Comunicat postat pe www.presidency.ro :

Poziția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, privind propunerile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004, 317/2004

23 august 2017

În legătură cu propunerile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004, 317/2004, anunțate astăzi de către ministrul Justiției, Departamentul Comunicare Publică este abilitat să transmită poziția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis:

Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.

România se află într-un moment care îi este favorabil în planul relațiilor internaționale, cu precădere în comunitatea europeană. Ar fi în defavoarea țării noastre ca, după toate eforturile depuse până acum, să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției. Acest lucru ar fi în totală contradicție cu angajamentele pe care și le-a luat România prin aderarea la Uniunea Europeană și nu ar face decât să mențină pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare.

O parte din măsurile anunțate încearcă inducerea unei false probleme și acreditarea ideii că Președintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar. În realitate, rapoartele MCV, recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecătorilor europeni îl indică pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizează influența politicului în aceste proceduri.

În ultimul deceniu, preocuparea decidenților politici a fost aceea de a asigura independența justiției prin reducerea până la eliminare a rolului ministrului Justiției în cadrul procedurilor de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar, în paralel cu sporirea treptată a rolului CSM. Propunerile de astăzi urmăresc întărirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionării carierei magistraților, de fapt, slăbirea justiției.

Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituției și exercită funcția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiției este numit politic, prin votul unei majorități parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic.

Articolul 132 din Constituție prevede că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea, și nu în subordinea ministrului Justiției. Autoritatea însă nu se confundă cu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui să inducă diferențe artificiale între statutul judecătorilor și cel al procurorilor.

Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor. La acestea se adaugă și propunerea de înființare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmărirea penală a magistraților cu consecințe asupra competențelor celorlalte parchete specializate, în particular a DNA. În absența unor garanții legislative și instituționale cu privire la independența acestei noi structuri, riscul afectării luptei împotriva corupției este evident.

Propunerile ministrului Justiției necesită respectarea exigențelor transparenței decizionale și supunerea acestora unor autentice dezbateri publice. Totodată, având în vedere că aceste modificări afectează organizarea judiciară și cariera magistraților, punctul de vedere al magistraților este obligatoriu.

Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului.


PS : Date fiind expresiile utilizate si optiunile presedintelui Klaus Iohannis pentru arhitectura legislativa din perioada regimului Basescu, in care s-au produs abuzuri si derapaje in afara democratiei, este de presupus ca aceasta pozitie va avea consecinte din cele mai nedorite pentru imaginea, popularitatea si scorul scontat pentru al doilea mandat dorit de actualul presedinte.

E de inteles pozitionarea anti-PSD a presedintelui Iohannis, in perspectiva campaniei prezidentiale. Insa acest comunicat este o eroare strategica, care-l alatura pe Iohannis lui Basescu si Macovei, doua pietre de moara in orice asociere politica sau de imagine. 

Cred ca acest comunicat este inceputul coborarii in sondaje a lui Iohannis.

Interesant e cine i-a servit o astfel de pozitie, avand in vedere consecintele previzible.

 

 

10 COMMENTS

 1. Asa spunea si nastase inainte de alegerile din 2004… Rodica sta linistita. Ne intoarcem in 2000

 2. Iohannis a fost votat de oameni proeuropeni, civilizati. Imaginea lui Iohannis se intareste cu aceasta declaratie, cei ce nu l-au votat au fost din electoratul PSD care e complice cu hotiile PSD.

 3. Sa fim seriosi: abuzurile s-au facut din cauza lui Basescu nu din cauza “arhitecturii legislative”.

  Nu vad de ce nu pot face abuzuri DNA/DIICOT/parchet indiferent de cine numeste sefii.

  E drept ca traditional PSD-ul a fost cu “sa fure toata lumea” iar Basescu a venit cu “sa furam numai noi ca asa putem fura mai mult”.
  Dar daca maine ajunge Basescu ministrul justitiei, atunci poate sa numeasca pe cine vrea si ce-am rezolvat?
  Cel putin presendinte ii e mai greu sa ajunga ca a fost deja de doua ori.

 4. Well, bietul om a fost asigurat până si de “omologul” sau de la Washington ca va “câștiga bătălia anti-corupției”, vestea ca războiul continuă trebuie sa-i fi căzut greu la stomac. Mai vine si Macron, pe deasupra, in vizită si, daca “generalul” nu e chiar atat de prost cat pare, nu-i va da mâna sa mai conducă Strada spre o nouă victorie asupra guvernului, ca in Februarie 2016, cu noul Napoleon si presa mondială holbandu-se din balcoane. Oricum, discursul de azi poate sa ne mai scutească, o vreme, de propaganda deșănțata pro-Johannis, declanșată după episodul Rose Garden. Sau nu, ca speranța moare ultima iar prostia trăiește veșnic (vezi Orban).

 5. Johannis are dreptate degeaba il bagati pe picior de egalitate cu Basescu,toata puterea in justitie vine in mana unui ministru numit politic.Adica cum era pe vremea Rodicai Stanoiu.Asta numim revenirea la normalitate ? Normalitatea in care PSD se simte atot stapanitor dar nu v-ati gandit ca se va schimba puterea prin vot dupa care domnii care plang azi la tv(plang fals) cum ca justitia e instrument de persecutie,tot dansii vor relua repertoriul desi acele legi vor fi cele facute azi doar ca acum “mingea e la ei” deci e bine…La urma urmei Johannis are rol de mediator si cele mai multe voturi castigate dintre toti cei ce populeaza institutiile Statului la o adica de ce n-ar fi legitima numirea procurorilor la propunerea ministrului si avizul CSM,uitati exact asta se intampola,institutia prezidentiala modereaza o propunere venita dupa o consultatie intre puterea judecatoreasca reprezentata de CSM si cea executiva…Este ceea ce Constitutia spune….

 6. Exista multi prosti care nu pot intelege notiuni mai complexe despre justitie, puterea judecatoreasca, inspectia judiciara, separatia puterilor in stat etc. Nu e nicio problema, este democratie si de aceea toata lumea are drepturi.

  Eu ma adresez acum celor care inteleg perfect notiunile de mai sus si actioneaza ticalos:
  Meritati ca tot raul pe care il faceti sa il traiti pe propria piele inzecit ! Si stati linistiti, se va si intampla !

 7. Ma rog va Johannis sa dizolve acest paralment care colcaie si este condus de inculpati, condamnati si urmariti penali. Asta este realitatea domnule Tudor. Acum am inteles de ce cei mai tari si curajosi conducatori ca Lazar si Kovesi care luptat cu adevarat impotriva coruptiei au fost dati pe mana inspectiei judiciare. Astazi Inspectia Judiciara a dat semnalul de slugoi laudand acest proiect de distrugere a lui Dorel…alt Dorel uzarpator, pardon Tudorel. Doar Johannis, Lazar si Laura Kovesi mai pot salva Romania!

 8. 1. Guvernul are bugetul pe mână. 2. În România se fură foarte mult. 3. Guvernul să îi numească pe cei care îl controlează să nu fure.=> O fractură logică ușor de sesizat.

Leave a Reply