Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, demiterea imediată miniştrilor de Externe şi de Interne, Teodor Meleşcanu, respectiv Carmen Dan, pentru modul în care au fost organizate alegerile.
“Fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Presedintele se grabeste. Domnia sa cere demiteri si gaseste vinovati inaintea anchetei pe care o anunta. Si care e binevenita. Orice investigatie pe acest subiect trebuie sa conduca la solutii rapide, plauzibile a fi gasite rapid acum ca aerul politic e mai putin poluat…
Dar dca un astfel de necesar demers al investigatiei porneste cu o concluzie prestabilita, atunci el este inutil si serveste doar unui interes politic. Presedintele nu-si poate administra singur o astfel de lovitura cu un demers care de altfel trebuie sprijinit, pe fond.
In momentul de fata se deruleaza o ancheta in MAE, iar ambasadorii si consulii care s-au confruntat cu dificultati in procesul de votare in diverse tari vor da rapoarte scrise in legatura cu problemele intampinate.
Relatia centrala MAE-ambasade-consulate va fi serios verificata, atat in privinta cererilor dinaintea alegerilor privind sectiile de votare cat si a modului in care a decurs efectiv votul.
Presedintele Iohannis nu poate ignora faptul ca referendumul care a adus in plus doua buletine de vot si doua tabele comisiei au ingreunat procesul de votare.
Presedintele nu poate ignora faptul ca MAE a cerut BEC prelungirea programului de votare in sectiile de vot aglomerate, iar acest fapt a fost refuzat.
Presedintele nu poate ignora faptul ca STS a decis ca nici o tableta sa nu mai functioneze in comisiile de votare dupa ora stabilita de BEC.
Presedintele are tot dreptul sa ceara informatii, sa se implice in rezolvarea situatiei, sa ia in calcul faptul ca in lipsa vointei politice a PSD, PNL, USR, ALDE si PMP, votul prin corespondenta si cel electronic nu au fost votate in Parlament.
Presedintele are tot dreptul sa ceara remedierea de urgenta a problemelor, mai ales avand in vedere ca situatia din 2019 vine dupa alte probleme similare in 2014. Iar anul acesta avem alegeri prezidentiale si nu se poate repeta scenariul.
Presedintele are tot dreptul sa convoace un CSAT, unde sunt membri si ministrul de interne si cel de externe. Unde pot fi invitati legal si directorul STS si presedintele BEC. Toti trebuie ascultati, sa vedem problemele pe care le-au avut, cu ce dificultati s-au confruntat.
Nu poate fi exclusa o temere politica a unora de votul diasporei, dar pe de alta parte nici problemele logistice sau de alta natura nu pot fi ignorate din start, cand ai dublat numarul sectiilor de votare si ai avut un referendum peste alegeri, fapt care a ingreunat dpdv organizatoric scrutinul din 26 mai.
Cu toate aceste drepturi si obligatii ale presedintelui Iohannis, orice ancheta stabileste responsabilitatile si masurile la finalul ei, nu inainte. Ar fi ilogic sa fie altfel.