Klaus Iohannis, presedintele Romaniei – tara membra NATO – spune despre alt stat NATO, respectiv Turcia, ca se afla pe alta axa de securitate si interese decat restul Aliantei. Una adversa si extrem de periculoasa.

Daca o astfel de analiza circula de aproape un an in mediile informale de securitate, o afirmatie clara si publica n-a fost niciodata facuta de vreun stat aliat.

E pentru prima oara cand un presedinte dintr-o tara NATO vorbeste deschis de axa “Rusia-Turcia-Iran”. Reala, existenta, dar neindicata oficial de nimeni pina azi, pentru a nu stimula si mai mult incalcarea statutului si comportamentului de tara NATO a Turciei.

Dupa cum va spuneam si in postarea anterioara, incepem sa traim vremuri foarte complicate… 


Presedintele Klaus Iohannis a vorbit luni despre o “axa Rusia-Turcia-Iran” care complica situatia de securitate din zona Marii Negre. “Arealul (Marii Negre – n.red.) reprezinta o frontiera maritima a NATO si a UE, dar, in acelasi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran“, se arata in mesajul transmis de Iohannis la o conferinta de securitate.

Este pentru prima oara cand Iohannis evoca o asemenea axa, punand Turcia – care e un aliat NATO – alaturi de Rusia si Iran, scrie hotnews.ro.

De altfel, in mesajul sau, Iohannis insista asupra amenintarii Rusiei in regiune, aratand ca “In cadrul strategiei de consolidare a statutului de putere politico-militara la nivel regional si international, Moscova mizeaza pe mentinerea dominatiei sale politice, economico-energetice si militare in acest areal. De anul trecut … s-au conturat tot mai clar strategiile multi-vectoriale ale Rusiei, care utilizeaza instrumente diversificate, un adevarat arsenal hibrid in permanenta perfectionare si adaptare”.

Iohannis a transmis luni aceste mesaje cu ocazia deschiderii lucrarilor programului “Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil”. Mesajul a fost prezentat de catre Ion Oprisor, consilier prezidential la Departamentul Securitatii Nationale.

13 COMMENTS

 1. “o afirmatie clara si publica n-a fost niciodata facuta de vreun stat aliat.

  E pentru prima oara cand un presedinte dintr-o tara NATO vorbeste deschis de axa “Rusia-Turcia-Iran””

  A zis-o chiar Erdogan in Iulie 2016:

  “Today, we are determined more than ever before to contribute to the solution of regional problems hand in hand with Iran and Russia and in cooperation with them”

 2. Sa-i spuna cineva lui ponta sa-si scoata capul din curul lui erdogan! Poate asa se trezeste si el la realitate…

 3. Nu e Johannis acel aventurier gen Basescu care lua pe cont propriu orice focar de conflict si se hazarda in afirmatii care ar fi putut leza strategia Aliantei….Daca a spus-o inseamna ca asa s-a hotarat in echipa,de aia s-au intalnit la Bruxelles,Johannis impune respect si isi asuma la o adica responsabilitati in cadrul Aliantei…Nu spun ca in tara nu mai face si greseli dar cine n-ar face in toata agitatia asta continua,parca ar fi spitalul de nebuni,macar aia din cand in cand mai sunt si recuperati.

 4. M-am saturat de axe. Deocamdata e la stadiu de banuiala si cel mult proiect. Mai bine dl. Presedinte ne-ar spune cum stam cu padurile. La un Doamne fereste, nici paduri nu mai avem unde sa ne ascundem.

  • nu ma surprinde..ura fata de iranieni e cunoscuta la washington…multi politiceni si oameni stata de-ai lor faceau in anii 2009 2010 2011..panan prin 2014 lobby pt inceperea razboiului contra iranului..unii si-au facut campanie electorala prin garantarea neutralizarii definitive a iranului..unii cum e jhon bolton a cerut chiar un atac nuclear prevenitv al sua asupra iranului..nu ma mir..a sa se comporta marile puteri militare..Rusia sau SUa aceeasi atitudine aceleasi practice aceeasi aroganta

   • bine iranul le-a trantit in 2012 la pamant o drona stealth RQ-170 santinel apratinanad CIA ..au facut-o prin razboi electronic..si ma rog asta a cam potolit macar putin spiritul belicos american :)))

    • Exact așa i-au înspăimântat pe americani. Au dat iranienii cu drona de pământ iar yankeii au inebunit de frica. La școala de vara a PSD va baga în cap naivitate cu lingura și apoi va trimite la lipit afișe. Vezi ca aracetul ăla este toxic.

     • Americanii cu certitudine nu s-au inspaimantat, au devenit doar mai curcumspecti.Ma inspaimanta in schimb naivitatea ta, am si aracet si neuron la oferta.

 5. in orice tara normala, cu un presedinte normal, daca asa ceva se intimpla (adica presedintele sa nu stie sau sa nu priceapa ce zice, in numele lui, intr-o situatia oficiala, un consilier important) consilierul era demis instant. Sau presedintele (dar n-avem noi norocul asta).

  “Klaus Iohannis s-a aratat evaziv in ceea ce priveste mesajul atribuit lui si transmis luni de consilierul prezidential la Departamentul Securitatii Nationale, Ion Oprisor, care a vorbit, intr-un discurs la o conferinta de securitate, despre o “axa Rusia-Turcia-Iran” care complica situatia de securitate din regiunea Marii Negre. “O sa va explice dl consilier ce a vrut sa spuna cu acea axa”, a replicat Iohannis, intrebat de ziaristi cum comenteaza aceasta declaratie.”

  sa ridem, sa plingem?

Leave a Reply