Mandatele mai multor judecatori CCR expira in curand, inclusiv al presedintelui CCR Valer Dorneanu.

Potrivit unor surse autorizate, judecatorul Marian Enache ar putea fi noul presedinte al CCR. El este din 2016 judecator CCR si mai are 3 ani de mandat, pe care i-ar putea exercita la presedinte al institutiei.

Marian Enache este un jurist cu experienta. Fost deputat si ambasador, el a facut parte din echipa care a elaborat proiectul Constitutiei Romaniei adoptata in 1991.

Senatul, Camera Deputatilor si Administratia Prezidentiala ar trebui sa desemneze noi candidati care sa treaca de votul Parlamentului.

Aceleasi surse precizeaza ca in cadrul coalitiei PNL-PSD s-ar putea contura doua candidaturi :

 • senatorul PNL Iuliana Scantei
 • procurorul general adjunct al Romaniei, Bogdan LicuDin partea Administratiei Prezidentiale, ar putea fi desemnata consilierul prezidential Mihaela Ciochină.

  Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

  Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

  Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.

  Judecătorii Curţii trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Aceste exigenţe i-au conferit Curţii Constituţionale privilegiul de a se fi impus, încă de la constituire, prin prestigiul de care s-au bucurat judecătorii săi.

  Judecătorii sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia. După numire, ei depun individual, în faţa Preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, jurământul de credinţă, moment de la care începe exerciţiul mandatului lor.

 

1 COMMENT

Leave a Reply