Guvernul japonez a protestat miercuri faţă de desfăşurarea de către armata rusă a unora dintre sisteme de apărare antirachetă S-300V4 în serviciu operativ pe un lanţ de insule disputate din apropierea Japoniei, a declarat secretarul şef al cabinetului nipon Katsunobu Kato, citat de Reuters.

“Baterii ale sistemului de rachete antiaeriene S-300V4 au intrat în serviciu în Districtul militar Estic pe lanţul insulelor Kurile de Sud”, se menţionează într-un comunicat difuzat marţi de serviciul de presă al Districtului militar Estic al Federaţiei Ruse, citat de Interfax.

Este vorba de patru insule din lanţul Kurilelor de Sud – Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai. O dispută teritorială cu privire la aceste insule, pe care URSS le-a ocupat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, împiedică cele două ţări să semneze un tratat de pace oficial. Japonia numeşte insulele Teritoriile de Nord, iar Rusia, Kurilele de Sud.

Stadiul de pregătire a acestor sisteme de apărare antiaeriană, despre care armata rusă susţine că ar fi de o mobilitate ridicată, a fost evaluat de către generalul Ghennadi Jidko, comandantul trupelor din acest district militar rus, în cadrul unui test în care bateriile S-300V4 au simulat marţi acţiuni de contracarare la primirea unui semnal privind o eventuală încălcare a frontierei Federaţiei Ruse.

Sistemul – o versiune modificată a S-300V a cărei eficienţă ar fi de 1,5 -2 ori mai mare – este destinat să intercepteze rachete balistice şi alte ţinte aerodinamice la distanţe de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 37 de kilometri.

În ultimii ani, Rusia şi-a sporit în mod considerabil capacităţile militare în Insulele Kurile.

În aprilie 2019, Ministerul rus al Apărării a anunţat instituirea unei zone de supraveghere de către sisteme de apărare antiaeriană pe insula Kunashir. În august 2018, armata rusă a comunicat că avioane multifuncţionale Su-35 au fost dislocate pe aeroportul Iasnîi de pe insula Iturup.

Ziarul Flotei Pacificului, “Boevaia Vahta”, informase în toamna anului 2016 că Rusia a desfăşurat noi sisteme de rachete de coastă “Bal” şi “Bastion” pe Iturup şi Kunashir.

Armata rusă a raportat crearea unui aerodrom pe insula Matua din Kurile pentru avioane militare uşoare de transport. În 2016, presa rusă a informat despre planurile armatei de a înfiinţa o bază în Matua pentru navele marinei ruse. Rusia dispune în Insulele Kurile şi de tancuri T-72B3 modernizate, conform Interfax citata de Agerpres.

Leave a Reply