Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, amintind că există o decizie CCR din care rezultă că prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată. Iohannis a sosit în jurul orei 15:00 la Palatul Victoria.

“Participarea mea are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, este vorba despre atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, coroborate. Aceste chestiuni au mai fost discutate în România. Există o clarificare, o decizie a CCR din 2007 pe acestă speţă, care se referă la aceleaşi articole din lege, care spun foarte clar că preşedintele României poate să participe oricând, la orice şedinţă de Guvern”, a precizat şeful statului.

“Prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată, nici limitată în timp. În Acest sens, voi participa astăzi la şedinţa dumnevoastră de guvern”, a anunţat Iohannis.

El a spus că prezenţa sa la şedinţă ar trebui interpretată în cheia unei colaborări obligatorii.

“Vreau să interpretaţi prezenţa mea în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie, iar mâine vom prelua în mod simbolic preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Avem – cred că nu e nicio problemă să recunoaştem – multe divergenţe în foarte multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes naţional cum e preşedinţia Consiliului Uniunii Euroepen nu putem să ne permitem să nu colaborăm. (…) Pentru România nicio altă variantă nu este bună. Se aşteaptă de la noi poziţii clare, poziţii corecte, poziţii transparente şi în niciun caz nu se aşteaptă o divergenţă între noi”, a spus şeful statului.

El a subliniat că atunci când participă la şedinţa de Guvern o prezidează.

“Ca să nu apară interpretări sau aşteptări care nu au suport constituţional, vreau să subliniez că atunci când particip la şedinţa de Guvern prezidez şedinţa de Guvern, decizia, dar şi răspunderea asupra punctelor în discuţie la şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei prim ministru. (…) Cred că putem să avem o întâlnire instituţională corectă”, a mai spus Iohannis.

– Anterior, premierul Dăncilă a spus că Executivul va discuta în prezenţa preşedintelui subiectele care, potrivit Constituţiei, intră în sfera de competenţă a acestuia: politică externă, ordine publică.

Este pentru a doua oară când preşedintele participă la şedinţa de Guvern, prima dată fiind în mandatul lui Sorin Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, tot pe fondul scandalului legat de adoptarea unor acte normative privind graţierea şi modificarea Codului Penal, scrie news.ro

9 COMMENTS

 1. Iohannis a descins cu o armata de “intelepti”pe care i-a lasat pe hol,cu atributii stricte,sa-i dea paltonul,sa-i deschida usa,chestii grele de protocol!Si-a expus prezenta,vizibil retinut linitat fiind de obiectul prezentei!Primo tempo a fost lamurit,UE,colaborare,consens,hai,pa bonjour,secondo tempo insa n-ai treaba!La asta se rezuma!Hai cu ordonanta!

 2. Off-topic:
  Dragnea ar trebui să-și pună Gazprom pe tricou, ca la sponsorii echipelor de fotbal, fiindcă tot ceea ce face este să favorizeze cel mai puternic instrument politic deținut de Putin:
  – Exploatările de gaze din Marea Neagră riscă să fie abandonate, dacă prețul la gaze naturale este plafonat și investițiile uriașe devin nerentabile. Rămânem, deci, la mâna Gazprom.

  • Vorbesti prostii! Redeventele pentru petrolul din Marea Nordului sint de 5 ori cit in Romania, iar costul exploatarii e dublu. Totusi nu pleaca nimeni de-acolo. De ce oare?
   Tu te-ai nascut sluga, sau a inceput sa-ti placa, ti-a intrat in singe. Sau poate esti doar un securist imputit, la datorie…

 3. Baronul Munchanis minte de ingheata apele. Nu exista nicio decizie a CCR care sa-i dea voie sa participe LA ORICE SEDINTA DE GUVERN. N-o sa schimbe tocmai CCR Constitutia
  Cit de jos a decazut paltonarul cel tifnos! Jalnic!!

 4. Sint unele comentarii care bat filmele cu Stan si Bran! Astea cu rusii sint cele mai amuzante! Vestul nu lasa din mina o asemenea pleasca, picata, practic, din cer, cu o tara al carui popor este extrem de naiv, incapabil sa gindeasca chiar si chestii f simple, care-si trage “stiinta si concluziile” din zvonuri, parerile gata preparate ale altora, legende aiurite, fara fundament, ca cea a vestului luminos, unde ploua cu salam si calci pe parmezan si alte ineptii, pt ca romanii au colectii mari de asemenea elemente “ajutatoare” pt o viata “buna”. Pina acum le-ati bagat in buzunar, in acesti 30 de ani, aproape 2000 de miliarde Euro. Pai cum sa va lase rusilor cind ei deja v-au facut inventarul si stiu f bine ca mai au de luat 6300 de miliarde euro!
  Deci, zero sanse pt rusi! Pe astia i-am mai dat afara, ne-am luat teritorii inapoi etc. Dar cum faceti cu vestul?! Astia nu sint usor de dat afara, te fac praf si pulbere, rad totul si vedem ca in istorie n-am fost vreodata mai rau ca acum, sub stapinirea vestului. Propagandistii antiromani sa se intrebe daca Visinescu si Ficior se gindeau, in anii 50, ca va veni o zi in care vor fi intrebati despre faptele lor. Vestul in materie de jaf, furturi si coruptie sint maestrii planetei, asa cum o dovedesc de cind se stiu! Nu erau asa, n-ar fi ajuns sa vada anul 2018!
  Nu deschideti ochii, atunci suportati si nu mai comentati atita! Stapinii au nevoie de voi sa le faceti profit, deci nu mai pierdeti timpul!

  • Bai,tata,go to rusia,n-ai nici cea mai mica idee ce inseamna,danseaza kazaciok,canta balalaica pe 20 ruble,ia o vodca sa faci fata si nu mai veni cu prostelile astea!!

   • Imi pare sincer rau pt tine, un individ cu mentalitatea ciinelui de sub caruta, care nu-si inchipuie viata fara stapini si, in mod automat, crede ca, daca nu-i vrei pe aia din vest, trebuie sa-i placi pe cei din est. Inchipuie-ti ca, prin marea de iobagi cu pretentii de romani, desi sint doar patrioti vestici, mai exista si altii, care nu apreciaza nici un strain si sind doar romani. Stiu, este f greu de priceput pt voi! Ce-am spus despre rusi si vestici este verificabil si scrie in istorie, ca-ti place sau nu! Ca orice iobag ai retinut ce-ti convine si le-ai adaptat la mentalitatea numita mai sus. O sa aveti mari surprize cu vestul vostru si, ca-ti place sau nu, ele vin, pt ca astia nu va intreba nimic, ci doar va storc, asa cum scrie in istorie, ca Austria a mai detinut teritorii si poate te uiti sa vezi ce-au facut. Esentialul ti-l spun eu: in 300 de ani, cind au stapinit diferite teritorii romanesti, au scos dublu fata de turci in 600 de ani! Acum fac la fel si vine kancelarul lor si va spune in fata ca nu da doi bani pe voi si ca rolul vostru este sa le bagati bani in buzunar, cit mai multi. Lipsa de respect si consideratie totala, datorata voua, celor fara demnitate si onoare, iobagi, care-si cauta stapini.
    Altfel n-ai fost in stare sa intelegi un text de citeva rinduri si mi-ai confirmat afirmatiile facute, referitoare la un popor extrem de naiv, incapabil sa gindeasca. Ai tras-o pe ce-ti place tie in varinata cu vestul luminos si rusii rai, ca atit va duce mintea. Acesta este motivul pt care sinteti tratati de toata lumea fara respect. Adevarul este ca n-ai ce respecta!
    Vestul vostru iubit a calculat ca puteti sa primiti 219 milioane de refugiati. Exista document unde scrie acest lucru. Sa va vad cum o sa va descurcati!
    Eu va doresc vesticizare placuta! Pina un a alta v-au facut inchisori si un sistem de distrugere a societatii prin abuzuri masive in domeniul juridic. Pierderi imense care, ca-ti place sau nu, vor fi consemnate ca atare in viitor. Au existat, in anii 50, unii care se bucurau ca erau arestati mosierii si capitalistii. Multi nu se gindeau ca roata se poate intoarce!
    RT acesti indivizi nu trebuiesc incurajati in antiromanismul lor daunator, pt ca platim cu totii pagubele pe care le produc!

 5. 1. actuala majoritate parlamentară PSD, ALDE a recunoscut că programul de guvernare a fost o minciună. / în programul de guvernare nu erau prevăzute măsurile economice adoptate de Guvern în data de 21/12/2018.
  2. care este urgența OUG-ului? / a crescut natalitatea în România și trebuie construite grădinițe private?!
  în programul de guvernare votat de cetățeni, dl Dragnea a promis că toate grădinițele o să fie reabilitate. / câte grădinițe au fost reabilitate?
  3. să-mi fie cu iertare, dl Teodorovici și-a semnat sentința politică/ în primul trimestru din 2019 o să vedem rezultatele acestei ordonanțe.
  4. dl Vâlcov vb de parteneriat public privat? nu a reușit să construiască o grădiniță prin PPP.
  dl Vâlcov nu este realist … sau este groparul economiei românești.
  5. oamenii care sprijină această majoritate parlamentară o să regrete mult … o să-i lovească realitatea economică în max. 1 an.
  6. dl Dragnea și dl Vâlcov sunt cei mai buni ambasadori pentru compania Gazprom.

 6. Daca ii lasi pe astia cu creierii spalati, gen individul cu 14, sa sustina teoriile globaliste, transformati prin programul de bestializare, ale carei rezultate nu cred ca nu le vezi, o sa aveti cu totii de suferit. Sa credeti voi ca daca sinteti jurnalisti o sa va situati vreodata inafara sau peste societate si nimic din mizeriile globaliste nu va vor atinge!
  N-ai inteles nimic din istoria ultimilor 104 ani! Bine, esti dintre cei multi, si acesta este motivul pentru care v-au ridicat pe voi, cei proveniti din familiile lipsite de orice traditie, venite din intuneric si care nu pot vedea ca lumina decit becurile pe care stiu unii sa le aseze pt voi. Au stiut ca nu le faceti fata si ca va vor mina incotro vor vrea ei. Acum sintem la final si veti regreta schimbarile pe care le-ati mijlocit prin neintelegere si ascundere intentionata a acestora din anumite motive “tactice”. Meciul de joaca in urmatorii 5-11 ani, dar este unul deja pierdut in 1814, pentru ca istoria nu se gindeste de azi pe miine si nici sarind dintr-un eveniment intr-altul!

  http://www.cunoastelumea.ro/incendiar-fostul-sef-sri-costin-georgescu-le-dezvaluie-romanilor-planul-de-rupere-a-transilvaniei-de-romania/

  Metoda asta au folosit-o deja in anii 90, dar n-o vedeti, nimeni n-o observa si taceti cu totii, desi se vede ca transilvanenii conduc tara spre distrugere totala.
  In ceea ce priveste vestul vostru luminos nu este ce va inchipuiti, dar deloc si nu inteleg motivul pt care bateti apa in piua cu teoria asta care nu v-a adus nimic altceva decit pierderi si distrugeri! Desi se vede cine sint vesticii si ce au de gind, mai ales ca si spun, va faceti ca nu intelegeti, dar, spre ghinionul vostru, exista consecinte de care n-o sa va scuteasca nimeni. Pot sa va asigur ca n-o sa va placa nimic din dezastrul la care contribuiti!

Leave a Reply