Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri la Palatul Cotroceni, un discurs cu prilejul primirii şefilor de misiuni, a consulilor generali şi a directorilor institutelor culturale româneşti cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române. Iata fragmentul important legat de relatia cu Rusia :

“În ceea ce priveşte situaţia din Crimeea şi Donbas, reiterez ferm poziţia României, că suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile şi că Europa nu are nevoie de încă un conflict prelungit.

De aceea, e necesară acţiunea hotărâtă a comunităţii internaţionale pentru proiectarea secvenţialităţii optime a aplicării Acordurilor de la Minsk.

Reafirm poziţia noastră că sancţiunile decise de Uniunea Europeană nu trebuie ridicate – nici măcar parţial – cât timp înţelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate. În acest scop, rămâne esențială menținerea nivelului ridicat de coordonare trans-atlantică.

Cu Rusia, dorim o relaţie bazată pe predictibilitate şi pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale României.

Suntem deschiși pentru menţinerea canalelor de dialog, deoarece este nevoie de interacţiune pentru conştientizarea de către Rusia a imperativului predictibilităţii și, mai ales, al respectului pentru dreptul internațional.

Dorim contacte acolo unde este posibil, inclusiv în domeniul cultural, al schimburilor comerciale pe categorii care nu intră sub incidența regimului de sancțiuni.

Respectarea angajamentelor internaţionale și restabilirea balanţei strategice în regiunea Mării Negre sunt însă premise esenţiale pentru intensificarea dialogului.”

http://www.presidency.ro/ro/media/agenda-presedintelui/primirea-sefilor-de-misiuni-a-consulilor-generali-si-a-directorilor-institutelor-culturale-romanesti-cu-prilejul-reuniunii-anuale-a-diplomatiei-romane

 

7 COMMENTS

 1. Un nou discurs jalnic al chiriasului de la Cotroceni! Stim de mult ca omul asta nu stie nici in ce film joaca, nici ce cauta el in viata lui! As da un singur exemplu de gafa monumentala, ca sa nu ma lungesc prea mult:
  “Cu Rusia, dorim o relaţie bazată pe predictibilitate şi pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale României”
  Dumnezeule mare! Baiatul asta se va trezi, vreodata, din somn?
  O asemenea declaratie inconstienta nu va face, in veci, nici macar presedintele SUA. o face insa acest der Schnelle al politichiei de pe malul Dambovitei! Halal!!

  • Sa zicem merci ca macar memoreaza ce trebuie sa zica:))
   O arde si el pe pragmatism ca na, asta era atu-ul lui cand a fost nominalizat.
   Dealtfel, se si vede ca e pragmatic. Noi vb ca un presedinte ascunde poporului unde pleaca si el lucreaza la bronz. Mai pragmatism de atat ce vrei? Sau era Pramatiesm?!

 2. Iohannis zice “este nevoie de interacţiune pentru conştientizarea de către Rusia a imperativului predictibilităţii și, mai ales, al respectului pentru dreptul internațional”
  Deci rusii aveau dreptul international sa faca manevre in Marea Neagra sau nu? ca vad ca ne-am sifonat rau ca se uzeaza de dreptul international. Sau astia nu ai voie? Creca partea cu predictibilitatea nu e un deziderat la Europei pt Rusia militar cat pt gaze, ca vine friguletul si parca uitam ca au facut manevre rautacioase ;p

 3. a citit manualul de diplomatie …probabil in aeroport cand il pozau asta facea …si acum ne arata ce cultivat e in materie de drept international …imperativul predictibilitatii?!?!?!….daca totul ar fi predictibil in relatiile internationale ,nu ar mai fi nevoie de diplomati …sau poate domnul joiannis vrea sa fie consultat de sua si rusia cand iau decizii …nu de alta ,dar el e mai inalt si ca un dulap si are gusturi la locatii de concedii …si cum sta mult prin concedii ,ramane mut cand se intoarce si vede cate s-au schimbat fara sa tina cont de imperativul predictibilitatii …

 4. Oameni buni, vad ca treceti cu vederea un aspect esential, CEL PUTIN sub aspect diplomatic. Individul zice:
  “Cu Rusia, dorim o relaţie bazată pe predictibilitate şi pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale României”. Punct!! Orice presedinte AMERICAN ar fi zis “cu respectarea intereselor legitime ale SUA SI ALE RUSIEI”
  In momentul in care invederezi ca, PENTRU TINE, iohanis, INTERESELE LEGITIME ALE RUSIEI NU EXISTA, te plasezi singur in sfera primarului din Sibiu care sta de vorba cu floraresele care vind pe la colturi, ilegal.
  Ma rog, o fi cu mintea la viitorul concediu pe care ar trebui sa si-l ia, dupa o vacanta prelungita si obositoare. Dar. chiar asa??!!

 5. pai daca tot vrea sa fie predictibilitate, sa inceapa cu exemplul personal si sa spuna clar unde pleaca din tara, cat timp e presedinte. zic si eu… ca sa fie predictibil de unde vine ;p
  da ce sa zic, asa de importante precizari a facut… pfoaaa…. de-acuma gata, toti diplomatii nostri sunt luminati si au fff clar ce au de facut, nu ca pana acum, inainte sa glasuiasca Molcomu’ lu’ Binomu’

Leave a Reply