Președintele României Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, la finalul întâlnirii de la Bruxelles cu liderii tuturor statelor membre și a explicat care au fost temele abordate, ce poziție are România în toată această ecuație dar și care este situația aderării la spațiul Schengen pentru România.

Iată cele mai importante declarații făcute de președintele Iohannis:

– Uniunea trebuie să iasă întărită din această încercare. A fost reconformat angajamentul comun de a păstra unitatea și coeziunea comună.

– Am subliniat că avem nevoie acum de o abordare cât mai pragmatică, care să detensioneze situația. Trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor statelor noastre. Am adoptat o declarație comună, semnată de toate cele 27 de state membre.

– Regretăm rezultatul referendumului, dar respectăm voința exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când regatul unit va părăsi Uniunea, își păstrează statutul de membru, cu toate drepturile și obligațiile.

– Am convenit că este necesară derularea acestui proces de ieșire a Marii Britanii din UE într-o manieră predictibilă.

– Nu vor exista negocieri înainte de notificarea oficială venită din partea Marii Britanii

– Pentru România, ieșirea Marii Britanii din UE este de o relevanță deosebită. Astăzi, noi, liderii europeni am reconfirmat că UE rămâne cadrul nostru comun de acțiune. Să nu uităm că UE este un proiect destinat păcii, securității și păcii pe continentul nostru.

– În opinia mea, recâștigarea încredierii cetățenilor europeni în UE este necesară pentru durabilitatea UE. Nu putem să construim o Europă care să nu fie în avantajul cetățenilor.

– Eu am spus și săptămâna trecută, acum este momentul să ne concentrăm și pe ce urmează cu Brexit, dar și ce urmează în România. Este nevoie de un nou proiect, post-aderare. Acum ne pregătim să serbăm zece ani de la aderare și abia acum începem să ne punem problema unei astfel de strategii. Aceasta trebuie să țină cont de ceea ce se întâmplă acum. Da, la începutul săptămânii viitoare intenționez să invit liderii politici, pe premier, pe guvernatorul BNR, pentru a avea o rundă de consultări și pentru a vedea care este maniera optimă de abordare în această etapă.

– Azi am avut discuții cu lideri relevanți pe tema aderării României la spațiul Schengen, în marja permisă. Nu pot să intru în detalii, dar există semne că lucrurile s-ar putea mișca. Ar fi foarte bine pentru România, dar ar fi foarte bine și pentru restul spațiului Schengen. România nu acțio nează doar ca un membru de facto, este o piesă importantă în securitatea și siguranța în întreaga regiune. Este clar că ne-am făcut temele, este clar că suntem capabili și obișnuiți să păstrăm securitatea. Cred că aderarea la Schengen ar fi un real câștig și ar fi un semnal puternic că UE vrea să își întărească granițele.

20 COMMENTS

 1. Noi stim cel mai bine ca ne-am facut temele insa, ei din lipsa de respect ne trateaza cum ne trateaza.

  • …am facut temenele ca eram delegatia lui Klaus.
   Am vazut ce teme si-a facut Klaus cand in camapania pentru presedintie a venit in ultima clipa cu mana in buzunar si capul gol. Habar nu avea de nimic. Numai ca arogantul ala de Ponta dupa ce ca se pricepea si la legislatie si economie a mai venit si cu niste foi de hartie la el. Cata aroganta sa vii cu hartiile cu date economice. Noroc cu simplitatea mintii si modestia tampa a lui Iohannis carora multora le-a placut.

 2. Mare lucru sa ai un lider echilibrat.Am trecut si noi printr-o zona turbulenta in mandatele lui Basescu asta nu inseamna ca dupa el lucrurile au intrat intr-un fagas normal dar nu mai este totusi ca atunci.Ma uit la liderii pro BRexit ! Exact figuri de tabloide zici ca-s psihopati care au strans multa frustrare.Cu frustratii nu poti face politica,ei ar fi in stare de orice ca sa iasa din starea respectiva nu conteaza pretul.

  • Bai Brexflit Flit, sa ma sparg in comentariile tale de basist oparit spalat pe creier! Du-te pe blogurile voastre de basisti opariti si decarteaza-ti acolo balariile tale cerebrale de ultras basist oparit spalat pe creier! Da-te in chinurile facerii si in emoragie cerebrala de aici, de basist oparit cu creierul strivit in menghina ce esti! Bulangiule!

 3. isi mai aminteste cineva participarile lui baseala? au fost uitate imaginile de umilinta totala in care baseala era tratat ca un nimeni de catre ceilalti lideri europeni? vad ca nimeni nu comenteaza aceleasi imagini penibile cu ciolanis in prim plan. la poza de grup toti liderii europeni discutau intre ei iar ciolanis statea ca o paiata in mijloc fara sa fie bagat in seama de nimeni. oare de ce?

 4. Brexit-ul MB este un semnal de trezire/un dus rece pentru UE, de va fi inteles. Birocratia si jocurile politice partizane, ambitiile liderilor europeni, jocurile financiare de culise, netransparenta comunicarii, mixtul fortat de civilizatii, imposibilitatea de a contribui in fapt la pacea din zone apropiate, au condus in acest punct. Poate vor invata ceva, poate maine va fi mai bine!

  • …SAU POATE PREA TARZIU…pentru ca smecherii de nemtzotei nu renunta la planul lor de a transforma UE intr-un imperiu german distructiv pentru celelalte natiuni si traditii,iar statele suverane in niste regiuni oarecare.Abia ca se bucura ca scapa de UK si or sa faca cumva sa scape si de Franta,incat sa ramana singurii dirijori peste orchestra de marionete ppeiste.

 5. Sa invete seful o limba straina ceva, ca l au dat in presa in.pozele de grup si e cam singurel. Daca si a facut temele precum zice, eu cred ca nu stie sa vb cu ceilalti presedinti intr o limba adecvata

 6. Cu alte cuvinte, nimic nou sub soare…Suntem in continuare elevi – doar ne-am facut temele, nu ??? – si abordam in politica externa acelasi limbaj etern stereotip ( adica, mai pe romaneste, de lemn !!! ). Si Basescu spunea acelasi lucru mereu, mereu…

 7. Iohannis vorbeste foarte bine englezeste si limba sa materna, germana, plus limba oficiala a Romaniei-romana. Spre deosebire de multa lume vorbeste numai cand are ceva de spus si atuncea precis.Presedintele Romaniei are importanta pe care o are Romania si Romania are atata importanta cata stim sa-i asiguram.

  • Da. Bai pupincuristule, Ciolannis Ghinion abia leaga trei cuvinte ba, l-a vazut toata tara! Vai mama lui! Pa

 8. Well, scolarul tocilar nu e niciodata favoritul camarazilor de clasa si, cateodata, nici al profesorilor (fotografia care-l arata izolat intre liderii PPE pare o dovedeasca) insa lui Johannis nu i se poate cere mai mult. Oricum, in haosul creat de eventualul Brexit (Kerry pare sa nu creada ca se va intampla) nici elevii de geniu, mai inventivi, nu vor avea mare ascultare de la “catedra” deci ne vom descurca si cu un mediocru silitor ca d-sa. Intre timp, ochii pe Ciolos, care isi vede de programul lui, oricare va fi fiind acela caci nu prea se vede mare coerenta, nici mare “europenism” in ordonantele ministrilor d-sale. Doar un plan de razbunare, condus de Pruna, impotriva dusmanilor personali ai lui Macovei, probabil, (daca erau doar ai lui Basescu se renunta demult la el) care se concretizeaza in tampenia cu munca intelectuala scoasa din regulamentul inchisorilor si, mai nou, ideea invatamantului nefinantat de stat, care nu-i una comunista, nici pe departe, ci de-a dreptul de “dreapta”, luata pe nemestecate de la americani (unde scoala publica e un infern de care toti profesorii competenti incearca sa scape, foarte adevarat) promovata de un prost (Bostan) cu aspect de activist PCR. Deci, doua tampenii, nu una, care se aseamana desi nu rasar, ceea ce prinde bine fiindca la o adica se poate da vina pe “comunisti”, Moscova si camuflatii rusilor cand se vor izbi de oprobriul general. Aferim plan de tara!

 9. “Trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor statelor noastre”
  De unde stii, Mister, care sunt asteptarile astea? I-a intrebat cineva pe cetateni daca vor ca fiecare stat sa nu mai aiba armata proprie, moneda proprie, banca nationala, justitie suverana, parlament care legifereaza, etc – asa cum vor globalistii vostri telecomandati de Germania si Franta? Cit crezi ca mai tine pacaleala?
  Ai curaj sa faci un referendum pe tema asta?

 10. Comisarii europeni au decis: Glyphosate – extins pentru a fi folosit in agricultura.
  Harta cancerului in Europa de Est:
  http://weedingtech.com/wp-content/uploads/A-picture-of-Glyphosate-in-the-EU-infographic-02.06.16.pdf
  https://www.theguardian.com/business/2016/jun/29/controversial-chemical-roundup-weedkiller-escapes-immediate-ban
  “As perhaps the first EU decision after the UK referendum, it shows the commission is failing to learn the clear lesson that the EU needs to finally start listening to its citizens again.”
  Cum va place mamaliga?

 11. 🙂 🙂 unde aveţi înregistrarea live cu acţiunea ocupantului principal în care au făcut poza de grup? Poate am văzut eu ceva greşit, ceea ce nu prea cred, el personal a simţit însingurarea şi delimitarea celorlalţi de el chiar la momentul adunării în grup: s-a uitat în stânga, s-a uitat în dreapta şi involuntar pe moacă în colţul gurii partea stângă, a apărut o strâmbăceală ca inconvenient la tratamentul ce i-a fost acordat în faţa camerelor de luat vederi ! A simţit marginalizarea pe propria-i piele(a se citi: spaima de comentarii acide la adresa lui, în comparaţie cu ceea ce vrea el personal, laudaţio permanent de toată jena) ! Toate acidităţi sunt tot din comportamentul unui ocupant al principalei funcţii care nu au nicio legătură cu caietul de sarcini ! Sper să nu se simtă jicnit de adevărul transmis live prin camere de luat vederi. Ăsta a fost comportamentul, asta s-a văzut şi asta punem pe tapet ! Nu trebuie să ne ascundem în tot felul de aberaţii sau minciuni acoperând adevărul !
  Dacă vreţi să vă convingeţi de adevăr vizionaţi înregistrarea!
  Tot eu am scris de însingurarea aceluiaş individ care semăna cu ceea ce am mai trăit şi văzut cu Băsescu, apoi aţi început să daţi pe micile ecrane toate tv-urile ! Nu am cum să trec cu vederea aceste atitudini care sunt interpretate în sens negativ în străinătate şi care au repercusiuni apăsătoare pe acest popor şi această patrie!

 12. Brexit, stresstest pentru increderea in UE: Johannis vorbeste de recastigarea increderii cetatenilor Europeni in UE. Incredere pusa greu la incercare! Europeni si eurosceptici prin excelenta reproseaza tocmai crescinda lipsa de credibilitate a UE.
  Punctul cardinal in ordine este o anumita lipsa de democraticitate ca metoda.
  In mod absolut netransparent alesii de la Bruxelles s-au cocotat la putere acum vreo 14 ani folosind criterii doar de ei stiute.
  Primele alegeri cu o tenta mai democratica au fost cele din mai 2014. Slava!
  Procedurile de adoptare si acceptare a multor legi au fost si raman inca foarte birocratizate.
  Acest lucru a consolidat idea impartasita de cei mai multi, idea de impunere sufocanta, de obligativitate insuportabila a multor hotariri si legi (unele foarte discutabile).
  Nu mi se pare ca UE este raiul democratic pentru un simplu motiv: dreptul fundamental la autodeterminare sacru pentru persoana, stat, natiune e dat deoparte chiar incalcat in masura in care statele membre UE trebuie sau aleg sa renunte la buna parte din suveranitate.
  Ce naiba de democratie o mai fi si asta. Iata unul din motivele pentru care tabara “LEAVE” a cistigat, nu au votat asa pentru ca sunt ignoranti. Chestia cu ignoranta e o explicatie comoda pentru Junker, Merkel, Tusk, si toti cei ce stau la coada gramada sa elogieze UE precum Madonna de la Medjugorje. Bruxelles a fost perceput de cei mai multi drept ceva indepartat unde se decid lucruri ce nu ne aduc neaparat bucurii si beneficii. Ma gindesc si la o proasta comunicare din partea Europarlamentarilor nostri: ne spun ei tot, ne spun ei mereu adevarul? Sau cum zice proverbul ei nu musca mina celor ce ii hranesc.
  Cred ca Junker, ghinion, nu este liderul potrivit pentru contextul creat de Brexit, nu vad nici arta, nici diplomatie, nici finete in batrinelul asta de tip “ancien regime” cu un background politic personal discutabil. Gurile rele vorbesc de o recenta ancheta complectata din care Junker iese mototolit sau sifonat: nu doar pentru faptele de “eluziune fiscala” petrecute acum 3-4 ani in Luxemburg ci si de obiceiurile sale de a incepe dezbaterile in comisie de marti incolo pentru avea timp sa recupereze….mahmureala. Birfe.
  N-a fost birfa cit s-a negotiat nomilalizarea lui ca presedinte comisiei UE.
  Johannis, asigurarile primite in privinta Romaniilor ce muncesc si platesc taxe, sunt valabile si nelimitate in timp dar din 2018 Cameron sau cine va fi Prim Ministru, nu va mai putea garanta si pentru cei ce nu muncesc, nu platesc taxe dar cersesc si traiesc din expediente si aranjamente la limita ilegalitatii. Cameron a fost clar si in alte ocazii: Guvernul Britanic nu mai poate garanta acel Welfare (prosperitate ec., protectie sociala, case, asistenta sanitara) pentru toti inclusiv acei neica-nimen doar pentru ca sunt Caucazic-Europeni.
  Tradus: vor taia chieltuielile de acest tip. Nu mai ajiunge nici macar pentru toti supusii Maestatii sale.
  Iata un alt motiv pentru care pro-Brexit a cistigat. In Londra cosmopolita, emancipata si opulenta cu afaceri miliardare, sunt si saraci ce nu simt beneficii din afacerile din City.
  Dar sunt “ignoranti, saraci si nu stiu sa voteze”. Daca ai fi vazut reportajele facute de BBC in zonele sarace de periferie ale tuturor oraselor importante, cu siguranta iti trecea pofta de mincare, de viata, de tot.
  Noi in schimb pocnim de prosperitate, suntem destepti si votam bine, s-a vazut!
  Ai dreptate, suntem capabili si mai alesi obisnuiti sa plecam capul si sa inghitim orice.
  Ei care au votat prost, au fost Pirati, comercianti cu sclavi si colonizatori.
  Dar mai presus de tot au fost si raman temerari.
  Toti avem pagini de glorie dar si de infamie sau rusine, inclusiv noi; nu sunt avocatul Brexit-ului dar nici printre cei care pun la zid pe ceilalti.
  Stai linistit , vom fi cuminti , vom adora UE in lipsa de altceva : suntem bine ” cu mici pe gratar sui cu Ciucas in pahar”.
  Alles gutte Klaus.-

 13. A doua lovitură de ciocan pentru UiE ar fi repetarea turului 2 a alegerilor prezidențiale din Austria.
  Se pare că marele demokrat verde Van der Bellen a ciordit alegerile în detrimentul ”fascistului” Norbert Hofer mai rău decât au ciordit țiganii lebedele pe Prater.
  Așa că domnul președinte Klaus va avea okazia să se laude cu standardele democratice din România care de mâine vor fi mai sus decât cele din Austria…
  .
  Dacă kurtea konstituțională din Austria decide repetarea alegerilor, mitul civilizației vest-europene devine maroniu.
  Cum se zice ”kaput” în limba germană? Kaput Europäische Union!

Leave a Reply