Președintele României Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune cu prilejul deschiderii Programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”. Iata extrasul referitor la agresiunile Rusiei si amenintarile acesteia pentru stabilitatea in bazinul Marii Negre :

————————————

“Din păcate, de la ultima întâlnire în acest format, situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre nu a evoluat într-un sens pozitiv. Astăzi ne confruntăm cu un spectru mai larg de provocări, cu un complex de ameninţări pe care nu le puteam anticipa cu câţiva ani în urmă și care fac mediul de securitate imprevizibil.

În Est, avem de-a face cu Federaţia Rusă mai activă, mai agresivă cu vecinii săi, care încalcă normele de drept internaţional şi care, prin acţiunile sale de militarizare a spaţiului Mării Negre, inclusiv în Crimeea ilegal ocupată, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagră.

Concomitent, în Sud, asistăm la un mediu de securitate instabil, caracterizat de violenţă, terorism internaţional care afectează continentul european şi migraţie ilegală. Aceste fenomene sunt favorizate şi de dificultatea găsirii unor soluţii durabile pentru criza din Siria sau Yemen și pentru stabilizarea situaţiei din Libia şi Irak.

Simultan, ne confruntăm cu ameninţări la adresa securităţii energetice şi cu atacuri cibernetice. La toate aceste provocări trebuie să răspundem cu fermitate şi promptitudine.

În viziunea noastră, cele două dimensiuni ale securităţii europene, cea Estică şi cea Sudică, trebuie tratate sistemic, prin identificarea unor opţiuni, atât pentru creşterea securităţii și a rezilienței statelor europene, cât şi pentru proiectarea securităţii, democraţiei şi prosperităţii în vecinătatea noastră. Cred, aşadar, că trebuie să oferim soluţii integrate, care să aibă în vedere elemente de securitate şi umanitare şi care să abordeze, în primul rând, cauzele focarelor de insecuritate, nu numai consecinţele acestora.

România acţionează responsabil şi contribuie substanţial prin iniţiativele pe care le-a promovat şi le promovează la realizarea acestui obiectiv.

Reuniunea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât se desfășoară exact în perioada de pregătire a apropiatului Summit NATO de la Varșovia.

După cum știți, România va pleda inclusiv în cadrul acestuia pentru o atenție sporită acordată Mării Negre, pe care o considerăm crucială pentru securitatea regională și euroatlantică.

Recentele declaraţii din partea Federaţiei Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste ameninţări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securităţii NATO ca reacţie legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă.

Problema securităţii energetice, în regiunea noastră, a căpătat o dinamică şi o semnificaţie nouă odată cu anexarea ilegală a Crimeii de către Federaţia Rusă.

Deşi nu suntem afectaţi în mod direct, nu putem fi impasibili la faptul că, prin anexarea Crimeii de către Rusia, Ucrainei, stat vecin României şi ţară cu vocaţie democratică şi pro-occidentală, îi este blocat accesul atât la incintele de stocare de gaze naturale, cât şi la resursele de hidrocarburi submarine din Marea Neagră.

În acest mediu de securitate regional complex și instabil, România urmăreşte în mod consecvent punerea în aplicare a priorităţilor sale strategice de politică externă şi de securitate: consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii şi a profilului său în NATO şi în Uniunea Europeană.”

 

10 COMMENTS

  1. Johannis vorbește mai lemnos decat răposatul Ceaușescu, e imposibil sa-l asculti si nici la lectura discursul sau nu risca sa fie mai apetisant; oricum, din pasajele subliniate (mii de mulțumiri!) ale răspunsului către Putin, se înțelege faptul ca acesta din urma (Putin) ia nota 3 la materia de “fond” fiindcă nu înțelege ca Deveselu n-are nimic de-a face cu Rusia. Atat a avut de spus dom’ profesor, restul e balmajala de la biroul de comunicații pe care, daca a trebuit el s-o înghită, trebuie s-o înghită si publicul, drept pedeapsa pentru a-l fi criticat pentru concizia din trecut.

  2. observ un lucru remarcabil:wc joshannis a invatat punctele cardinale.daca pana acum lituania era estul nato iar noi eram sudul,de data asta le-a nimerit.o fi nimereala sau chiar stie?

  3. No, apăi bine că s-o trezât şi “tufa” la viaţă…Fereşte-ne Doamne de un război, că până să urneşte din loc şi zâce vreo două vorbe, să gată războiu şi tratatele de pace îs încheiate…Sigur face “o altfel” de politică în comparaţie cu a predecesorului penal şi guraliv…ori din concediu, când îşi ia “paporniţa” cu el …ori când se află în hibernare şi visează “la ce bine-i să fii preşedinte”…io cred că ăsta şi când visează, o face mai încet ca noi…nu îmi place predecesorul, dar nici actualul…!

    • era cam prea stufos textul pt jihanis, ii trebuia timp sa ll toceasca. cred ca a fost @are tocilar la viata, lui, ca mintea nu i prea merfe

  4. iata cum s-a trezit la viata presedintele penal dupa 5( cinci) zile. era prea ocupat omul sa – si pozeze ravasitoarea la sibiu si sa se plimbe cu bicicleta in imprejurimile sibiului. ce mai conta ce spunea putin, cum ameninta romania tara unde intamplator a ajuns presedinte cu sprijinul serviciilor care au adus 3 ( trei) milioane de voturi nu se stie nici acum de unde oricate incercari fac sociologii ba cu cei care nu prea au votat, ba cu diaspora, ba cu hipsterii ba cu corporatistii ba cu mama ba cu tata. la cata limba de lemn are ciorditorul dovedit de case se scrijelesc peretii. intrebarea e ce soune penalul daca nu are o hartie in fata. si cu hartia in fata arata o suficienta o ingamfare de stapan al tuturor. atata nesimtire si indiferenta fata de tara asta nu avea nici macar basescu! oare cat mai trebuie pana se trezesc romanasii nostri si constata pe cine avem la cotroceni?nu cred ca sunt atat de prosti sa nu vada cum a ajuns presedinte un zero barat dar lenea dinei nu ii lasa!

  5. nu exagereaza Sasau cu atacurile la adresa Rusiei? Nu am nici o incredere, absolut nici o incredere ca NATO sau americanii ne vor apara, li se rupe.

  6. Asa a inceput si cel de al doilea razboi mondial cu mici ocupatii pana s-au trezit marile tari europene au fost ocupate, Nemti nu au gasit in Rusia nici-o harta de aparare ci numai harti de atac .

  7. Am urmarit mai de mult un documentar despre cum bogatii si puternicii lumii conduc din umbra guverne. In situatii de criza economica cuvantul de ordine era “genereaza conflicte”. Marile puteri adora sa poarte razboaie dar in nici un caz la ei acasa iar tarisoara noastra mica si corupta este perfecta. Nu se spune ca in spatele razboiului din Irak au fost fabricile de armament? Ce sa mai vorbim de marile companii de medicamente, si ele au generat un razboi. Asa ca in timp ce bogatii nostrii se vor refugia frumos la Monaco sau mai stiu eu pe ce insulita exotica, cu NATO sau fara, de incasat tot amaratii de noi o s-o incasam.

Leave a Reply