Găini pînă la moarte

Miza războiului politic dintre Iohannis și Dragnea e străvezie ca o sentință a Liviei Stanciu. Iohannis vrea să-l scoată pe Dragnea din peisaj. Fără Dragnea, din victoria PSD rămîne o guvernare la fel de slabă ca miniștrii ei, numai bună să facă praf planul de reduceri și pomeni care a fascinat electoratul.

Dar drumul de la dorință la idee e greu. Mintea profesorului de fizică a avut nevoie de meditații, iar catedrele de Optică și Acustică de la Universitatea “Ochiul și Timpanul” i le-au dat. Așa a fost respinsă Sevil Shhaideh, așa s-au întîrziat procedurile de numire a premierului, așa a fost acceptat Grindeanu prin sms, așa au apărut ordonanțele în presă, așa a ajuns președintele la ședința de guvern și în Piața Universității, așa s-a ajuns la referendum.

Lăsînd la o parte năucitoarea prostie a pesediștilor, există la Cotroceni o sală a hărților și un plan articulat, care și-a propus să transforme ficusul în plantă carnivoră.

Dacă Guvernul nu dă cele două ordonanțe, soarta PSD ajunge în mîinile lui Iohannis. O lege în Parlament sau o asumare a răspunderii Guvernului devin pești care se zbat pe masa de promulgare. Iohannis poate întîrzia promulgarea dincolo de termenele procesului Dragnea 2. În plus, pe toată durata întîrzierii, Iohannis ar culege simpatia publică ce decurge din stoparea grațierii.

Dragnea urmează să fie condamnat în cel de-al doilea proces, despre care nu se știe nimic clar, cu excepția sentinței. Și pe prima condamnare a lui Dragnea se văd amprentele puterii nealese, dar ăsta e modul în care sistemul își prinde adversarii de nas.

Dacă Dragnea e scos din schemă, PSD intră în epoca luptelor interne, în care baronii și acoperiții, adjuncții și trecătoarele vedete de talk-show se vor sugruma între ei pe faliile de rupere. Vor fi desprinderi, migrații, trădări, sciziuni. Sfătuitorii cu epoleți ai președintelui Iohannis vor ști să mîne o fracție a partidului spre ideea unui guvern de coaliție cu PNL, apoi spre opoziție. Cum? Statul modernizat își exprimă dorințele prin dosare.

Și astfel, la cîteva luni de la cea mai mare victorie din carieră, PSD nu numai că pierde guvernarea, dar își pierde viața. S-ar zice că, fără grațiere, e condamnat la moarte.

La rîndul lui, Iohannis, liderul cruntei înfrîngeri suferite de PNL, un personaj care aproape își pierduse ființa politică, devine singurul candidat al dreptei la prezidențialele din 2019.

Asta e, așadar, miza războiului. Ordonanțele în sine îl lasă pe Iohannis rece. Dacă i-ar fi păsat de Justiție, de penali și de corupți, s-ar fi sinucis de rușine numai citindu-și dosarele și declarațiile ANAF.

Ca de obicei, România se irosește în nimicuri, pierde timp, energie și ocazii. Orbecăie patetic într-un labirint justițiarist în vreme ce națiunile din jur formulează o viziune. Noi nu ne mai batem capul. Relațiile noastre cu viitorul au fost dintotdeauna reci. Ultima găină din aprozarul Europei e la locul ei.

 

8 COMMENTS

 1. 🙂 🙂 i-a cântat creierul pe limba gâştii, cu moţ de curcan, piele de porc, coadă de tâmp, caracter de găină sub influienţa băuturilor alcoolice cu iz de năsuc! :))))))))))))))

 2. “Stenograma VI. SOV către Doru Buşcu: Academia Caţavencu trebuie să răspundă intereselor lui Sorin Ovidiu Vîntu. Punct!”

 3. Well, macar sa vedem cum se instaleaza o dictatura-cum se da jos am văzut acum 27 de ani, cei care am avut privilegiul sa trăim zilele acelea. Ca am fost manipulați si-atunci nu e nici o îndoială, dar elanul străzii din Decembrie 89 nu era contrafacut, nu era o fâțâială de doi bani tip USR cu corporatiști culcati pe jos in parlament, cretini înfierbântati lalaind pe bulevarde si jandarmi fumând alene pe sub coifuri jur împrejur. Elanul acela era real, de-asta a si mers manipularea asa de lin, libertatea te ia pe sus, ca vinul bun băut cu prietenii, nu-ți mai pasa de rucsacul lui Turcescu, nici de faptul ca poate sa te împingă sub tanc in timp ce se preface ca striga “jos dictatorii” laolaltă cu tine-mergi inainte si gata. Acum o sa vedem inversul situației; sper sa nu-l omoare in bătaie pe Tariceanu cand vor invada Parlamentul, ca nici securiștii nu mai sunt ce-au fost, cei de pe vremea mea l-au cruțat pe Coposu, madam Bazgan nu cred sa se dea in laturi sa-i bage tocul pantofului in ochi, sunt sigura de asta. Aștept cu interes guvernul Ciolos 2 de tehnocrati cu fata umană.

 4. Totul a inceput cu vizita ELEFANTULUI de la Cotroceni, un inconstient. Pina nu iese sa linisteasca situatia asa o vom duce.

 5. “Asta e, așadar, miza războiului. Ordonanțele în sine îl lasă pe Iohannis rece. Dacă i-ar fi păsat de Justiție, de penali și de corupți, s-ar fi sinucis de rușine numai citindu-și dosarele și declarațiile ANAF.”
  Da, un adevar rostit, ca o “lovitura de gratie”, dar degeaba….
  Pentru ca adevarul, in batalia politica, nu e considerat nici cat o ceapa degerata : este negat, este pervertit, mistificat …este oricum si in orice fel transformat …..pentru ca in final sa fie adus la o valoare zero. Se practica de mult, nicio noutate.
  Si mai este ceva acum: dialogul surzilor, asta se practica.
  Am obs. in emisiunea Danei Grecu ca Min. Justitiei a postat pe facebook -explicatii asa zice dansul, in special ptr. tinerii care acum protesteaza, rugandu-i sa citeasca ei cu capul si mintea lor foarte ATENT aceste explicatii.
  Pentru Dzeu, nu vede Min. J ca e inutil demersul sau?
  1. ei nu vor explicatii de niciun fel, pentru ca de fapt NEAGA orice ce vine din partea PSD, poate fi perfect corect tot, ei nu vad, nu aud, nu doresc sa stie detalii tehnice juridice-care in paranteza fie spus- sunt cam greu si de inteles pentru multi care nu au o baza de intelegere a termenilor juridici.
  2. ei au fost setati pe niste lozinci (dovada pancardele -afiselor) pe care le tin in mana la proteste cum sa-i mai intereseze lamuriri -explicatii pe tema respectiva oferite de Min. J.
  Cine dintre ei (protestatari) sa inteleaga termenul dezincriminare -abuz in serviciu fata de modificari aduse acestui articol, cine asculta de fapt ceva? Cum ar fi de ex. ca CCR a cerut un prag de fapt. Sau ca DNA nu ancheteaza decat de la 1.000.000 prag in sus?
  Asadar abuz in serviciu -prin acel prag 200.000 inseamna ca nu mai este infractiune penala (inchisoare), ramane ca infractiune, dar in civil cu recuperarea /plata daunelor –
  Dar protestatarii nu vor asta, vor inchisoare INDIFERENT de prag, plus plata prejudiciului.
  Asadar asta e dialogul surzilor iar PSD NU INTELEGE asta. Ca ei, sa zicem tinerii, nu accepta eliminarea pedepsei cu inchisoarea ptr. nici un prag. Si nici reducerea pedepsei (ani puscarie) pentru nici un fel de infractiune, asta iar nu intelege PSD. Este o negare totala.
  Eu am o intrebare, unii explica pe facebook (Min. J), altii la TV, diverse posturi, (invitati) juristi, avocati, etc…IAR EI , “STRADA” , NU ASCULTA, sau NU VOR SA ASCULTE, atunci ce facem?
  Pot sa explice TOTI chiar si Trump personal!, chiar nu intelege PSD ca cei care trebuie sa asculte ceva din aceste explicatii sau lamuriri, nu sunt interesati sa afle?.
  Strada e in strada, iar explicatiile sunt pe facebook PSD,…. canale media (ne vizionate de acestia).
  Serios, mi se pare O TAMPENIE modul asta de “comunicare”.
  De ce nu vine un purtator cuv. PSD sau un reprez societate civila, dar! cu capul pe umeri! un MEDIATOR, sa solicite protestatarilor sa-si delege niste reprez. ai lor si acestia sa discute PUNCT CU PUNCT cu PSD -Grindeanu fiecare din aceste probleme contestate- proiecte de legi ….
  Serios, mi se pare un conflict extrem de prost manageriat, exact de catre PSD -Guv. Grindeanu DE LA BUN INCEPUT, nu de acum.
  Si ca parere obiectiva, da, nu trebuia “pe noapte” sa se dea ordonanta , cand tu vezi ca ai mii de oameni in strada aproape seara de seara. Pe bune, PSD face fix ce nu trebuie si astfel stimuleaza si amplifica conflictul si mai mult. Au toti “boii acasa”? imi pare rau dar m-am enervat. Dar daca esti castigator in alegeri -ai majoritatea, insa DUPA dai dovada de amatorism politic in atitudini si reactii, ce naiba e asta?
  Pentru protestatari (TINERI-majoritatea) la fel am o intrebare, cei care striga Ciuma Rosie, PSD moarte , PSD Guvern penali, faptul ca studentii au de azi calatorii gratuite cu trenul si elevii reducere la fel, nu vor ei daca tot striga impotriva Guvernului, sa renunte la facilitatea asta si sa isi plateasca TOATE BILETELE DE CALATORIE? NU ASA AR FI ONEST? ca tot vb. ei de integritate, onestitate?. Sau ipocrizia si nesimtirea nu are nicio limita la ei? -hai sa beneficiem de gratuitati si in acelasi timp sa urlam Ciuma Rosie exact celor care ofera aceste gratuitati. NU MERGE ASA!, stimati tineri ce va dati onesti, integri.
  Eu astept ca toti tinerii protestatari incepand de azi SA ISI PLATEASCA toate biletele de tren NU SA PROFITE, da? Valabil si pentru elevi. Hai mergeti onest si integri la Guvern si spuneti ca renuntati ACUM la aceste beneficii!.
  Si 2. toate penalizarile de la CEDO sa fie achitate exclusiv de “strada” si restul PNL, USR, ….. toata lista . Nu pentru ca nu sunteti de acord cu proiectele astea, modificari ….ci pentru manipularile de care si pe care le folositi pentru rasturnarea rezultatului votului.

 6. Dubla masura a lui Klaus, fata de Pruna si Jordache (e vorba de OG) explica multe. Tabara in stare de transa (reteaua “Soros” si a sefilor lui; unii din acestia din retea, inclusiv din servicii, nici nu inteleg de partea cui sunt, executand doar ordine) nu va ceda, ca nu poate (psihologii pot explica starea de “transa” indusa pe creierul spalat, ori de Facebook, ori direct). Singurii care nu au ce face si trebuie sa cedeze (cu retragerea OG, dar, in paralel, trebuie vazut si cum se poate retrage OG-ul “lui Pruna”) sunt tabara cealalta. Acum, suntem la 75% din episoadele Jugoslavia si Euromaidan. Cine pluseaza, pierde. Din oct. nov, din SUA, stiam de replica “lui Soros” pentru Romania. Daca multi adormiti cu functii inalte nu se trezesc, vom avea 3 nationale la CM de fotbal…

Leave a Reply