Miza României la summitul NATO de la Varşovia este să consolidăm prezenţa alianţei pe flancul sudic, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în Afganistan, adăugând că “situaţia din proximitatea României ne cere să solicităm sprijin din partea aliaţilor noştri” şi că greul va începe după summit.

“Peste două luni, aliaţii din NATO ne vom reuni la Varşovia şi vom avea multe de discutat. Vom discuta şi despre Afganistan. Dar miza noastră la Varşovia este să consolidăm prezenţa NATO în România, în special pe coasta de vest a Mării Negre, în spiritul în care a fost creat NATO acum mai bine de 60 de ani. Situaţia din proximitatea României ne cere să solicităm sprijin din partea aliaţilor noştri. Dar cerem acest sprijin tocmai pentru a putea să continuăm să ajutam la rândul nostru şi să fim utili pe plan internaţional”, le-a spus preşedintele Klaus Ioahnnis soldaţilor români aflaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

Şeful statului a precizat însă că greul va începe abia după summit, pentru că procesul de reformare a armatei trebuie să continue.

“Însă greul va urma după Varşovia. Vom avea multe de făcut, în reformarea, în continuare, a Armatei, înzestrarea ei şi creşterea calităţii vieţii militarilor. Voi, cei care aţi fost în teatrele de operaţii, aţi fost în prima linie de interoperabilitate. Nu doar că aţi văzut, dar aţi luptat împreună cu armate performante, bine dotate şi cu militari bine motivaţi. Vă veţi reîntoarce în ţară cu o zestre profesională solidă – principalul câştig în viziunea mea – şi de care vom avem nevoie pentru a aplica deciziile care se vor lua la Varşovia”, a mai spus preşedintele.

10 COMMENTS

 1. Consolidam flancul estic pentru ca islamistii chemati de Merkel+Soros sa poata trece in Europa in maxima securitate?

 2. Dragi Aliati,

  Democratia din Romania a fost abolita de cineva. Inlocuita cu “statul de drept”. Cineva ne-a furat referendumul si a sustinut un turnator securist impotriva votului democratic a 7.4 milioane de cetateni. Partidele sunt teleghidate de servicii. Cineva impinge ambasadele sa sustina procurorii impotriva parlamentarilor.
  Ooops chiar voi erati acel cineva, dragi aliati. Scuze…

  va multumim fierbinte din inima dragi aliati ai securistilor
  si iubitori de lichidatori de televiziuni democratice

 3. De ce sa cerem ajutor armat?
  Suntem in razboi?.Si daca suntem in razboi cu rusii credeti ca o sa-i batem cu ajutorul celor care se vor “jertfi” pentru noi?
  Cu siguranta noi vom pierde indiferent de situatie.
  Ce nevoie avem noi de razboi?

 4. Pentru aceste declaratii, nu cred ca era necesar atata drum si eforturi din partea celor care organizat aceasta vizita pana-n indepartatul Afganistan, iar de abia la sfarsitul discursului a atins ce are de subliniat cu adevarat. Este un semnal dat de un presedinte care-si exercita mandatul in spiritul Constitutiei si trebuie sa continue in acest mod, in schimb fata de OTAN trebuie sa fie mai ferm daca tot veni vorba de intarirea coastei de vest a Marii Negre. Cand ma refeream la fermitate ma gandeam ca niste armament de calitate manuite de militari romani, nu ciurucuri care trebuie reparate si modernizate la nesfarsit pe bani grei, mai ales ca Romania este la acesta ora secatuita de tot si toate, iar un efort militar de anvergura este inrobitor.

 5. off topic
  De la o vreme incoace citesc despre necalificarea echipei olimpice de gimnastica la Olimpiada de la Rio. De multa vreme cuplul de antrenori Bellu-Bitang s-au retras, in schimb cuvintele urate si acuzele unora si altora abunda. Ma intreb nu se pot lua masuri impotriva acestor detractori ? Oamenii sunt pensionari, s-au retras din activitate, ce se mai doreste de la acestia, au activat in bransa peste 24 de ani ?
  Pe perioada cât a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică, O. Bellu a obţinut cu acesta 279 medalii dintre care 106 de aur, iar restul aproape in mod egal din celelalte metale pretioase. Este cel mai de succes si titrat cuplu de antrenori de pe mapamond, sunt un bun national, cred ca a venit momentul ca vorbele urate si acuzele la adresa acestora sa inceteze. Pentru numeroasele calomnii poate ar trebui cineva sa se sesizeze din oficiu.

 6. Am auzit astăzi la o emisiune un politician care dădu exemplu Elveţia ca fiind ţara referendumului popular de care se ţine cont indiferent de situaţie. Ceea ce habar nu au vorbitorii(ăla cărunt care se dă mare istoric de la unpr sau psd) dar vorbesc de parcă s-au documentat perfect cu legislaţia elveţiană pe cantoane! Bă vorbitorilor de vorbe înţelese sau nu doar de voi, nu vă mai treziţi vorbind aiurea şi puneţi în ochii omului neştiutor minciunile voastre! Ceea ce faceţi voi politicienii este tabloidizare a totul şi ca exemplu concret e curvele care sunt tapetate verbal cu mii de euro cheltuiţi pe lucruri şi de fapt se marge la sesiuni de shoping în perioada reducerilor, cînd preţul porneşte de la 1 euro sau 1 franc pînă la 70-100 euro sau franci pentru anumite lucruri care au preţul real peste 300-500 euro sau franci elveţieni! Imaginea creată ca fiind curvete de lux pe mii de euro nu ţine la toată lumea, cum nu ţine nici manipularea cu legile altor ţări neştiute de vorbitorii români din politică! Informaţi-vă corect şi concret apoi vorbiţi în cunoştinţă de cauză şi lage!
  Apropo de referendum-urile din Elveţia/cantoane diferite, fiecare canton are legea şi administraţia diferită de alt canton. Referendumurile sunt pe acelaşi răspuns chiar dacă conţine da sau nu pentru votant, întrebările în general sunt formulate în aşa fel încît răspunsul e unic. Doar dacă cineva vrea ceva mai ieşit din comun se lipeşte de partidul pămîntului şi agricultorilor(păduri-cîmp-de extremă dreapta) şi schimbă total direcţia votului. Trebuie să trăieşti 5-7 ani în Elveţia şi să ai un mentor care să-ţi explice legislaţia cantoanelor(partea germano-elveţiano-engleză/zurich/N şi N-E) ca să înţelegi de fapt ce înseamnă legea întro ţară suverană şi independentă 100% !

 7. La cat turism face wc joshannis pe banii romanilor ar trebui sa cunoasca macar punctele cardinale.dar se pare ca nu stie.il anunt ca flancul sudic al nato este format de spania, italia si grecia.in caz ca face referire la romanica aici e flancul estic.si polonia si tarile baltice ( unde cred ca va merge brigada blindata americana) reprezinta flancul nordic( impreuna cu tarile scandinave).

Leave a Reply