Ion Iliescu afirmă, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat “în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale, scrie Der Spiegel.

În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenţiei Centrale de Informaţii.

“Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie”, afirmă Ion Iliescu într-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicând că a aprobat solicitarea “în principiu”, detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeş, care fusese director al Serviciului de Informaţii Externe, iar atunci era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.

Ion Iliescu a precizat că el a aprobat doar “o locaţie” destinată CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special, pentru detenţie.

“Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat Iliescu, care a fost preşedinte în perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 şi 2000-2004.

“Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie”, a explicat fostul preşedinte. “În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a negat, săptămâna trecută, afirmaţiile unui jurnalist care a susţinut că pe teritoriul României au existat închisori CIA unde au fost torturaţi oameni, subliniind că nu există “o probă” că au funcţionat pe teritoriul ţării noastre astfel de centre de detenţie. Întrebat vineri seara la Realitatea Tv dacă au fost închisori CIA în România unde s-au torturat oameni, fostul şef al statului a spus că nu ştie. Întrebat dacă a citit raportul Congresului SUA privind închisorile CIA din întreaga lume, Băsescu a confimat, dar a precizat că “nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori”.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode “brutale”, de multe ori “ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute. Versiunea publică a raportului elaborat de Comisia senatorială de Informaţii a secretizat o serie de date, inclusiv numele ţărilor care au găzduit închisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este “BLACK” (“NEGRU”). Polonia are culoarea “albastru”, Lituania, “violet”, iar Thailanda, “verde”. Pornind de la această informaţie, din document ar rezulta că Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a semnat, în anul 2002, un acord cu o instituţie decizională de rang înalt din România (neidentificată în versiunea publică a documentului) pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie au fost de ordinul milioanelor de dolari. “În anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu … din ţara … pentru a găzdui un centru de detenţie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din ţara … să identifice modalităţi de susţinere a … în ţara … (…) Primii deţinuţi CIA au început să fie transferaţi la Centrul de detenţie NEGRU în toamna anului 2003”, se arăta în raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agenţia Centrală de Informaţii.

 

23 COMMENTS

 1. cimitirele nestiute.. a mortilor nerevendicati, ori din razboiul jugoslav ..de sub piscinele din inchisorile secrete.. a la van julet…!

  • Chestia e ca TOTI cei care ne-au condus in ultimul timp ne-au luat de prosti. Neaga la inceput tot cu privire la orice lucru negativ care aplaneaza asupra lor ca apoi, dupa un timp, cand totu-i evident sa zica si ei ca asa a fost dar ei n-au stiut ce semneaza, aproba, etc.
   Ideea e ca in capitalism asa se procedeaza, aia mari se folosesc de cei micuti pentru a-si mentine puterea, iar chestia asta cu torturile din centrele CIA e cam cum e ,,poseta” lui Udrea din zilele astea.
   Pentru a nu vorbi nimeni de jaful la care a luat parte Udrea & Co si despre faptul ca kovesi, coldea, stanciu & Co nu cerceteaza si nu doresc sa cerceteze jaful asta lanseazaa fumigena ,,poseta”. Pentru prosti tine … cateva declaratii a la Guantanamo, ebay, 50.000 euro si 4-5 zile subiectul de dezbatere e asigurat.
   La fel si cu centrele de tortura. Aflam ca niste indivizi torturau oameni, dar nu-i duceau in america in desert sa-i tortureze ci prin diferite tari bananiere (romania e una dintre ele!). De ce oare ?
   Simplu. Ca sa compromita mediul politic din tarile respective.
   Daca s-ar face un sondaj in america cu privire la faptul ca accepta sau nu aceste practici sigur peste 70 % ar zice ca practicile alea ,,neortodoxe” sunt necesare pentru ca marele stat sa prospere … si sigur pentru ca ,,democratia” sa fie implementata la nivel mondial si cu forta daca oamenii se opun. Deaia spun ca i-ar fi putut tortura linistiti in america.
   Apoi, operatiunile astea sunt secrete. Atat de secrete incat americanii dau la lume stirea. Ca sa vezi cat tupeu. Adica, v-am folosit, acum dati explicatii poporului de ce ati acceptat.
   Apropo, d-le Tudor, stirea ar mai putea fi completata de ex. cu cati generali americani au fost bagati la bulau pentru torturile astea. Banuiesc ca nici unul …
   Deaia zic ca si centrele torturii sunt tot fumigene
   Asa-i in capitalism. Ei cu banii noi cu scandalul.

 2. Aveti sange in instalitie chemati-l intr-o emisiune de maxima audienta pe acest mare specialist in devoalarea escrocheriilor banditilor ce conduc Romania si nu de ieri de astazi. “Conferențiarul universitar doctor Valeriu Avram, singurul profesor de istoria aviației din România a făcut, miercuri, la Palatul Comunal, o serie de dezvăluiri importante despre dotarea aviației militare din țara noastră. El a rememorat amintiri de dinaintea intrării României în NATO, atunci când responsabilii militari ar fi casat mai multe aparate de zbor, în condițiile în care acestea nu aveau nicio defecțiune:Valeriu Avram

  „Personal, am văzut la 75 de avioane IAR 93, la Craiova, cum au fost tăiate și s-au suit cu tancurile pe ele. Nimeni nu plătește pentru crima asta extraordinară? Am fost acolo cu inginerul-șef al aviației militare, care îmi era foarte bun prieten, și am plâns amândoi ca doi copii. Să vezi avioane nou-nouțe cu zece ore de zbor cum le taie… Asta e una dintre marile crime. Avioanele alea aveau garanție încă 30 de ani.” a arătat istoricul buzoian.

  Mai mult decât atât, el a precizat și motivul pentru care crede că șefii aviației militare au decis să renunțe la avioanele care mai puteau zbura vreme îndelungată: „Nu s-a vrut (să se păstreze – n.red.). S-au vrut avioane second-hand, pentru că sunt interese politice.”

  De altfel, profesorul Avram a afirmat că situația dificilă a flotei aviației românești este tot rezultatul gestionăriii defectuoase de către clasa politică:

  „În anul de grație 1986 România avea 900 de avioane reactive. Câte au acum, nu știu. De ce? Din cauza factorilor politici.””

  • “Factorilor politici”? Cine,care,la concret,caci iar dam la gramada si ramane “in coada de peste”.Si aia care urlau in strada atunci ca “neo-comunistii nu ne vor in NATO si UE” nu au niciun aport la distrugeri,nu au fortat luarea unor decizii? Nu cumva chiar se dorea de catre “cineva” ca si prin manevrarea Strazii sa se forteze pe directia interesului acelor “cineva” ?Asa cum au procedat si in multe alte cazuri precum privatizarea fortata,inchiderea unor obiective economice,retrocedari,distruderea IAS-urilor si institutelor de cercetari agricole,etc?Asa cum se manevreaza Strada chiar si in ziua de azi?

 3. Iliescu e un criminal si ca atare a aprobat inchisoarea CIA in Romania tot ca un criminal ce este. Mortii din Dec.89 dupa fuga lui Ceausescu si cei de la Mineriada din 13-15 Iunie sunt pe constiinta lui. Nemernicul asta merita cu toti acolitii lui sa zaca-n puscarie pana dadeau coltul.

  • Mai Nea…..,Daca nici americanii lor nu stiau ce face CIA,credeai ca ii spuneau aia lui Iliescu ce si cum?Ce arunci tampenii?Si cand toti poporenii urlau pe strada ca vroiau in NATO si UE, crezi ca erau nebuni vreunii,chiar si Iliescu sau Constantinescu,sa-ii refuze pe americani? Si cu mortii aia din ’89 sau mineriada, ai fost tu acolo ca sa stii cum s-a intamplat si cine au fost aia care,la Revolutie,au tras in populatie ? Veniti acum si aruncati tot felul de porcarii emanate de pe la propaganda mincinoasa taranista si liberala care de 25 de ani numai cu jeguri d’astea umbla.Si cate “ipoteze” idioate au mai compus ei, care musai trebuiau sa duca spre Iliescu,exact dupa aceleasi metode cu care azi umbla cu jeguri dupa Ponta sau alti adversari politici.Aceeasi hrana pentru prosti. Cata minte poti sa ai sa afirmi ca Iliescu ar fi responsabil pentru cei care au murit in ’89, tocmai dintre cei care au iesit in strada,printre altele,sa il sustina si pe el si noua conducere, care atunci era CFSN-ul ?

   • @papris minte de securist ce esti, da mai terchea berchea am fost pe strada in acele zile din Dec. 89 si pana in Iunie 90 si stiu exact ce s-a intamplat. Teroristii au inceput sa traga in Piata Palatului cand multimea a strigat fara securisti si comunisti in noul guvern anuntat de la balconul CC de Ilie Verdet. Teroristii aparand tocmai ca Securitatea si esalonul doi si trei al PCR sa nu piarda puterea din maini dupa ce Iliescu, Brucan, Gelu Voican Voiculescu au dat ordin sa-i impuste pe sotii Ceauscu.

    • Minte de securist ai tu, bai Varza.Lasa mosule ca am fost si eu pe unde ai fost tu si am vazut ce s-a intamplat,ba am scapat la o palma distanta sa incasez si niste gloante la Revolutie,si pentru ce,pentru toata golania asta pe care o tot derulati de 25 de ani? Auzi prostie la tine:ca teroristii au tras ca era huiduit Verdet.Pai aia au tras in multe locuri unde au fost plasati din timp de Ceausescu,cu cine stie ce scop,in principal au atacat Televiziunea si Ministerul Apararii,nu au venit ei fuguta,cu tramvaiul si cu pusca in punga de un leu.,ca sa ii faca pe plac lui Iliescu ca nu l-a vrut lumea pe….Verdet.Tampenii.

 4. Ăsta chiar ne crede proşti cu minciunile lui care le aruncă de ani de zile peste tot, deşi au fost materiale pe net tocmai din 2002-2003 şi el minţea pe toată lumea! Cum poţi să fii crezut că atunci era vorba de **nu ştiam că sunt pentru…** ?
  Încă nu am uitat perioada aceea:
  La ce faci legătură cu aliaţii dacă nici nu erau legături cu ei în acea perioadă?
  Poate aveai tu personal şi acum vrei să te scoţi curat?
  Atunci la ce ai aprobat dacă habar nu aveai?
  Dacă se întîmpla să fie o catastrofă aruncată peste românica prin ceea ce tu spui că habar nu aveai, nu cumva eşti direct complice la distrugerea acestei ţări?
  Nu cumva atunci ai făcut ceea ce nu trebuia pentru distrugerea acestei ţări?
  Multe scîrbe s-au perindat la guvernare în cei 25 de ani de zile:*săraci dar cinstiţi* încît aţi terminat românica asta cu civilizaţia voastră nemernică aiuritoare! Probabil tu ai fost cel care a şters demnitatea şi onoarea acestei ţări(…)!!!
  Şi de ce nu ai recunoscut la momentul cînd s-au dat cărţile pe faţă în legătură cu această CIA??? Acum va plăti daune românica cu vîrf şi îndesat din cauza unui *sărac şi cinstit* al României!!!

 5. … din perspectiva dvs de analist militar, D-le Tudor, ce credeti:
  Au avut americanii (CIA) ,,sediu” in Romania?
  Daca da, ce a presupus lucrul acesta? Ar fi putut sa tortureze in acel sediu?
  Daca a existat acel sediu, ai nostrii au avut informatii ce se intampla acolo?
  Oare rusii au avut si ei ,,sedii’ oficiale pe teritoriul tarii noastre din 89 pana in zilele noastre sau acest ,,privilegiu” a fost acordat numai americanilor?
  Va intreb avand in vedere ca prezentati stirea si NU punctul dvs de vedere lagat de stire.
  Pe mine (si banuiesc ca si le altii) , ca cititor al blog-ului m-ar interesa si parerile dvs ca formator de opinie pt. ca stirea a fost vanturata deja pe mai multe canale in ultimul timp.
  Daca doriti sa va abtineti fireste ca e dreptul dvs, doar e al dvs blog-ul.

 6. Sincer,am incredere in Senatul american,nu in tacerea sau gangurirea suspecta a institutiilor statului nostru.
  Nu stiu,dar la noi,astia dau secret sau strict secret si la informatii care ar putea fi publice.Cel putin asa vad eu lucrurile! Lauzesc in carapacea lor sau nu au competente,dar in schimb sunt numerosi si foarte,dar foarte remunerati de la an la an.

 7. Incredibil! cine face campania ANAF-ului:**Interesant este ca aceasta companie castigatoare a fost singura care s-a prezentat la licitatie si apartine chiar fratilor Micula, cei care au pus sechestru pe fondurile Ministerului de Finante pentru ca au castigat in instanta un proces cu statul roman si au de recuperat 178 de milioane de euro.**
  Şi apropo de cel care se voia preşedinte al acestei ţări: Meleşcanu spunea despre închisorile CIA:**am făcut inspecţii inclusiv la anumite aeroporturi, care fuseseră menţionate. Că este vorba de Băneasa, că este vorba de Aeroportul Kogălniceanu, chiar de aeroportul din Timişoara, nu am văzut niciunde o locaţie care să fi putut să fie folosită în acest sens (…)” nu pot decât să genereze o altă problemă, mult mai gravă. Prin cele afirmate, Domnia Sa ar accepta că nu are prea mare încredere în CIA şi, mai mult, din moment ce a ordonat inspecţiile, a suspectat-o că ar fi desfăşurat operaţiuni clandestine pe teritoriul României. Atunci, halal parteneriat! Cu cine s-a gândit directorul SIE că ar fi cooperat CIA, dacă a pus potera să-i caute urmele?!**http://www.cotidianul.ro/inchisorile-cia-in-romania-niciun-adevar-nu-poate-fi-ascuns-260347/
  CE INDIVIZI MINCINOŞI DE PARCĂ NU SE GÎNDESC CĂ ADEVĂRUL VA IEŞI LA IVEALĂ FIE ŞI DUPĂ 5-10 ANI DE LA ÎNFĂPTUIRE!!! CE OANENI LIPSIŢI DE DEMNITATE!!!

 8. Ha ha ha! sictir cu PDL-ul vostru înscris la OSIM, SUNTEŢI O APĂ ŞI-UN PĂMÎNT :
  P: parveniţii
  D: delicvenţi
  L: liberi
  La puşcărieeee!!!
  PMP la fel
  P: ponosiţii
  M: mincinoşi
  P: Prostitori
  La puşcărieee!!!
  S.O.S!!!

 9. Mamaie,ce “materiale” circulau pe net in 2002,Bruce Lee in tramvaiul 14? Si ce net aveai tu Pyssy in 2002,pe DIAL-UP.ISDN,retea locala sau….fibra optica :)) asfel incat stiai tu atunci si ce nu stia nici macar Congresul american? Du-te babo la oglinda si vezi.nu cumva ti-a crescut nasul mai ceva ca al lui Pinochio?

Leave a Reply