”Anunţul intempestiv făcut de ministrul Justiţiei, ieri, la bilanţul DNA, privind propunerea domniei sale de a prelungi mandatul doamnei Laura Codruţa Kovesi îl consider unul nefericit, nelalocul lui, pentru că inclusiv Comisia Europeană cere criterii de transparenţă şi un proces transparent privind nominalizările la în funcţiile de la Ministerul Public, cât şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu o suspectez pe doamna ministru de rea-credinţă, dar nu era locul să facă un asemenea anunţ. Dacă în cazul funcţiei de procuror general al României a anunţat criterii clare de parcurs privind nominalizarea, acelaşi lucru trebuia să se întâmple şi în cazul DNA şi la celelalte funcţii. Este anormal să vii să anunţi intempestiv, pentru bunele rezultate ale DNA – pe care nimeni nu le pune la îndoială – o nouă nominalizare a doamnei Kovesi la conducerea DNA”, a afirmat judecatorul Horatius Dumbravă, pentru Agerpres, înainte de participarea la bilanţul de activitate pe 2015 a Tribunalului Mureş.

Acesta consideră că prin anunţul respectiv ministrul Justiţiei i-ar fi făcut ”un mare rău’ inclusiv procurorului şef al DNA pentru că l-ar fi pus într-o situaţie dificilă, ”ca şi cum nu ar mai exista şi alţi magistraţi care să participe la o competiţie onestă şi cinstită”.

”Cred că poate reveni doamna ministru asupra declaraţiei – şi am această propunere către doamna ministru de a reveni asupra acestei propuneri intempestive – măcar pentru a păstra aparenţele, o procedură similară celei pentru procurorul general”, a subliniat Horaţius Dumbravă.

Si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a subliniat acelasi lucru ca si judecatorul CSM : “”În ceea ce privește declarația doamnei Prună, rămân foarte surprins (…) Legea ce spune? Că trebuie făcută o procedură de selecție, care presupune depunerea unor candidaturi, deci a unor dosare de intenție din partea unor procurori, analiza acestora și, în final, evaluarea și desemnarea unei propuneri, pentru că ministrul propune. Nu am auzit așa ceva, deci doamna Prună, în calitate de ministru al Justiției, încalcă, cu bună știință, legea și anunță, într-o ședință festivă, desemnarea, ca un fel de încununare a activității. Sigur că, bazându-ne pe cifre, DNA are niște succese, niște rezultate indiscutabile, dar nu se procedează așa, conform legii. Și cred că lucrul acesta trebuie subliniat și probabil că domnul prim-ministru trebuia să o tragă de mânecă pe doamna ministru al Justiției”, a declarat Tăriceanu, la o emisiune la TVR1.

 

14 COMMENTS

 1. Sunt atitia procurori cinstiți,care ar vrea sa facă treaba mult mai buna fata de ce a făcut aceasta femeie. În plus asupra acestei femei planează suspiciuni cum ca ar ascunde dosarele fostului președinte Traian Basescu. Atitea se aud in lumea asta civila despre ea ca pe Basescu îl acoperă. Trebuie sa plece,altfel va plana mereu asupra ei suspiciunea aceasta. Dacă are demnitate și e corecta fata de justiția din România,pe care o iubește atita de mult,atunci sa lase pe altul în locul ei care nu planează astfel de suspiciuni. Vrem un om care nu are legătură cu fostul regim Basescu.

 2. “CANTAREA CODRUTEI – Jurnalistul Ion Cristoiu: „De la aniversarile Tovarasei n-am mai intalnit o asemenea ridicare in slavi a unei fiinte vii… Au venit sa prezinte omagiile lor Codrutei Kovesi… Livia Stanciu, care-si zice judecator, a venit pentru a face elogiul DNA. Intelegem ca Livia Stanciu e pe veci recunoscatoare Codrutei Kovesi pentru ca a scos-o din rahatul numit Cazul Rarinca. Dar astfel de mismasuri curvasaresti se fac mai cu perdea… Sa-i pupe manusitele noii Tovarase” Bilantul triumfalist al DNA, care a fost mai mult o odata adusa Codrutei Kovesi, oda ce a atins apogeul atunci cand ministresa Justitieifosta asistenta a Monicai Macovei, a anuntat ca propune reivestirea sefei DNA, fara a face o procedura de selectie transparenta, asa cum s-a intamplat in cazul PICCJ si cum este recomandat inclusiv in Raportul MCV, la care multi se inchina si il iau drept litera de lege.
  In editorialul intitulat „O alta Zi a Tovarasei Elena Ceausescu: Ziua Bilantului DNA!”, Ion Cristoiu arata ca de fapt nu a fost vorba despre un bilant, ci despre „cantarea Codrutei Kovesi” si sustine ca de la aniversarile Elenei Ceausescu nu a mai intalnit o asemenea ridicare in slavi a unei fiinte vii. Cristoiu condamna si atitudinea presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cilos, ministresei Justitiei Raluca Pruna, sefei ICCJ Livia Stanciu si sefului SRI Eduard Hellvig, despre care afirma ca nu au venit decat sa-si prezinte omagiile Laurei Codruta Kovesi. Niste „stabi grabiti sa-i pupe manusitele noii Tovarase a Romaniei”, dupa cum afirma Ion Cristoiu.
  Iata editorialul lui Ion Cristoiu, publicat pe site-ul cristoiublog.ro:
  „O alta Zi a Tovarasei Elena Ceausescu: Ziua Bilantului DNA!
  Joi, 25 februarie 2016, la Cercul Militar National din Bucuresti a avut loc sedinta de bilant a DNA pe 2015.
  Chiar din primul an de facultate la Filozofie, alaturi de rationamentul care deosebeste un om de o capra – Toti oamenii sunt muritori. Socrate e om. Deci Socrate e muritor, am invatat ca tot ce e facut de mana omului e supus greselii. Prin urmare, ne spuneau profesorii, de la Senatul roman pana la NASA orice institutie are in activitatea sa lucruri bune si lucruri rele, succese si insuccese, chestiuni care trebuie continuate si chestiuni care trebuie curmate sau macar imbunatatite.
  Pentru aceasta, de-a lungul vietii pe Pamant oamenii si-au facut bilanturi.
  Din cate stiu eu cel putin, DNA e o institutie facuta de oameni, alcatuita din oameni si condusa de un om: Codruta Kovesi.
  Aceasta institutie a avut joi, 25 februarie 2016, sedinta de bilant pe 2015.
  Bilant inseamna peste tot in lume, chiar si in jungla canibalilor, unde se raporteaza la finele anului numarul oamenilor care au avut carne macra si numarul celor care au avut carne atoasa, un moment in care o institutie, un colectiv, o familie, un om, trage linie dupa o perioada de timp si trece in revista ceea ce a facut bine, dar si ceea ce a facut rau, lucrurile care trebuie continuate si lucrurile care trebuie indreptate.
  Oprindu-ma asupra Bilantului DNA pe 2015 cu aceste adevaruri ma asteptam ca la Cercul Militar National sa descopar o atmosfera de lucru.
  Ca in cuvantarile lor, atat Codruta Kovesi, cat si invitatii de onoare, sa treaca in revista nu numai succesele, dar si insuccesele, nu numai realizarile, dar si esecurile.
  Merge totul ca pe roate la DNA? Nu exista nimic de corectat? Nu neaparat in chestiunea scurgerilor ilegale din presa, a folosirii stenogramelor pentru a terfeli pe cineva, a dosarelor care stau la dospit, dar macar in felul in care se desfasoara anchetele, se strang probele, se fac rechizitoriile. Ca doar n-o fi alcatuit DNA din supermeni sau din ceea ce proletcultismul numea personaje pozitive, model pentru masele muncitoare. Ma asteptam la o trecere in revista si a lipsurilor. Ma asteptam ca macar presedintele Romaniei sa atraga atentia asupra unor lucruri care trebuie indreptate in activitatea unei institutii din cuprinsul acestei tari, ca toate institutiile supuse legii ca e loc de mai bine.
  Ma asteptam la asa ceva deoarece m-am dezobisnuit de mult de atmosfera Congreselor PCR, dominata de succese marete, prefatata de cantari in presa.
  A fost asa ceva Bilantul DNA?
  Nici vorba.
  Bilantul DNA a fost – cum ar i-a zis Hemingway unui volum de amintiri despre sederea sa la Paris, o sarbatoare continua.
  N-a fost vorba de bilantul unei institutii.
  A fost vorba de ridicarea in slavi a unei institutii.
  N-a fost vorba de bilantul unei activitati a unei institutii intr-o democratie.
  A fost vorba de sarbatorirea unei activitati:
  Lupta impotriva coruptiei in varianta catuselor si arestarilor preventive.
  N-a fost vorba de analiza rece a unei persoane care conduce DNA, om si prin urmare, supus greselii.
  A fost vorba de cantarea Codrutei Kovesi.
  De la aniversarile Tovarasei n-am mai intalnit o asemenea ridicare in slavi a unei fiinte vii.
  Presedintele Romaniei, premierul, seful SRI, ministra Justitiei, ministrul de Interne, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, n-au venit la bilantul unei institutii, una dintre institutiile statului de drept.
  Au venit sa prezinte omagiile lor Codrutei Kovesi.
  Culmea a atins-o Raluca Pruna, ministrul Justitiei, care a folosit Bilantul pentru a-i face un cadou Codrutei Kovesi. Anuntul ca a decis s-o reinvesteasca.
  Va vine sa credeti?
  Mandatul Codrutei Kovesi se incheie la finele lui aprilie al acestui an.
  Cu doua luni inainte, in cadrul festiv, un ministru al unui Guvern tehnocrat face din decizia de reinvestire a Codrutei Kovesi nu prilejul unei analize temeinice, in care sa intre in balanta nu numai avantajul experientei, dar si nenorocita experienta americana cu Eduard Hoover, seful FBI, care ajunsese sa-i santajeze pe presedinti, si nevoia de a da sperante si altor procurori ca ar putea conduce ceva, nu numai Codrutei Kovesi, care iata a fost sef intr-una din 2006 pana acum, de 10 ani adica si va mai fi inca trei, 13 ani deci. Nimeni nu spune ca la finele acestei analize nu se putea conchide ca Codruta Kovesi trebuie investita, deoarece fara ea Romania se duce la vale, in Marea Neagra, lac rusesc. Dar a face dintr-o decizie atat de importanta un moment de cadou festiv facut Codrutei Kovesi cu prilejul sedintei de Bilant, asta ce dracu mai e? Unde e judecata de tip tehnocrat? Unde e dezbaterea de tip democratic?
  A venit apoi, pentru a o concura pe Raluca Pruna la rasturnarea lumii cu fundu-n sus, Livia Stanciu, presedinta ICCJ. Din cate stim noi, ICCJ e o instanta de judecata. In fata ICCJ se prezinta cu drepturi egale atat cel trimis de DNA in judecata cat si procurorul DNA. Livia Stanciu, care-si zice judecator, a venit la Bilantul DNA pentru a face elogiul DNA si a se angaja ca va sprijini lupta impotriva coruptiei. Noi intelegem ca Livia Stanciu e pe veci recunoscatoare Codrutei Kovesi pentru ca a scos-o din rahatul numit Cazul Rarinca. Dar peste tot in lume astfel de mismasuri curvasaresti se fac mai cu perdea, nu asa, in direct, si la ore de varf. Pai daca sefa ICCJ si presedinta completului de judecata decisiv de la ICCJ declara public ca ea sprijina DNA cum sa mai spere acuzatul trimis de DNA intr-o judecata corecta, echitabila?!
  Asadar, potrivit stabilor grabiti sa-i pupe manusitele noii Tovarase a Romaniei, 2015 a fost un an de mari victorii in lupta impotriva coruptiei. E drept, in 2015 nu s-a dat gata nici o autostrada, sistemul de Sanatate a fost mai prost ca niciodata, Romania e tara membra a UE cu cele mai multe locuinte fara apa curenta, invatamantul e la pamant, o parte din romani spala la fund babalici italieni sau muncesc fara carte de munca in Occident.
  N-am avut nimic din ceea ce ar face mai buna viata omului simplu.
  Am avut in schimb mari, nebanuite realizari la arestari preventive si trimiteri in judecata.
  Desigur si acestea au fost necesare. Dar sa faci din ele o sarbatoare la care sa participe primii oameni in stat asta mi se pare o chestie halucinanta.
  De ce am scris aceste lucruri?
  1.Urasc sarbatoririle. Inclusiv acele in care ar putea fi vorba de mine.
  2.Activitatea DNA nu inseamna Lupta impotriva coruptiei, iar lupta impotriva coruptiei nu poate fi confundata cu lupta pentru o Romaniei moderna, europeana.
  3.Activitatea DNA e una necesara. Nu e insa o activitate care poate fi sarbatorita cu sampanie de toti mai marii tarii. In ce tara din lume se face din numarul de arestati, anchetati si condamnati un prilej de mindrie nationala?
  4.Codruta Kovesi e in momentul de culme al gloriei si puterii. Din prestatia de pana acum, imi dau seama ca s-a suit de mult in copac. Om mai batran decat ea, om care l-a vazut pe Nicolae Ceausescu iesit din TAB, imi permit sa-i spun ca din copac va trebui sa cobori la un moment dat. Depinde cum cobori.
  Pe scara sau azvarlita de acolo!
  5.Joi, 25 februarie 2015, Codrutei Kovesi i-a fost dat sa manance atata miere ca o clipa m-am gandit s-o salvez dandu-i o picatura de zeama de lamaie. Sa nu i se aplece!””

 3. Atata vreme cat justitia raspunde comenzilor politice si face acest lucru in mod vizibil si la nivel de varf, Romania este inca in haine rele! Nu ne puteti pacali! Irositi resurse, va pierdeti vremea si aduceti satul de drept pe minima rezistenta!Societatea civila transmite mesaje, pe care Sistemul Mafiot nu le ia in consideratie! Va veni nota de plata, negresit!

 4. Domnul Dumbrava a dar examen la barou acum 2 ani, căci voia sa iasă din magistratura și a luat sub nota 4. Nu cumva e nelalocul lui un judecător cu experiența, membru csm sa judece oameni de rand după ce a luat nota asta rușinoasă? Just asking

  • Dupa logica ta ministrul justitiei e om de rand?
   Tot dupa logica ta afirmi intai ca e un judecator cu experienta si apoi ca nu poate judeca “om de rand”.
   Dar daca domnul Dumbrava ar fi atat de slab professional precum spui intrebarea este: Cum ne putem baza pe un CSM in care patrund astfel de oameni? Inseamna ca e un un organism complet viciat fara o procedura corecta de selectie. Adica exact se intampla acum si la alegerea sefului DNA.

 5. De ce la bilanțul DNA nu s-a discutat despre frica de moarte care i-a cuprins pe tehnokk să mai semneze ceva? Păi, DNA e perfectă, nu? Ea nu greșește niciodată, nu abuzează niciodată, nu?! Are treabă numai cu corupții, nu? Și atunci, de ce nici măcar mercenarii ăia tehnokk nu mai au sânge în instalație? 😀

 6. De fapt, madam Pruna n-a făcut nici o gafa anunțând perpetuarea lui Koveși la domnie. Șefa DNA avea nevoie de un show de susținere locală (guvernul României) care sa coroboreze pe cel al susținerii internaționale (ambasadele invocate in discursul madamei K.) “asigurat” a priori. Ciolos, prudent, a trimis-o pe “datornica” de la Bruxelles sa facă anunțul iar Johannis, si mai prudent, a refuzat sa comenteze evenimentul ceea ce validează ipoteza “gafei” in caz ca cineva, Tariceanu saU vreun judecător iritat, sau amândouă categoriile de opozanți deodată, s-ar gândi sa se ia pe fata de lipsa de transparentă a numirii. Bănuiesc, iarăși, ca printre celebrele “ambasade” de la spatele numirii anunțate a lui Koveși, au existat unele care s-au făcut foc si para, la rândul lor, vazandu-se băgate “in fata” cum se zice, fara acordul lor expres, in speța, ambasadele europene care vor fi primit ordin sa stea deoparte din cauza scandalului cu presa, imprudent asumat de Ciolos si vehement expus in Parlamentul european. Deci, pe fatza, sprijinul internațional al madamei de fier, Koveși, consta in susținerea necondiționată oferită de ambasada americană, cel intern fiind acordat de SRI si “pedalele” (in sensul propriu, in lb.romană, ca in argoul francez “pedale” indica orientarea sexuală a celor etichetați astfel, aviz dlui Julien Ciolos) sale de la Ministerul Justiției. Si nu-i de mirare, având in vedere războiul FBI cu FB si Google, măcar pe flancul “estic” sa-l câștige, daca acasă la ei si-au ridicat in cap populația pe baza dreptului la liberă expresie. Well, măcar se confirma ce știam demult: noua sigla a democrației romanești reprezintă ciocanul “legii” încrucișat cu secera “ordinii”( daca SRI muncește in câmpul tactic poate fi reprezentat de o secera, nu?) de unde si aspectul de Plenara a PCR luat de Bilanțul DNA 2016, sesizat de dl Ciuvică (si de toți cei care au participat sau asistat la festivități similare in Epoca de Aur). Sa vedem cat va rezista sigla asta pe drapelulul național, cea din timpul lui Ceaușescu a ținut ceva vreme pana sa fie scoasă din pânza, ca un ochi dintr-un obraz, si tot cu sprijinul “heralzilor” internaționali fusese desenata!

 7. Continued. Văz pe DCNews ca madam Pruna vorbește de “recompensa” asigurata prin lege (vezi op.cit) acelora care sunt “performanți” in primul mandat! Pe cale de consecință se ASIGURA AUTOMAT 2 mandate oricui s-a dovedit “bun manager” in primii 6-5-4 ani de stat la putere, deci știm clar ca președintele Johannis va sta automat la putere încă 9 ani, șefii serviciilor , procurorii șefi si judecătorii de la Înalta Curte, numiți de d-sa, la fel, doar parlamentarii vor fi “aleși”, mandatéle acestora putand fi “scurtate” de DNA la cererea presedintelui sau nu, după cum se nimereste, in orice caz, nu de popor/Demos, cum vrea nenorocita de Constituție cu care s-au încurcat nepricepuții de după 1990. Trăiască DEMOCRAȚIA!

 8. Dl Radu Tudor,
  In 2014 Sen. Ron Johnson spune ca a intalnit o femeie demna si curajoasa respectiv L.C. Kovesi si trebuie sustinuta in continuare. Ambasadorul Klemm e de aceeasi parere. De la UE binecuvantarile vin oricum. Pres. Iohannis are aceeasi optiune, Ciolos… etc. etc. Cand toate vocile canta la unison, nici Dumnezeu tatal daca participa la concurs nu ar avea sansa.
  Dar, daca nu D-zeu, macar sfintii sa mai participe la competitie, poate doar asa vedem si noi Razboiul Stelelor – It’s a Wrap! Darth Vader ? 🙂

  Off topic,
  Va rog sa ii transmiteti lui M. Badea multumiri – am ras copios la momentul : Suna la SMURD! : “Internetul de mare viteza la sate cu camere de luat vederi in fata obiectivelor, ca romanii din strainatate sa isi vada gaina care trece prin fata bisericii” -Sandra Pralong.
  De acord cu Mircea, greu de comentat, mai ceva decat Capela Sixtina :). Deduc ca Dna Pralong s-a gandit la un Big Brother, adica un fel de Nea Marin Mai Mare de la Sate, care vede gainusa cum trece prin fata bisericii. Tare!
  Nu inteleg insa si sper ca Dansa nu aduce o ofensa, fiindca Gainile nu se plimba libere prin fata bisericii, ci in ograda, noi asa stiam din mosi- stramosi, dar na!old fashion now! Gaina merge la biserica cu mersu’ leganatu….cu dragoste amestecatu….
  In fata bisericii sunt locuitori ai satului, sau locuitoarele -taranci.
  Le-a numit D-na Pralong pe taranci gaina? Nu-i frumos! rural, rural dar nici chiar asa!
  Daca se refera la gaina-gaina, familia cotcodaceelor, atunci : hey!protectia animalelor cu privire la dreptul gainuselor la intimitate -Big Brother nu se poate holba asa cum vrea la… gaini, zau!.
  Sau ideea Dnei Pralong porneste poate de pe la diverse intruniri…? .: Cafeneaua Pasoptista -Bucuresti .”Noii Pasoptisti -Puii de gaina POT!.
  “Aseara am participat la Cafeneaua Pasoptista la invitatia Sandrei Pralong.
  ….”un experiment despre puii de gaina care dezvolta un sentiment maternal fata de primul obiect cu care intra in contact….”
  Poate puii de gaina vor dezvolta un sentiment maternal fata de camerele de luat vederi de la sate. Mi-e frica insa ca o sa-i zica Mother : mamaaaa!!! ghici cui? tocmai lui Big Brother. ha! Brother, Mother, acum cine se mai incurca de un cuvant?
  Who’s watching me?…… : https://www.youtube.com/watch?v=7YvAYIJSSZY

 9. Am incercat sa ma uit putin la modul in care a fost prezentata activitatea DNA. Greu suportabil ! Dupa anuntul ministrului de justitie nu m-am putut opri sa nu ma gansesc la Marea Adunare Nationala si la realegerea obligatorie a “tovarasului” care, desigur, era singurul candidat…

Leave a Reply