  • Dar UEul de ce nu corecteaza derapajele de la Bruxelles? Ca de-aia au devenit cetatenii Europei eurosceptici pentru mizeriile pe care le produce Bruxellesul. Iata la noi in tara cereau sub semnatura comisarului european, informatii din dosarele politicienilor. Iar acum cand toti romanii au aflat de protocoalele secrete ilegale intre SRI si DNA, CSM, ICCJ, Posta Romana etc ei nu sufla o vorba, comisarul european pe justitie nu condamna asemenea practici stalinisto-naziste. Pai ce incredere sa avem noi in aceasta institutie numita UE??? Dublu standard si minciuni.

   Iar Iohanis de ce nu circula cu Dacia? e numai pentru poze? in rest sare in BMWurile si Mercedesurile nemtesti. Esti cu natia romana mergi cu masinile romanesti !

 2. Umorul voluntar al lui Johannis e mai insuportabil (dacă se poate spune așa) decât cel involuntar (vezi celebrul “politruc privat”) și tot atât de “împrumutat” ca și ideile expuse in conferințele de presa cu care-și acoperă efectele gafelor comise in discursurile spontane. De fapt, singurul “euro-ofuscat” din peisaj e chiar președintele, fiindcă nu pare sa mai țină nimeni seama de importanta lui pe plan european, motiv pentru care se ofusca din ce in ce mai des pe plan national. Vorba lui Badea: încă cinci ani cu Werner si ne idiotizat cu toții fără scăpare. Unde sunt, oare, consilierii care-l țineau in stare de muțenie in 2014? Dacă tot ni-l vor vârî pe gât și-n 2019, as propune o cheta naționala sa poată fi reangajați de pe-acum pentru noua campanie!

 3. Eu euro-ofuscat,sunt destui! Vezi la PNL astazi cati gasesti bre! Acest sediu al PNL-istilor,e cumva privat de nu are voie jurnalistii de la A3 sa dea live? Ce ascund sau ce pregatesc “balbaitii stuchiciosi si frustrati” de interzic presa?
  Propun ca: TOATE SEDIILE DE PARTIDE CARE NU ACCEPTA JURNALISTII SAU NU RESPECTA DREPTUL LA EXPRIMARE/LIVE DIN SEDIU,SA NU MAI BENEFICIEZE DE FONDURI DIN BUGETUL STATULUI! INSEAMNA CA AU CU CE SA SUPRAVETUIASCA,STAU FOARTE BINE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE!

 4. “Presedintele” a declarat o timpenie cit el de mare. Daca i-ar sopti cineva citi kilometri de autostrada are China s-ar trezi din somn, speriat, si-ar intreba: “Ce e, mama, am ajuns deja la Urlati?”
  Si daca tot ne omori cu “seful statului a aratat”, “presedintele a precizat”, Iohanis a indicat, a declarat, a trasat, de crede lumea ca vorbesti de Ceausescu, zi-ne si daca bolovanul a dezvaluit (stiu ca adori asta cu dezvaluirile) citi milimetri de autostrada a inceput (DECIT)
  “guvernul lui”. Ala cu absorbtie nula na nula si cu rectificare pozitiva cind era pe minus, ala care a izbutit – desi nu i-a fost usor – sa depaseasca si deficitul bugetar maxim admis pentru slugi (ca pe aia mari ii doare-n cot de deficit)! Caraghiosul caraghiosilor, adica!
  Sau poate ala nu era guvernant, ci doar/ DACIT 🙂 tovarasu’ gradu’!

Leave a Reply