Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, demiterea imediată miniştrilor de Externe şi de Interne, Teodor Meleşcanu, respectiv Carmen Dan, pentru modul în care au fost organizate alegerile.

“Fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Presedintele se grabeste. Domnia sa cere demiteri si gaseste vinovati inaintea anchetei pe care o anunta. Si care e binevenita. Orice investigatie pe acest subiect trebuie sa conduca la solutii rapide, plauzibile a fi gasite rapid acum ca aerul politic e mai putin poluat…

Dar dca un astfel de necesar demers al investigatiei porneste cu o concluzie prestabilita, atunci el este inutil si serveste doar unui interes politic. Presedintele nu-si poate administra singur o astfel de lovitura cu un demers care de altfel trebuie sprijinit, pe fond.

In momentul de fata se deruleaza o ancheta in MAE, iar ambasadorii si consulii care s-au confruntat cu dificultati in procesul de votare in diverse tari vor da rapoarte scrise in legatura cu problemele intampinate.

Relatia centrala MAE-ambasade-consulate va fi serios verificata, atat in privinta cererilor dinaintea alegerilor privind sectiile de votare cat si a modului in care a decurs efectiv votul.

Presedintele Iohannis nu poate ignora faptul ca referendumul care a adus in plus doua buletine de vot si doua tabele comisiei au ingreunat procesul de votare.

Presedintele nu poate ignora faptul ca MAE a cerut BEC prelungirea programului de votare in sectiile de vot aglomerate, iar acest fapt a fost refuzat.

Presedintele nu poate ignora faptul ca STS a decis ca nici o tableta sa nu mai functioneze in comisiile de votare dupa ora stabilita de BEC.

Presedintele are tot dreptul sa ceara informatii, sa se implice in rezolvarea situatiei, sa ia in calcul faptul ca in lipsa vointei politice a PSD, PNL, USR, ALDE si PMP, votul prin corespondenta si cel electronic nu au fost votate in Parlament.

Presedintele are tot dreptul sa ceara remedierea de urgenta a problemelor, mai ales avand in vedere ca situatia din 2019 vine dupa alte probleme similare in 2014. Iar anul acesta avem alegeri prezidentiale si nu se poate repeta scenariul.

Presedintele are tot dreptul sa convoace un CSAT, unde sunt membri si ministrul de interne si cel de externe. Unde pot fi invitati legal si directorul STS si presedintele BEC. Toti trebuie ascultati, sa vedem problemele pe care le-au avut, cu ce dificultati s-au confruntat.

Nu poate fi exclusa o temere politica a unora de votul diasporei, dar pe de alta parte nici problemele logistice sau de alta natura nu pot fi ignorate din start, cand ai dublat numarul sectiilor de votare si ai avut un referendum peste alegeri, fapt care a ingreunat dpdv organizatoric scrutinul din 26 mai.

Cu toate aceste drepturi si obligatii ale presedintelui Iohannis, orice ancheta stabileste responsabilitatile si masurile la finalul ei, nu inainte. Ar fi ilogic sa fie altfel.

11 COMMENTS

  1. Bine ca au avut timp suficient sa il ancheteze pe Corlatean in 2014 cand s-a intamplat fix acelasi lucru…
    Lumea a inteles exact ce s-a intamplat si nu va uita nici de data asta, PSD-ul si-a revenit rapid din cele nici 23 de procente castigate si s-au refugiat in aceeasi idee stupica ca mai pot sa prosteasca poporul. Daca avea vreo urma de demnitate Melescanu isi asuma si isi dadea demisia fara sa mai comenteze, la fel ca si tupeista aia de Carmen Dan care se mai si infoaie.
    Nu e nimic, in stilul asta pana la parlamentare ALDE o sa dispara complet iar PSD o sa ajunga la 15%.

    • Sunteti un optimist. Daca o tin asa, nu-si revizuiesc aceasta atitudine care seamana mai degraba a tentativa de dus cu presul pentru atenuarea “zgomotului” generat de cei 22-23% fara furturi substantiale la vot (au fost ceva manarii, fie si prin impiedicarea votului diasporean), eu ii vad pe la 10% si de acolo neantul. Nu poti sa le urezi decat “drum bun” pentru cat dispret manifesta si ei si suporterii lor. Deci, mai degraba, ce le tot atragem atentia: fiecare pasare, in final, trebuie lasata sa piara pe limba ei!

  2. dl Președinte K. Iohannis nu a făcut nimic pentru frații noștri din diaspora ( a fost ales în 2014 și cred că avea o obligație morală, politică să inițieze discuții, comisii după votul din diaspora din 2014).
    dl Președinte Iohannis s-a limitat doar la o postare pe facebook și brusc, astăzi și-a adus aminte că frații noștri din diaspora au fost umiliți și în anul 2019.
    dl Iohannis de ce nu a solicitat convocarea CSAT -ului după evenimentul 10 august?
    dl Iohannis realizează că votul fraților din diaspora este îngrădit doar odată la 5 ani?
    “interesul” ieftin și oportunismul dl Iohannis trebuie taxat de cetățeni (dl Iohannis nu merită un nou mandat de Președinte).

    • Corect. Iohannis e de vina ca nu i-a amintit lui Melescanu ca trebuie sa-si faca treaba de Ministru de Externe. Jos Iohannis

      • citiți legile și apoi vedem dacă MAE are toată vina.
        STS, BEC, AEP nu trebuie să facă obiectul discuției sau facem anchetă de dragul PR-ului politic?!

    • Nu va suparati, stiti cine este CSAT?Nu?Va spun eu: fabulosii ministrii din cabinetul dancilez, deci inclusiv fabuloasa Dan, Carmencita Dan care ne-a expediat niste gaze pe acel 10 august pentru care am platit factura emisa pe 26 mai. Chiar credeti ca ar fi avut vreun efect? Sau este stilul dvs. de a propaga minciunile pesediste conform carora mereu altii sunt de vina?

  3. Ce mai citim pe Antena3.ro:
    Titlu: “Sfârșit tragic pentru un român. A fost ucis FARA MILA într-o benzinărie din Italia”
    Continutul stirii: “Aici s-a întâlnit cu alți doi români, care i-ar fi luat cheile de la camionetă, sub pretextul că este băut și nu trebuie să conducă în aceste condiții. Fiind împins de cei doi, Cristian s-a lovit cu capul DE ASFALT și a murit”

    Daca nici acu nu sunteti convinsi ca este un tabloid, nu stiu zau…:)

  4. 1. la alegerile parlamentare din 2016 au votat 6000 de cetățeni români din diaspora.
    întrebare: de ce cetățenii români din diaspora nu votează prin corespondență (legea produce efecte).
    2. de ce AEP, Guvern nu au promovat înainte de 1 – 2 luni votul prin corespondență? / cred că mulți cetățeni nu știu că votul prin corespondență există.

  5. Sa o luam pe rand: Carmen Dan trebuie demisa pentru tratamentul aplicat diasporei la mitingul din 10 august. Melescanu e recidivist, aceleasi probleme s-au inregistrat la votul din noiembrie 2014. Vorbim de dublarea numarului de sectii in conditiile in care au fost sectii cu doar o stampila de vot si o procedura greoaie de inregistrare a datelor votantilor? Iar suprapunerea referendumului a avut ca efect aplicarea a 3 stampile in loc de una si introducerea in urne a 3 buletine de vot in loc de unul. Despre ce vorbim aici? Daca cei doi ministri ar avea onoare si-ar da demisia. Dar termenul “onoare” este necunoscut politicienilor din psd

Leave a Reply