Mesajul judecatoarei Gabriela Baltag adresat colegilor din CSM si prezentat in exclusivitate de Lumeajustitiei.ro:

Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi

Politica penala a unui stat nu o redacteaza magistratii. Puterea judecatoreasca trebuie sa respecte vocatia constitutionala a celorlalte doua puteri, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezinta strict de atributul lor.

Am speranta ca justitia nu va cadea in capcana intinsa de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care si le dau unii sau altii dintre actorii politici.

Judecatorii aplica legile, nu le creeaza. Daca este buna sau nu o reforma, fie ea si …. penala (asa cum ni se solicita sa ne pronuntam explicit zilele acestea), este cine sa ne spuna.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit ca nu mai avem mult si ramanem fara procedura penala. Curtea Constitutionala are suficiente mecanisme sa verifice, pe de o parte, respectarea atributiilor de catre cei in drept sa legifereze, iar pe de alta parte, sa inlature tot ce nu este in acord cu drepturile si libertatile cetatenilor.

Nimeni nu mai vorbeste astazi despre principii, despre garantiile pe care trebuie sa le primeasca toti cei care ajung in fata instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie.

Ma asteptam sa vad un interes sporit pentru o tema care ar trebui sa intereseze pe fiecare. Este justitia in afara de orice influenta nefericita, este la adapost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu si-a asumat aceasta tema pana la capat. Avem angajamentul ca dupa pozitia exprimata de Curtea Constitutionala suntem la adapost de orice pericol. Nu avem inca si dovada… care implica responsabilitati concrete.

Ce ar trebui sa ne ingrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au incercat sa ne dea lectii, sa ne indrume, potrivit viziunilor lor; se intampla acest lucru si in ultimul timp. Ce nu stiu aceste persoane este ca justitia a existat dintotdeauna, indiferent de oranduire, de puterea celor indreptatiti sa surprinda sau nu o realitatea legislativa care uneori se intersecteaza si cu nevoia de schimbare a societatii.

Apreciez ca este timpul sa ne implinim fiecare sarcinile, obligatiile, sa nu mai privim catre locuri unde nu avem ce cauta. Justitia are sansa ei, la fel si legislativul si executivul. Justitia nu poate fi partasa la scene de incitare populara pe teme pe care mai apoi trebuie sa le implementeze. Astazi, unii spun ca nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar maine daca vom continua in acelasi mod vor striga ca nu mai doresc instante! Spre ce ne indreptam este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreapta justitia trebuie sa ramana departe de conflictele pe care mai tarziu este chemata sa le dezlege! Asa consider ca trebuie sa fie justitia: fara prejudecati, fara partinire!

Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti sa devina Consiliu o scena politica! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei. Va rog sa nu mai ingaduiti alte lectii, de principii, asa cum in mod penibil s-a intamplat in ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

judecator Gabriela Baltag

Membru in Consiliul Superior al Magistraturii

12 COMMENTS

 1. serios nu poate? pai tocmai a facut acest lucru incepand cu individa care conduce acum csm-ul aceasta institutie stalinista care ne arata ca nu are ce cauta ca institutie si nu-si respecta statutul. ati vazut cumva ca csm-ul sa discute despre incalcarile tot mai dese ale legii facuta de procurorii dna? ati vazut sa discute de abuzurile facute de acestia? csm-ul a luat in discutie sutele de decizii ale judecatorilor care au respins dosarele pentru prostiile facute si incalcarea legii de catre procurorii dna? doar ieri am avut doua astfel de cazuri la orban si bercea iar csm-ul tace. pentru ce exista acest csm doar ca sa-i repereze onoarea codrutei si sa apere justitia si asa zisul stat de drepti? am vazut astazi un nou episod de slugarnicie si pupincurism jegos la adresa lui ciolanis hotul de case din sibiu. si atunci ce tot discutam de csm-ul asta de rahat care-i apara pe procurorii care au distrus atatea vieti, cariere si demnitatea oamenilor prin rechizitorii mincinoase si ilegale?

   • Daca a fi impotriva hotilor,delicventilor,infractorilor se cheama a fi basista atunci o sa fiu si asa desi nu miam dorit-o niciodsata,alta replica nu aveti…Nu esti cu infractorii din parlament inseamna ca esti basist

    • Stimata Anda, acuzele dvs. nefondate impreuna cu pornirea dvs. evident subiectiva va face sa pareti ca sunteti o reprezentanta a sexului frumos care aveti porniri de ura. Nu vreau sa presupun, dar din ceea ce scrieti pare ca sunteti totusi grasa, urata si complexata, pe langa ca dvs. de fapt sunteti o basista oparita sustinatoare de pro-securisme. E adevarat?

     V-as cere totusi prea mult daca v-as sugera ca in aceasta dimensiune aveti un aliat la care puteti face apel la orice ora, aliatul acesta de nadejde, era sa zic al oricarui prost, fiind “logica”? Adica, in aceasta viata n-ati putea totusi sa faceti un efort si sa va raportati mai mult la logica, chiar daca prostia va tenteaza intr-o atat de mare masura?

     P.S. In asteptarea raspunsului dvs. competent va asigur de gandurile mele bune si de transmiterea catre dumneavoastra a energiilor pe care le emiteti disonant in eter. Sper sa va bucurati de spectrul personalitatii dvs. si sa culegeti roadele a ceea ce simtiti si semanati in aceasta dimensiune! Orice in afara de ura si reaua intentie pe care le emanati!

 2. clarificare: in titlu se spuna ca un membru CSM spune ca “Justitia nu poate fi partasa la scene de incitare populara” iar alta stire pe A3 spune ca membrii CSM au votat IN UNANIMITATE sesizarea CCR. deci…
  1. Judeacatoarea respectiva nu e membru CSM?
  2. Este membru CSM a adresat aceasta scrispare deschisa DAR a votat sesizarea CSR?
  merci

  • de adaugat ca nu stau toata ziua s-o frec printre stiri, scriu ca sa ma destresez la job, deci chiar as vrea sa stiu care e treaba, ma refec ca un raspuns ar fi o buna susra de informare pt mine. un misto, doar o pierdere de timp pt toti

    • Ba, tu cu cine te certi singur pe aici?!

     Du-te cu Basescu Sticle si lasa-ne… Da-te in emoragie cerebrala cu toate balariile pe care le vomiti! Noapte buna!

 3. Aleșii n-ar trebui să aibă dreptul să facă numiri pentru o perioadă care să depășească termenul la care se încheie mandatul încredințat prin vot de cetățeni.

Leave a Reply