Liderii PSD au o slabă legătură cu intelectualii şi trebuie să fie prezenţi în mijlocul lor, a afirmat preşedintele de onoare, Ion Iliescu, el reproşând conducerii partidului şi faptul că după “capitalismul de cumetrie” se amplifică “politica de cumetrie”, în loc să fie promovate elitele.

“PSD trebuie să producă idei şi să se bată pentru aplicarea lor, iar aceasta presupune un nou mod de abordare a partidului cu mediul intelectual, atragerea intelectualilor tineri cu idei şi convingeri de stânga alături de partid şi implicarea lor în proiectarea politicilor publice”, a spus duminică Iliescu, la Congresul PSD, citat de Mediafax, el adăugând că aduce o critică directă liderilor partidului său pentru că au “o slabă legătură” cu intelectualii ţării.

Fostul preşedinte a arătat că liderii PSD nu sunt prezenţi în mijlocul intelectualilor şi a dat un exemplu în acest sens.

“Aş vrea să amintesc doar un eveniment recent: Festivalul Enescu. A a fost o mare manifestare a culturii româneşti, liderii PSD-ului nu au fost prezenţi. O singură dată a fost Ponta, pentru câteva minute, dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschişi liderii partidului nostru la viaţa intelectuală, la viaţa culturală, şi ăsta e un post semnal. Nu poate un partid să aibă forţă dacă nu are alături de el intelectualitatea ţării, oamenii care dau tonul în afirmarea noastră în lume”, a spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a mai criticat şi modul în care se face trecerea de la o generaţie la alta în partid, el subliniind necesitatea existenţei unei “‘ştafete continue” de la cei mai vârstnici la cei mai tineri, astfel încât să existe şi o continuitate de idei.

De asemenea, el a amintit celor prezenţi că există o problemă în promovarea elitelor şi după “capitalismul de cumetrie” se amplifică “politica de cumetrie”.

“Avem o problemă în recrutarea, pregătirea şi promovarea elitelor politice şi administrative, în asigurarea profesionalismului acestora şi aceasta nu se rezolvă îngustând baza de recrutare, folosind criterii care nu au legătură cu meritele personale. După capitalismul de cumetrie de care aminteam cândva, se cam amplifică fenomenul politic de cumetrie”, a mai spus Ion Iliescu.

11 COMMENTS

 1. Tatuca Iliescu…. Bre… nu poti lipi cuvantul intelectual de PSD…. Sunt prea multi marletzi la costum care nu au cum sa stea la aceeasi masa cu intelectualii.. Valabil pentru toate partidele din Romania…

 2. Genial ai fost cu înregistrarea lu nea nicu PCR! Parcă e ceva în comun cu actualitatea. NU?
  Apropo de subiect: are perfectă dreptate Iliescu!

 3. pentru ca “intelectualitatea” se afla in subordinea directa a Securitatii nu a PCR-ului, din cauza asta PSD-ul a pastrat doar “intelectualitatea” putina ce avea prioritate in fata nomenclaturii si care acum s-a evaporat pe lumea cealalta pe cale naturala

 4. :))) Cosorul lui Moceanu – cel mai iubit dintre pamanteni.
  bre ioane , psd-ul nu are treaba cu socialul in general.
  ce buni ar fi niste mineri sa stabileasca niste legaturi cu intelectualitatea.

 5. PSD-ului nu-i trebuie intelectuali ca aia ii critica , le incurca planurile ne inavutire prin furt si frauda , PSD-ul a facut echipa buna cu BOR .Au adus popii in scoli sa le spele creierele copiilor , sa-i transforme intr-o masa amorfa de pupatori de oase si atat .Ce ii trebuie PSD-ului intelectuali , ii au deja doar si-au trimis odraslele la studii prin strainataturi pe bani grei .Lor le trebuie doar un grup restrans care sa conduca formata din rechinii batrani si copii si nepotii lor si restul populatiei cretinizata la maxim si care sta de frica acatistelor popilor in genunchi si cu fruntea in praf asteptand poruncile stapanilor .Asta este societatea pe care o vor , stapani absoluti si robii lor .

 6. Iliescu viseaza la vremurile socialismului utopic, ceea ce nu inseamna ca n-are dreptate in privinta lipsei de intelectuali din PSD. Personal, nu cred ca opozitia o duce mai bine, oricat s-ar mironosi damele PNL prin lojile teatrelor bucurestene , cu Prima Doamna in frunte, dar vorba ceea, punct si de la capat.:
  Intelectualii nu vin,roi, spre PSD fiindca nu le place sa fie nici recrutati, nici incolonati, nici instruiti cum sa gandeasca si ce sa spuna, mai ales cand instructia se face de catre sergenti si caporali de tip Zgonea sau Vanghelie. Sigur, exista si exceptii ( dna Andronescu e o sfanta dupa cum suporta prostiile spuse de respectivii in decursul timpului) dar, daca nu confundam diplomele cu dovezi de cultura personala, Iliescu vede clar unde e nevoie de ingrosat randul.

 7. Tatuca Iliescu are ca-n totdeauna dreptate. N-am sa fac teoria chibritului in PSD. In principiu niciun partid n-are a face cu propri cetateni alegatori, toate in intampla deasupra capului lor fie ca sunt intelectuali sau nu.

 8. Dacă cineva mai crede că in oala asta mare si plina de c**at, numita clasă politică româneasca, mai sunt si intelectuali, se înșeală amarnic. Dovadă stă legislatia României car nu pare deloc facuta de intelectuali. Or mai fi ramas ceva oameni destepți dar sunt doar niste fripturisti. Intelectualii, înțelepții si oamenii deștepti cu adevarat, nu au putut gãsi o cale de mijloc intre principiile si valorile lor, pe de o parte, si c**atul politic de cealalta parte. Motiv pentru care s-au retras din politica, rămânând cu meseriile sau profesiile lor de baza, foarte prost platite de cele mai multe ori, dar și-au păstrat demnitatea, onoarea, valorile, etc. O parte dintre ei și-au gasit chiar joburi bine platite care nu le cer sa se abată de la propria etică.

Leave a Reply