Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj, că are toată convingerea că relațiile transatlantice vor funcționa în continuare, inclusiv în ceea ce privește NATO, chiar dacă aceste relații ar putea să fie redefinite.

‘Relațiile vor fi parțial redefinite, vor fi parțial schimbate, dar asta nu înseamnă neapărat că vor fi mai proaste, pot fi mai bune’, a spus Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări referitoare la evoluția relațiilor transatlantice.

El a adăugat că ceea ce a spus Donald Trump în campania electorală, referitor la NATO, a fost propus și în România.

‘Știu că există o preocupare pentru ceea ce vor face SUA în NATO. După părerea mea, SUA vor juca în continuare același rol pe care l-au jucat și până acum, rolul de cel mai mare membru al NATO și cu cea mai mare implicare în foarte multe zone, și conflictuale, și neconflictuale. Știți bine că, în campania electorală, politicienii fac mai multe afirmații pentru a se profila sau pentru a atrage atenția. De multe ori, după campanie, după câștigarea alegerilor, aceste declarații se mai nuanțează, se mai corelează cu stadiul efectiv al proiectului etc. Când candidatul Donald Trump s-a referit la NATO, eu am înțeles că s-a referit într-o abordare foarte similară cu cea pe care am avut-o noi anul trecut, constatând că în ultimul deceniu, foarte multe țări și-au redus bugetul pentru apărare, crezând că după ce Uniunea Sovietică a încetat să existe, lucrurile pe glob se liniștesc, nu mai e nevoie de armată, nu mai e nevoie de apărare. Este, din păcate, eroare. Cu toții ne-am bucura să nu mai existe războaie, dar practica ne arată că există foarte multe, chiar mai multe. Și atunci este absurd să stăm noi, țările dezvoltate sau foarte dezvoltate, fără sisteme de apărare permanente și performante, fiindcă am ajunge la mâna unora care nu sunt nici dezvoltați, nici bine intenționați”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a continuat punctând că, anul trecut, a propus alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

“Eu, în ianuarie 2015, am propus partidelor să creștem alocarea bugetară la 2% din PIB pentru apărare. Exact același lucru l-a spus și candidatul Trump, că toată lumea ar trebui să-și aducă cheltuiala de apărare la cota stabilită împreună. Aceasta a fost nota în care am citit declarația și cred că este bine să reamintim unora dintre prietenii și coaliații noștri că, într-adevăr, fără a cheltui pentru apărare nu poți să ai o apărare performantă. (…) Cu NATO nu sunt îngrijorat deloc. S-ar putea ca această scuturare să-i trezească pe unii’, a spus Klaus Iohannis.

El s-a referit și la relațiile economice dintre SUA și UE, inclusiv la acordul de liber schimb TTIP.

‘TTIP nu se va încheia în următorii ani. Dar asta nu doar pentru că se schimbă abordarea din partea SUA. Dacă ați urmărit discuțiile pe CEFTA, ați văzut că cel mai mult s-a schimbat abordarea din partea europeană. Din ce în ce mai mulți actori europeni se arată reticenți față de astfel de înțelegeri și atunci chiar îmi permit să spun că unii actori de fapt sunt bucuroși că partea americană nu este foarte dornică să continue, fiindcă altfel ei ar fi trebuit să recunoască că nu sunt dornici să continue. Cred că TTIP în anii următori nu va înregistra progrese. Asta nu înseamnă că relațiile dintre SUA și UE nu vor putea să crească. S-ar putea să crească. Între ele există și acum, lucrurile funcționează’, a menționat președintele României.

Potrivit acestuia, relațiile transatlantice vor funcționa în continuare, pentru că atât SUA cât și Europa au interesul.

‘În consecință, cred că anumite aspecte vor fi rediscutate, poate chiar renegociate, dar nu văd niciun motiv pentru care ne-am îngrijora peste măsură că relațiile nu vor funcționa. Vor funcționa! Cu alți actori, cu alte abordări, dar în ansamblu vor funcționa. E interesul foarte mare și de o parte și de alta de a face lucrurile să meargă’, a completat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, la dezbaterea ,,Uniunea Europeană între dezintegrare și reformare. Contribuția României la consolidarea construcției europene’, organizată la Cluj-Napoca de Grupul de reflecție și analiză internațională CITADEL, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

4 COMMENTS

  1. Ce face dl. Presedinte vorbeste prin si din citatele altuia ?
    Numai un copil putea crede ca dupa alegera lui Trump, NATO ar fi slabit sau SUA va avea o cu totul alta politica globala. Toate astea fac parte dintr-un joc prost facut de insasi aparatorii OTAN-ului.

  2. Klaus este pe aceiasi lungime de unda cu oricine, ca doar e o papusa si face ce spune papusarul.
    Cand l-ati vazut sa spuna ceva diferit de liderii lumii?

Leave a Reply