Agentia de presa DC News a preluat mesajul transmis de europarlamentarul Mircea Diaconu in emisiunea Punctul de intalnire difuzata in duminica de Paste la Antena 3.

Europarlamentarul Mircea Diaconu este revoltat de ce se întâmplă cu patrimoniul românesc și anunță ce intenționează să facă pentru salvarea acestuia.

“Studii europene spun că dintr-un euro investit în patrimoniu, firește modern și deștept, vin peste 20 de euro înapoi. Patrimoniul este ceva profitabil. (…) În România ce se întâmplă este un dezastru. (…) De curând, au căzut acoperișurile a două dintre cetăți. Altădată, undeva la Cluj, fațada unei clădiri de patrimoniu a căzut. Și atunci, Primăria din Cluj i-a pus pe niște băieți să dea repede jos tencuiala de pe clădirea de patrimoniu ca să nu mai cadă în capul oamenilor. Este revoltător ce se întâmplă și ce le trece prin cap unora care cică sunt administratori. Și atunci mi-a venit o idee și una dintre asistentele mele a găsit că în Europa există în anumite națiuni ceva ce se poate traduce în românește un fel de SMURD de patrimoniu – situația de urgență. Când au căzut acoperișurile la cele două cetăți, ministrul actual al Culturii a încercat se pare să facă ceva. Nu se poate, pentru că nu se poate interveni de urgență pe patrimoniu, pentru că îți trebuie bani în buget prevăzuți, capitole, etape, etc. Ori în situații criză, de risc seismic, de orice vrei, asupra patrimoniului nu ai niciun sistem de intervenție, nicio sumă pusă deoparte ca să salvezi, să oprești o degradare a unui lucru care stă de 1000 de ani și care într-o clipă se poate prăbuși. O să încerc într-un timp foarte scurt să fac exact schema posibilă a acestui lucru și să o ofer autorităților române în speranța că se va trezi cineva și în țara asta să înțeleagă, căci cultura nu se ține numai la butonieră, teatre, lumea bună, operă, după care când se fac bugetele, cultura nu există pur și simplu. Este o bătaie de joc ce se întâmplă”, a mai spus Mircea Diaconu.

Totodată, europarlamentarul a anunțat că va lansa peste cel mult două săptămâni un site. “Eu îi spun un fel de “tabela lui Mendeleev ” în care sunt casete cu ferestre cu toate variante – bibliotecă, muzeu, teatre, etc. -, și cu un clic îți apar oportunitățile, soluții de finanțare euroepeană, toate variantele cu putință, pentru că sunt foarte multe oportunități de tipul acesta și care în România nu se știu”, a subliniat Mircea Diaconu.

 

3 COMMENTS

  1. Din pacate cam toate-s varza in Romania, inclusiv Patrimoniul National. De peste 26 de ani toti neavenitii isi bat joc de acesta. Patrimoniul National este Romania insasi.
    Mircea Diaconu a fost Ministrul Culturii iar, un “baiat extrem de destept” l-a constrans sa demisioneze pentru simplul motiv ca nu i-au placut ochii marelui actor. Azi avem un ministru la Cultura un ilustru necunoscut, nu-i cunoastem programul, “target”-ul.

  2. Pai ce facem domnu radu , i-ati cerut demisia fostului ministru al culturii si mircea diaconu zice ca a avut intentii bune, dar fara foarte multi bani nu poti face nimic.
    Cand era guvernul ponta habar nu aveati ca exista ministerul culturii sau cladiri de patrimoniu.

    • Daaa, ministrul culturii demisioneaza ca i-a cerut-o dl. Tudor. In schimb ati atins un punct sensibil banii si asa este, fara bani nu prea se poate face nimic. Poate cu ceva bani eruropeni accesati s-ar putea face ceva.

Leave a Reply