Administrația de la Washington a propus o creștere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat de Pentagon pentru apărarea statelor din flancul estic al NATO (România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania) în anul fiscal 2018 față de cel anterior, relevă un document oficial al Ministerului Apărării american.

Concret, pentru anul fiscal 2018, administrația americană a propus o creștere a bugetului European Reassurance Initiative (ERI, lansată pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite față de integritatea teritorială a tuturor celor 28 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, pe fondul creșterii amenințării din partea Rusiei) la 4,777 miliarde de dolari, față de 3,419 miliarde de dolari în anul fiscal 2017.
Fondurile solicitate de Pentagon includ și două proiecte în România — unul, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilităților în baza de la Câmpia Turzii, iar celălalt, în valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

În contextul anexării Crimeii de către Rusia și al conflictului din estul Ucrainei, Washingtonul a lansat în 2014 European Reassurance Initiative, pe fondul cererilor de către țările din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice de măsuri suplimentare pentru descurajarea amenințării ruse în regiune. În cadrul ERI, Statele Unite și alte țări aliate participă cu militari și echipamente militare la exerciții de amploare în flancul estic al Alianței, alături de țările membre.

”Activitățile propuse în cadrul proiectului pentru anul fiscal 2018 vor continua să consolideze poziția SUA în domeniul apărării prin poziționarea capacităților adecvate, în locații esențiale, ca răspuns la noul mediu european de securitate și pentru a asigura aliații și partenerii NATO în legătură cu angajamentul Washingtonului față de articolul 5 (apărarea colectivă) al Tratatului Nord-Atlantic. Activitățile finanțate prin ERI sporesc capacitatea și pregătirea forțelor SUA, ale aliaților și ale partenerilor regionali, permițând un răspuns rapid în eventualitatea oricărei agresiuni din partea unui adversar regional contra teritoriului suveran al țărilor NATO”, se menționează în documentul citat.

În anul fiscal 2018, la exercițiile militare și la pre-poziționarea de trupe vor lua parte 6.850 militari americani, printre care 6.471 din forțele terestre și 379 din forțele aeriene. Aceștia vor participa la activități multiple în teren, printre care rotații pentru a spori prezența temporară sau a consolida capacitățile aliate și ale partenerilor în timpul exercițiilor planificate, creșterea în mărime și amploare a exercițiilor planificate pentru interoperabilitatea în cadrul NATO și sprijinirea programului de exerciții comune al USEUCOM (Comandamentul european al forțelor SUA).

Propunerea Pentagonului pentru bugetul ERI în anul fiscal 2018 include 150 de milioane de dolari ca sprijin direct pentru Ucraina, scrie Agerpres.

Comunicat MApN

Intrarea în România a opt convoaie NATO participante la exerciţiul multinaţional NOBLE JUMP 2017

Opt convoaie ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la exerciţiul Noble Jump 2017, vor sosi în România joi, 1 iunie, începând cu ora 9.20, prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, dinspre Bulgaria.

            Convoaiele militare, ce vor ajunge în România după debarcarea în portul Alexandroupolis, din Grecia, şi traversarea Bulgariei, sunt compuse din aproximativ 300 de militari cu peste 150 de vehicule de luptă şi transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre “Getica” din Cincu, judeţul Braşov.

         Menţionăm că, în perioada 1 – 4 iunie 2017, pe rutele de deplasare a convoaielor militare, traficul rutier poate fi îngreunat, astfel:

·        1 iunie 2017, intervalul orar  09.00-20.00, ruta Giurgiu-București (E85);

·        2 iunie 2017, intervalul orar 00:01-18:00, ruta București-Pitești (A2)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu;

·        3 iunie 2017, intervalul orar 09:00-17:00, ruta Giurgiu-București (E85);

·        4 iunie 2017, intervalul orar 00:00-15:00, ruta București-Pitești (A2)-Râmnicu Vâlcea (E81)-Sibiu (Valea Oltului)-Cincu.

* * * 

            Noble Jump 2017 (NOJP17) este un exerciţiu multinaţional cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite (JFC) al NATO de la Napoli, care se desfăşoară, în perioada 26 mai – 16 iunie, pe teritoriile naţionale ale Greciei, Bulgariei şi României.

            NOJP17 va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan – RAP), în Bulgaria şi România.

            Pe toată perioada exerciţiului, la Sibiu va funcţiona un Centru de Informare Media, sub conducerea structurii de relaţii publice a JFC Napoli. Acesta va fi încadrat cu personal din cadrul Ministerului Apărării Naționale şi din ţările membre ale NATO participante la exerciţiu.

https://www.dvidshub.net/video/528254/romanian-soldiers-prepare-exercise-noble-jump

16 COMMENTS

 1. Sper ca alocarile pentru Romania nu se vor opri doar la acele doua mici proiecte insumand 5,2 mil dolari.

 2. Deci Rusia inca se vinde bine in SUA ca sperietoare, pt castigurile industriei de armament:)
  Probabil de-aia si ISIS va trece ca amenintare NATO (NATO schimbandu-si clar adversarii, cu ocazia ultimului summit de la Bruxelles, dar nimeni nefacand nimic concret pt stoparea fenonenului inafara de buget mai mare pt arme).
  Colaitia anti ISIS deja e de “borc”, acu trebe’ NATO ca aia din Coalitie cumparau putin
  Da poate daca maresc bugetul ala, poate fac si mai mult decat vacante pt trupe p’aci prin tara, mai mult de 2 sapt pe an:)

 3. Da, asta e o veste imbucuratoare. Sa vedem cum se va materializa. Daca se poate, as vrea sa am armata mea nu a altora.

  • Dumneavoastra va pot raspunde pe indelete pentru ca postati mereu civilizat : avem armata noastra, e foarte apreciata. Dar numai impreuna, in NATO, putem face fata amenintarilor Rusiei. Nici o tara din Europa nu poate face fata singura agresiunii de la Est. Drept pentru care solutia NATO e vitala, iar noi suntem bine vazuti in interiorul Aliantei. Iar faptul ca Armata SUA cheltuie 5 miliarde de dolari pentru intarirea Flancului Estic al NATO din care facem parte si noi, asta e o mare veste !

   • si eu vreau colaborare cu sua..sigur ei vor mai mult colaborari cu Basescu pe care l-au sustinut ca pe un vasal cuminte ce a fost..dar,as vrea intai de exemplu sa se rezolve problema fondului proprietatea detinut de corporatii si fonduri de investitii americane….
    apropo daca noi am avea partea de colaborarea sprijinul tranferul tehnologic gratuit ,echipamente militare de ultima generatie ( iron dome de exemplu) srijin financiar si in infrastructura militara,cum primeste israelul..credeti-ma as fi cel ma pro-american.dar,in conditiile in care noi primim la preturi mari spre foarte mari niste cazane la mana a treia pe care le numim forta aeriana..chiar nu vad de ce sa fiu pro-american..altii primesc patriot gratuit si sprijin tehnologi plus transfer de tehnologie in industria proprie sa isi consolideze industria proprie de aparare..a se vedea iron dom si cam cat i-a costat pe americani…
    Sbuliniez daca Romania s-ar bucura de privilegiile Israelului din partea Sua as fi si eu si multi altii cu adevarat si sincer pro-american..in schim noi din partea licuriciului am primit doar țepe…
    Cu respect

   • Am inteles ideea si ceea ce spuneti Dvs., am ales sa facem parte dintr-un bloc militar mergem inainte si e bine asa. Nu imi aduc aminte ca Rusia sa fi amenintat fatis Romania. Ceea ce cred, e ca nimeni nu doreste, ca Romania sa devina un camp de lupta. Prin masarea in zona indeosebi de tehnica militara nu face altceva doar sa escaladeze tensiunile iar, lipsa contactelor diplomatice cu responsabili de la Moscova este contraproductiva.

    • Sunt mai mult de 10 declaratii amenințătoare la adresa României din partea Moscovei în ultimii 4 ani. Fără ca noi să fi spus ceva. Relațiile diplomatice se întrețin cu cei ce respectă dreptul internațional, cu hotii în general e greu să porți dialog

     • Nu va mai agasez, de acord cu Dumneavoastra insa, preceptele marelui Titulescu in privinta artei dialogului si altele, ne obliga (totusi) sa incercam. Daca dusmanii intre ei discuta, noi de ce n-am face-o.

 4. Vă bucuraţi de asemenea acţiuni!? Bucuraţi-vă…se apropie uraganul atacurilor între nemernici! Au fost alungaţi din alte ţări:elveţia, arabia saudită, turcia şi din alte ţări, şi, hopa, pas cu pas ciocu mic în românica, ţara minune dumnezeiască! Faceţi o analiză obiectivă cu tot ce s-a întâmplat în ultimii ani şi veţi constata aberaţiile şi minciunile în care trăim, dar şi manipularea crasă” NATO ne apără de rusia” când de fapt, sunt antrenamente militare prntru a răspunde la comenzi pentru distrugerea naţiunilor şi ţărilor unde sunt interese imense! Nu au nicio legătură cu apărarea reală a popoarelor din ţările respective, ucid sau distrug totul în jur când e vorba de interese! Radu, poţi să te superi pe comentariul meu dar fii obiectiv măcar în analiza proprie şi nu aici pe blog! Eu văd cu totul altceva faţă de alţii, altceva faţă de ceea ce se vorbeşte în văzul tuturor! Prin 1968 am fost la Cincu şi peisajul din zonă nu trebuie distrus! Câţi ani mai trebuie să treacă ca să înţelegem adevărul din spatele a tot ce se propagă pe guri!? Câte generaţii trebuiesc distruse ca să înţelegem că viaţa omului e prioritară!?

 5. aici avem un articol pozitiv, veste buna, e de bine. Ca urmare, numele de “Trump” nu apare, ci doar sintagme gen “administratia americana”, “Pentagonul a solicitat” – adica aia bunii; numele necuratului nu e rostit, fiind rezervat vestilor rele, negative.
  Subtila a mai ajuns presa in ziua de azi, nici nu-ti poti da seama cu cine tine. Yellow Journalism.

Leave a Reply