Sunt 300.000 de romani la munca in Marea Britanie. A doua comunitate a imigrantilor din regat. Se va implica Romania ca drepturile lor sa nu fie afectate grav?

 

=========================

România este conștientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie și va face acest lucru, iar decizia poporului britanic, în urma referendumului, ca Regatul să iasă din Uniunea Europeană trebuie abordată cu luciditate și calm, a declarat marți, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit cu presa română la sosirea lui la Consiliul European. Tema principală a reuniunii de la Bruxelles a șefilor de state și de guverne este ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un proces ce nu are precedent în istoria UE.

În acest context, șeful statului a vorbit despre prioritățile României și despre cum ar trebui abordat acest moment de criză, la nivel european.

“Noi avem suficient de multe lucruri de negociat. Mă gândesc la românii care trăiesc și lucrează în Marea Britanie și pentru care avem de gând să ne implicăm”, a declarat Iohannis, în interviul transmis de Digi 24. “Dacă românii doresc să lucreze acolo, este bine să găsească condiții echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie să purtăm negocierea în sensul în care să nu aibă ei pierderi de suportat din cauza acestei mișcări”, a precizat Iohannis.

El a îndemnat la calm în evaluarea acestei situații. “În niciun caz nu este cazul să intre cineva în panică. România este conștientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie și o va face”, a subliniat Iohannis.

Șeful statului a spus că Marea Britanie și România au puncte de vedere foarte apropiate în privința unor chestiuni de politică externă și securitate.

La nivel european, Klaus Iohannis a apreciat că, în prezent, țările din UE au păreri diferite privind Brexitul.

“Din diferitele luări de poziții publice există opinii ușor diferite. Unii vor să fie presată Marea Britanie, să plece imediat, alții ar sugera chiar că ar fi bine să se aștepte foarte mult”, a spus președintele României.

Totodată, a subliniat el, “nu se poate negocia nimic până ce nu există o solicitare scrisă din partea Marii Britanii (de ieșire din Uniune — n.r.)”. “Până în toamnă este foarte puțin probabil să avem un document pe care să putem negocia”, a arătat Iohannis.

Șeful statului român a subliniat că această situație trebuie tratată cu “luciditate”.

“Nu este cazul să ne grăbim peste măsură. Este bine să abordăm lucrurile cu calm, multă luciditate și fiind vorba de Marea Britanie (…), indiferent dacă se decide să plece sau să rămână, Marea Britanie rămâne un partener foarte important pentru Uniunea Europeană și pentru România și cred că este foarte ‘fair’ (…) să pregătim această mișcare foarte bine și să facem să rezulte, atât cât se poate, o situație în avantajul tuturor părților”, a precizat președintele României.

Întrebat cum își explică votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, Klaus Iohannis a spus că unele răspunsuri pe acest subiect ar putea fi “dureroase” și vor fi aflate în timp.

“Sunt întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri noi, cu toții, împreună. Sunt răspunsuri… probabil unele dureroase și nu o să le găsim repede. Dar eu sper să avem puterea să acceptăm aceste întrebări și să găsim răspunsurile corecte”, a mai spus șeful statului român.

14 COMMENTS

 1. Foarte corect comentariul lui B Chiriac la Ordinea zilei ieri. Cu o populatie de 20 mil de oameni Romania din pacate nu are nici un cuvant de spus in UE si aiurea. Cu un parlament anihilat de DNA, guvern numit din afara neales de cetateni si un presedinte ales in conditii dubioase si ca urmare absent la necersitatile poporului Romania e mai rau ca niciodata. Romania nu are barbati de stat sa o reprezinte in afara. E condusa prin institutiile de forta in pasivitatea locuitorilor.
  In ceea ce priveste insa Marea Britanie B Chiriac greseste. M Britanie nu va lasa din mana puterea financiara. Degeaba se bucura Merkel si altii. Hollande nici nu conteaza. Marea Britanie are aliat SUA si vor obtine cea mai buna negociere pt ei. Om trai si-om vedea…

  • bla, bla, bla si groh, groh, groh a declarat Iohannis, în interviul transmis de Digi 24.
   de Digi 24.
   de Digi 24.
   de Digi 24.
   Cu un pesedinte care apare numai la postul TV al securitatii care l-a si pus marioneta in fruntea tarii cine naiba sa negocieze?

  • Dragi romani din UK,

   Veniti acasa plini de speranta. Avem un presedinte neamt. Cel pe care l-ati vrut si din cinstea caruia au rasarit 6 case pardon 5 ca una s-a dus la instanta. Avem un guvern de tehnocrati securisti condus de un consilier de la UE adica ce vreti mai mult.
   Parlamentul cel nenorocit a fost anihilat de DNA si eroina Kovesi a fost decorata de ambasadorul american. PDL se cheama azi PNL si am scapat de pro-islamicul si pro-rusul Antonescu.
   O sa ne scape pana la urma DNA si ANAF si de Antena 3 ultima piedica in calea prosperitatii.
   Deci veniti in Romania e ce v-ati dorit si lasati pe englezii astia xenofobi ca la noi UE e la mare cinste o slavim ca pe Elena Ceausescu.

 2. D-le Tudor,

  Scoateti sintagma “SEFU’ Statului” din text, pentru ca dvs. stiti bine ca nu este! SEF este doar la personalul presedintiei de la Cotroceni, peste consilieri cel mult si in CSAT! In rest eu pe linie cetateneasca cu acest Iohannis nu am nicio relatie de subordonare pentru ca nu am semnat niciun contract direct cu el, ba chiar dimpotriva pentru ca si eu contribui la a-i plati salariul din taxele si impozitele pe care le achit lunar. Asa incat, relatia este inversa, eu l-am tocmit pe el, nu el pe mine, ca n-are cum sa fie SEFU’ meu unul caruia eu ii platesc lui salariul si nu invers!

  Unii dintre romani se stie ca au apetenta asta sporita pentru functii, grade si sefie. In armata, asa dupa cum isi mai pot aminti cei care au prins, moldovenii si oltenii erau disperati dupa grade, table si dupa functii! Asa incat, mai usor cu SEFU’ Statului, Prima Doamna, Maica Domnului sau ce mai e! Daca eram tigani nu mai eram obsedati de SEFIE si de Prime Doamne, atunci eram cu Imparati, Regi si Printese! Hau

  P.S. Ciolannis sa aiba grija totusi sa nu faca la fel cum a facut cu bulgarii cu flota NATO de la Marea Neagra!

  Probabil va face 20 de flotari, 30 de abdomene la sala de mese si o sa le ia talia, gatul si spatele ca masuri de consolidare a situatiei cetatenilor romani fugiti peste hotare in cautarea unei soarte mai bune!

  • Pai ce grija are ? Traieste in calmul lui fara memorii. Si de-o fi sa fie poate mai ia un mandat daca nu ia o vila imensa, BMW la scara, SPP-isti, pensie grasa, excursii in Florida. Care-i panica?

 3. Lieber Klaus, aud doar banalitati ce ne sufoca deja de citeva zile dar considerat contextul de “balamuc generalizat” rezultat al referendumului din UK, poti fi iertat.
  E clar insa ca in ciuda intentiilor repetate si rasuflate, nu vei putea negocia “un bel niente” in maniera
  pe care o sugerezi opiniei publice si presei. Britanicii sunt si vor ramane pragmatici si de bun simt astfel ca vor pastra si Romanii ce muncesc in sectoare modeste, cu venituri modeste pentru ca le convine forta de munca ieftina; si vor pastra bucurosi pe cei ce lucreaza in sectoare vitale pentru ei. Sanatate, educatie, finanta, cercetare deci doctoranzi. Mai trist decit orice mi se pare afirmatia si consideratia ca fara ajutorul romanilor din UK, Romania se impiedica sau se duce naibi fara 50 Mld. €. trimisi in tara in anii de dupa intrarea in EU.
  Cinste lor si rusine guvernelor noastre toate fara deosebire. Au indus Romanii sa plece din tara in cautare de o viata decenta pentru ei si familiile lor.
  Cred mai degraba ca te gandesti la al 2lea mandat cind vei avea nevoie de voturi deci de Diaspora.
  Cita ipocrizie si propaganda murdara cind de fapt te cam doare in basca nu numai de cei de aici, ce se mai vorbim de cine e departe. O spune cineva, eu, care am trait experienta emigrarii si dificultatilor de orice fel, ca de, asa e cind esti printre straini.-.

 4. Citez:
  ”România este conștientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie și va face acest lucru, a declarat marți, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis.”
  Cum bre? România e conştientă şi trebuie să se implice? Tu vorbeşti la general dar nu cumva tu eşti primul care trebuie să intri la acţiune deîndată? România se numeşte ţara dar nu numele ţării se implică! Sunteţi plătiţi gras doar pentru turism şi vorbe vorbite?
  Te-ai spălat pe mâini rapid încât nu ai nicio răspundere pentru funcţia şi scaunul ocupat la momentul de faţă!!! Tu eşti un simplu turist săptămânal în România pentru care încasezi venituri, bonusuri şi ocupi o funcţie în fruntea statului român???
  Ce ghinion pe acest popor !
  Citez:
  “Nu este cazul să ne grăbim peste măsură. Este bine să abordăm lucrurile cu calm, multă luciditate și fiind vorba de Marea Britanie
  Când?
  – După ce sunt terorizaţi toţi românii din M.B.?
  – După ce vor fi alungaţi de la locurile de muncă?
  – După ce vor fi atacaţi şi poate răniţi încât nu mai au de ales?

 5. ma mira acesta declaratie rationala, lucida si de bun-simt a neamtului, e o premiera. Sper sa nu ramina doar vorbe goale “la intern” si sa le zica si dictatorilor din Germania si Franta, fata in fata, acelasi lucru.

  • Viconte,
   Iti dai seama la ce nivel am ajuns? Sa te miri ca presedintele face o declaratie rationala in premiera?!
   Numai ca e plina lumea de politicieni si presedinti care vorbesc rational si chiar inteligent dar nu fac nimic. Desigur multi au textul scris de consilieri abili, smekeri si chiar cu talent in a scorni vorbe.

 6. A observat cineva vreo actiune concreta, actiune nu vorbe goale, a lui Iohannis cu rezultate bune pentru romani si Romania ?! El doar isi bifeaza agenda.

 7. Dracul cel spurcat să te ia împreună cu “guvenul meu” cu tot şi cu cei care te pupă ştii tu unde, dându-ţi like-uri ca să-ţi gâdile orgoliul….Vei avea tu grijă de românii din Marea Britanie când în ţară toate merg prost din cauza “guvernului meu” pe care l-ai vrut “tufă”? Păi tu nu poţi să ai grijă de cei care trăim în ţară şi mă îndoiesc că vei avea vrednicia să o faci pentru cei dinafara graniţelor… căci te doare undeva rău de tot numai de “votul din diaspora 2014”.

Leave a Reply